Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Šokujúce zistenie o najväčšej leteckej katastrofe Slovenska: Niekto mal prestať konečne mlčať!

Skutočnú príčinnu pádu lietadla vraj kompetentní zamlčali. Zobraziť galériu (3)
Skutočnú príčinnu pádu lietadla vraj kompetentní zamlčali. (Zdroj: TASR)

HEJCE - Generálna prokuratúra SR, ktorá na základe podnetu Ivana Katrinca opätovne preskúmava okolnosti havárie vojenského lietadla AN-24, ku ktorej došlo pred jedenástimi rokmi pri maďarskej obci Hejce, už má k dispozícii príslušný vyšetrovací spis.

Potvrdila to hovorkyňa prokuratúry Andrea Predajňová s tým, že spis si zabezpečili prostredníctvom Vojenského archívu v Trnave a teraz ho preskúmavajú v kontexte skutočností uvedených v podaní. Po preskúmaní sa rozhodne o ďalšom zákonnom postupe a verejnosť bude o zistených výsledkoch informovaná, dodala hovorkyňa.

Šokujúce zistenie o najväčšej
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR)

Začiatkom novembra Ivan Katrinec známy zo zastupovania manželky exposlanca Smeru Vladimíra Jánoša informoval, že skutočná príčina nehody vojenského lietadla AN-24 bola zamlčaná. Katrinec tvrdí, že uznesenie vojenskej obvodovej prokuratúry v Prešove k nehode vychádza z neúplných a čiastočne nepravdivých informácií. Za haváriou lietadla je podľa neho zlyhanie techniky a nie chyba pilota. Katrinec so svojím tímom získal ďalšie informácie k nehode, svoj zdroj však nechcel prezradiť. „Niekto prestal mlčať,“ uviedol. 

Šokujúce zistenie o najväčšej
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR)

Vojenský špeciál AN-24 havaroval 19. januára 2006 po náraze do kopca pri severomaďarskej obci Hejce. Na palube bolo 43 ľudí vracajúcich sa z misie KFOR z Kosova. Prežil jeden vojak Martin Farkaš. Išlo o najväčšiu tragédiu v histórii slovenského letectva. Vyšetrovanie sa pred rokmi uzavrelo s tým, že hlavnou príčinou havárie bolo pravdepodobne zlyhanie posádky lietadla. Pri klesaní podľa oficiálnych výsledkov vyšetrovania nevyužila prístroje, ktoré mala k dispozícii na palube, a nedodržala bezpečnú výšku lietadla nad terénom. Analýza podľa oficiálne zverejnených informácií nepotvrdila zlyhanie leteckej techniky. Keďže chýbajú objektívne dôkazy, nemohla byť príčina nehody jednoznačne potvrdená. 

Viac o téme: TragédiaHejce
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu