Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Na Orave zúri poriadna kalamita: Obce sú bez elektriny, padol absolútny rekord

Von sa museli prehrabať
Von sa museli prehrabať (Zdroj: facebook/zbojnícka chata)

ORAVSKÁ LESNÁ - Zima už naplno udrela na Slovensku, pričom sme sa dnes tešili aj z výraznejšej snehovej nádielky. Na Orave dokonca v tomto smere zaznamenali rekord. A ďalšie dni nás vraj čaká podobná situácia.

V noci zasiahla Slovensko silná víchrica, ktorá spôsobila značné škody vrátane popadaných stromov či meškajúcich vlakových spojení. Okrem vetra sa ale vyzúrila aj snehová nádielka. Tá bola bohatá najmä v severnej časti Slovenska. Miestami sa podľa informácií SHMÚ vytvorila aj snehová pokrývka, a to poriadne vysoká. Dnes ráno dosahovala takéto hodnoty: 

Oravská Lesná - 55 cm

Medzilaborce - 32 cm

Liesek - 24 cm

Čo sa týka Oravskej Lesnej, ide o rekordnú hodnotu pre tento deň. Zaujímavý je aj údaj o prírastku snehovej pokrývky za 24 hodín, čiže nového snehu do siedmej hodiny ráno. V Lesnej to bolo až 42 cm snehu, čo je druhá najvyššia hodnota v rámci celého novembra a decembra. 

Takto to vyzeralo na tatranskej Zbojníckej chate v stredu
Zobraziť galériu (1)
Takto to vyzeralo na tatranskej Zbojníckej chate v stredu  (Zdroj: facebook/zbojnícka chata)

Na Orave a v Tatrách je kalamitná situácia. Kvôli polámaným betónovým stĺpom musia zasahovať energetici. Okrem Oravskej Lesnej je podľa imeteo.sk aj Zákamenné a Novoť. 

Počas piatka k nám začal prúdiť studený vzduch, pričom v ďalších dňoch sa má ochladiť ešte viac, najmä nočné teploty majú klesnúť hlboko pod bod mrazu. V strede budúceho týždňa má prísť mierne oteplenie. 

Viac o téme: OravaSnehSlovenskoSnehová pokrývka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu