Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Po Ficovi čelil kritike za kauzy v TA3 aj Kaliňák: Štyri najväčšie perly v priamom prenose

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: repro foto TA3)

BRATISLAVA – Opäť sa útočilo na novinárov a klamalo. Tento raz v hlavnej úlohe nebol premiér Fico, ale minister vnútra Robert Kaliňák. Bez oponenta v diskusnej relácii viackrát šliapol vedľa. Dopustil sa totiž niekoľkých neprávd. Za vyše pol hodinu sa mu tak podarilo vypustiť z úst niekoľko kontroverzných a klamlivých výrokov.

Neexistujú provládne médiá

Kaliňák povedal, že médiá neinformovali rovnako pri vulgárnych útokoch Roberta Fica ako pri Ľubomírovi Galkovi. „O predajných dievkach písal poslanec Galko, ktorý nakoniec aj odpočúval novinárov, aj šéfa tejto televízie. Ani jedna reakcia zo strany novinárov a tá nebola preto, pretože on je na tej chránenej časti. Na tej, o ktorej sa nepíše, o ktorej sa zle nepíše. Píše sa zle len o tých, ktorí sú dnes nepriatelia,“ povedal včera Kaliňák.

Pravda je však inde. O statuse na Facebooku spred ôsmich mesiacov, kde Galko označil novinárov za predajné dievky, informovalo viacerých médiách ako napríklad v Hospodárskych novinách (Pozdravujem predajné dievky) či portáli O médiách (Galko niektorým novinárom: Ste ako predajné dievky).

Po Ficovi čelil kritike
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: repro foto TA3)

Kauza podvodov DPH

Reč prišla aj na kauzu údajných podvodov z DPH, ktoré mali kryť Kaliňák s Jánom Počiatkom. Minister sa posťažoval v relácii, že médiá pri tejto kauze používajú dvojitý meter. „Keď začali hovoriť o kauze DPH-čkovej v Košiciach alebo na východe a snažili sa ju spojiť so mnou, vtedy nikomu nevadilo, že to vlastne hovorí ten, ktorého sme zatvorili. Ktorý bol obvinený počas našej vlády, ktorého sme obvinili z toho, že ukradol DPH. Povedal, že v tom určite niekto musí fungovať aj z vrchu a novinári to prebrali ako fakt. Vtedy sa nestarali o to, kto to hovorí. Oni sa starajú o to, že odkiaľ to pochádza a kto to hovorí len vtedy, keď im tá informácia nevyhovuje. Keď im tá informácia vyhovuje, vtedy ich zaujíma obsah. A to sú tie dvojité kilometre, ktoré každý týždeň, každý mesiac sme s tým konfrontovaní a darmo im môžem vysvetľovať tisíckrát, nemôžete súdiť, nemôžete vynášať rozsudky o tom, že niekto porušil zákon,“ hovoril Kaliňák v TA3 o kauze DPH-čkárskych podvodov.

Podľa Denníka N však Kaliňák čelil otázkam, či v DPH-čkárskej kauze výpoveď svedka urobila polícia všetko pre to, aby kauzu vyšetrila. Pritom sám bývalý policajný prezident Jaroslav Spišiak povedal, že „v každom prípade by mal byť ten, kto chce svedčiť, hoci je aj obvinený, vypočutý vyšetrovateľom, teraz Národnej kriminálnej agentúry, pretože tí sú kompetentní vo veciach, kde sú podozrenia voči ústavným činiteľom. Potom by záležalo na tom, čo vypovedal, a podľa toho by sa postupovalo ďalej. Samozrejme, tí ministri by o tom nemali vedieť,“ cituje jeho slová Denník N s tým, že sa nevie, či to polícia aj urobila.

Po Ficovi čelil kritike
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: repro foto TA3)

Kauza Bašternák

Kaliňák tiež hovoril o kauze Bašternák. Tvrdil, že na všetky otázky odpovedal a ukázal všetky dokumenty. „Ja som na všetky otázky odpovedal. Všetky dokumenty som ukázal. Napriek tomu povedia niektoré noviny, že som jednoznačne klamal. No ja som nebol jedinýkrát konfrontovaný, že som povedal niečo, čo nie je pravda. Povedal som jasne svoje výrazy.“

Nie je to pravda. Kaliňák neukázal zmluvu podľa ktorej kúpil podiel vo firme Bašternáka BA Haus napriek tomu, že to od neho chcel aj výbor pre nezlučiteľnosť funkcií. Kaliňák poslancom poslal iba list. Polícia v súčasnosti prevod preveruje.

Vratka Radičovej vlády

Minister vnútra v súvislosti s kauzou Bašternák tvrdil, že „netreba zabúdať, že tá vratka bola v čase, kedy bola ešte Radičovej vláda. To znamená v marci 2012, my sme nastupovali až v apríli, ak si pamätáte. To bola vlastne za marec. V roku 2011 Radičovej vláda bez kontroly, bez akýchkoľvek problémov za päť dní vyplatili 3,6 milióna, tak teda kto za koho sa tieto vratky vyplácali? Predsa nie za nás, ale vtedy, kedy bol proste problém na daňovom systéme, za vlády Ivety Radičovej a samozrejme Ivana Mikloša“.

Bašternák kupoval sedem bytov za 12 miliónov eur v hotovosti tesne po marcových voľbách v roku 2012, kedy končila vládnutie Iveta Radičová, ale vratku 2 milióny eur si Bašternák uplatnil približne tri týždne po nástupe Kaliňáka do funkcie ministra spravodlivosti.

Nejde o prvé nepravdivé tvrdenia

Kaliňák v TA3 nehovoril pravdu po prvý raz. V minulosti najviac zarezonovalo tvrdenie, že od žiadnych firiem Bašternáka neobdržal žiadne príjmy. Neskôr však vyplávali na povrch informácie, že s kontroverzným podnikateľom aj obchodoval a vlastní akcie firmy B.A. Haus.

Viac o téme: Robert KaliňákTA3Kauza Bašternák
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu