Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Fajčenie je na Slovensku veľkou hrozbou: Skúsi ho až tretina detí

Nepodceňujte riziká fajčenia, ohrozujete svoj život
Nepodceňujte riziká fajčenia, ohrozujete svoj život (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA - Experimentovať s tabakom začína v desiatich rokoch a skôr približne 30 percent slovenských detí, upozorňuje Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR. Okúsiť cigaretu sa rozhodnú najmä po vzore svojich rodičov.

"Ovplyvňujú ich viac matky ako otcovia," vysvetlil Róbert Ochaba, vedúci odboru prevencie zdravia z ÚVZ SR. Dieťaťu preto podľa neho treba ísť vzorom už v útlom veku a "nepriťahovať jeho pozornosť k nebezpečnému zlozvyku". Mladí sú cigaretami ohrození viac ako dospelí. Tých na Slovensku ubúda, je ich asi 21 percent, ukázal posledný prieskum. Fajčenie sa ročne na Slovensku podpíše pod úmrtie asi 11.000 ľudí.

"Zdravie ničí aj pasívne fajčenie," podotkol Ochaba. Rodičia by si preto nemali zapáliť cigaretu v blízkosti detí. Približne 500 ľudí zomrie na Slovensku v dôsledku toho, že žilo v prostredí, v ktorom sa fajčilo. Cigarety sú podľa Ochabu jednou z najväčších príčin úmrtnosti vo svete, ročne takto zomiera asi šesť miliónov ľudí. Aktívny fajčiar si môže privodiť choroby srdca, impotenciu či rakovinu pľúc, má až 20-krát vyššie riziko nádorového ochorenia ako nefajčiari.

Európska únia zakázala začiatkom tohto roka predaj cigariet s príchuťami, na mentolové cigarety sa bude zákon vzťahovať od roku 2020. Na škatuľkách sa tiež nachádzajú varovné obrázky a textové výstrahy pokrývajúce 65 percent obalu cigariet. Prestať s fajčením pomôžu na všetkých regionálnych úradoch verejného zdravotníctva. Fajčiari sa môžu zbaviť svojho zlozvyku aj pomocou takzvanej aplikácie iCoach.

Ide o digitálneho zdravotného trénera, ktorý je zadarmo dostupný online a pre mobilné aplikácie Apple a Android v mnohých jazykoch pre krajiny Európskej únie. Závislých od cigariet povzbudzuje k osobnej výzve a zdravému životu bez cigarety. Viac informácií možno nájsť na webe www.exsmokers.eu/sk-sk/.

Viac o téme: DetiDieťaZdravieFajčenieZdravotníctvo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu