Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Slovensko bičuje víchrica: Prvé FOTO desivej zrážky vlaku, záveje a padajúce stromy

Kalamita Zobraziť galériu (26)
Kalamita (Zdroj: Foto: polícia)

BRATISLAVA - Slovákov dnes potrápila poriadne veterná noc. Mnohých silný vietor budil zo spánku a vzbudzoval obavy. Pozreli sme sa na škody, ktoré našu krajinu zastihli v súvislosti s nepriaznivým počasím. Meteorológovia varujú, že silný vietor Slovensko ani dnes neopustí.

Uzavreté cesty v Tatrách

Tatranské úseky ciest tretej triedy Štrba – Šuňava, Lučiná, Štrba – Važec sú uzavreté pre silný vietor, ktorý vytvára záveje. Správa a údržba ciest Prešovského samosprávneho kraja z tohto dôvodu vyhlásila dnes predpoludním pre oblasť Poprad prvý kalamitný stupeň. Potvrdil to Jaroslav Štofko, analytik odboru prevádzky SÚC PSK. Ostatné cesty v Prešovskom kraji sú zjazdné, prevažne po chemickom posype mokré, vo vyšších polohách s kašovitou alebo ujazdenou vrstvou snehu od jedného do troch centimetrov. "Momentálne máme na cestách 40 kusov techniky, ktorými posýpame a pluhujeme vozovky hlavne v severných častiach kraja – okolie Popradu, Spišskej Magury, Starej Ľubovne, Bardejova a Medzilaboriec," konkretizoval Štofko. Vodičom odporúča sledovať webstránku zjazdnost.sk, na ktorej nájdu aktuálny stav ciest.

Hasiči zasahovali aj v Košiciach

Veterné počasie si dnes popoludní v Košickom kraji vyžiadalo niekoľko zásahov hasičov. "V Čiernej nad Tisou sme mali výjazd o 13.30 h na Námestie pionierov, kde spadol strom na elektrické vedenie. Na mieste zasahovali príslušníci zo stanice Kráľovský Chlmec," informoval košický krajský hovorca Hasičského a záchranného zboru Tomáš Berzetei. Krátko pred 14-tou hodinou vyrazili hasiči k odstráneniu spadnutého stromu na ceste z Košíc do obce Baška. Okrem toho museli na košickej Kysuckej ulici zrezať nalomený konár na strome, ktorý ohrozoval chodcov.

Pohroma na železničnej trati pri L. Mikuláši

V noci zo štvrtka na piatok vlak v úseku železničnej trate Východná, okres Liptovský Mikuláš a Kráľova Lehota, okres Liptovský Mikuláš narazil do spadnutého stromu a došlo aj k strhnutiu trakčného vedenia. Vlak smeroval z Humenného do Prahy a k udalosti došlo v neobývanom úseku v neprístupnom teréne vzdialenom od Kráľovej Lehoty približne 8 kilometrov. Vo vlaku sa nachádzalo okolo 180 ľudí. "Okamžite po prijatí oznámenia boli na miesto vyslané všetky dostupné policajné hliadky, rýchla zdravotná pomoc a tiež hasičský a záchranný zbor. Privolanými záchranármi bol jednorazovo ošetrený zranený 55-ročný rušňovodič, ktorý sa podrobil dychovej skúške na alkohol s negatívnym výsledkom," informoval hovorca žilinských policajtov Radko Moravčík.

Slovensko bičuje víchrica: Prvé
Zobraziť galériu (26)
 (Zdroj: Foto: polícia)

Slovensko bičuje víchrica: Prvé
Zobraziť galériu (26)
 (Zdroj: Foto: polícia)

Na miesto bola vyslaná aj záchranná brigáda hasičského a záchranného zboru. Policajti spoločne s ostatnými záchrannými zložkami vykonávali činnosť pri odstraňovaní následkov udalosti a komunikovali s cestujúcimi. "Z dôvodu zlých poveternostných podmienok a neschodného terénu nebolo možné presunúť cestujúcich z vlakovej súpravy. Cestujúcim boli poskytnuté deky a vysvetlená situácia. Cestujúci vo vlaku boli pokojní a rešpektovali pokyny záchranných zložiek," opísal Moravčík.

Slovensko bičuje víchrica: Prvé
Zobraziť galériu (26)
 (Zdroj: Foto: polícia)

Slovensko bičuje víchrica: Prvé
Zobraziť galériu (26)
 (Zdroj: Foto: polícia)

Okolo piatej hodiny ráno bola vlaková súprava s cestujúcimi odtiahnutá do Kráľovej Lehoty a odtiaľ pokračovala v ceste ďalej. Činnosť na mieste zásahu záchranných zložiek riadilo a koordinovalo  operačné stredisko Krajského riaditeľstvo Policajného zboru v Žiline. Policajti svojím koordinovaným a profesionálnym zásahom spoločne so záchrannými zložkami naplnili poslanie polície Pomáhať a chrániť.    

Slovensko bičuje víchrica: Prvé
Zobraziť galériu (26)
 (Zdroj: Foto: polícia)

Padnutý strom pretrhol trakčné vedenie
Zobraziť galériu (26)
Padnutý strom pretrhol trakčné vedenie  (Zdroj: Foto: polícia)

Polícia v pohotovosti

Polícia preventívne reagovala na možné nepriaznivé poveternostné podmienky v cestnej premávke a vopred sa pripravila. V kritických úsekoch posilnila policajné hliadky. Verejnosť na riziká vopred upozorňovali aj hovorcovia jednotlivých krajských riaditeľstiev PZ a poskytovali informácie o zjazdnosti ciest. "Polícia úzko spolupracovala nie len s hasičmi, ale aj s ďalšími zložkami, ktoré plnia úlohy podľa zákona v takýchto kalamitných podmienkach. Polícia intenzívne komunikovala aj s predstaviteľmi správcov komunikácií, najmä s NDS, Slovenskou správou ciest a štatutármi VUC a v ohrozených teritóriách aj priamo s predstaviteľmi miest a obcí," uviedla hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Baloghová.

Úseky ciest, ktoré polícia vyhodnotila pre kalamitný stav ako nebezpečný, po dohode so správcom komunikácie, uzavrela. "Policajti boli v teréne celú noc, situáciu ani naďalej nepodceňujeme a sme pripravení pokračovať v plnení úloh s cieľom zabezpečiť vodičom aj ostatným účastníkom cestnej premávky bezpečnosť, plynulosť a priechodnosť poveternostnými podmienkami skomplikovaných úsekov ciest," zdôraznila Baloghová.    

Slovensko bičuje víchrica: Prvé
Zobraziť galériu (26)
 (Zdroj: Foto: polícia)
    

Vianočné trhy na Bratislavskom hrade sú zrušené

Z dôvodu silného vetra a vydanej výstrahy Slovenského hydrometeorologického ústavu pred veternou smršťou zostanú vianočné trhy na Bratislavskom hrade dočasne zatvorené aj dnes. Informoval odbor komunikácie s médiami a verejnosťou Národnej rady SR. "Podujatie Advent na hrade bude opäť pokračovať v sobotu 3. decembra, kedy sa otvoria taktiež vianočné trhy od 13.00 hodiny do 21.00 hodiny," uviedol odbor.

Na severe sneží, cesty sú zjazdné

Pokračujúce mrazivé počasie a intenzívne sneženie dnes zatiaľ výrazne neskomplikovalo prejazdnosť cestných komunikácií v Liptove a na Orave. Menšie problémy mohli spôsobiť v niektorých častiach regiónu len popadané stromy. "Počas uplynulej noci a dnešného dňa sa vyskytli len menšie problémy s množstvom snehu, no všetky cesty sú zjazdné a dajú sa udržať. Dopravu skomplikovalo niekoľko popadaných stromov najmä v okolí Vyšnej Boce, no tie sme priebežne odstraňovali. Horšia situácia je skôr z opačnej strany Čertovice, teda smerom od Brezna," povedal riaditeľ liptovského závodu Správy ciest Žilinského samosprávneho kraja Martin Kögel.

Podobná situácia panuje aj na susednej Orave. "Cesty, o ktoré sa staráme sú v poriadku. Rýchlostná cesta a cesty prvej triedy sú mokré, na cestách druhej a tretej triedy sa môže vyskytnúť vrstva kašovitého snehu do troch centimetrov. Popadané stromy sme odstraňovali v okolí Oravského Podzámku, Pribiša či Zázrivej, no všetky úseky boli aj sú zjazdné," skonštatoval Jozef Oršuliak, riaditeľ závodu Orava Správy ciest Žilinského samosprávneho kraja.

Zásah Hasičov v Trnavskom a Bratislavskom kraji

Počas včerajšieho večera a dnešnej noci zasahovali hasiči v súvislosti so silným vetrom najmä v Bratislavskom a Trnavskom kraji. Bratislavskí hasiči boli vyslaní k 22 takýmto prípadom, pričom hasiči z OR HaZZ v Pezinku zasahovali 9-krát a príslušníci HaZÚ 13-krát. "Išlo najmä o odstraňovanie spadnutých stromov zo štátnych ciest, miestnych komunikácií a z osobných motorových vozidiel, spadnutých stĺpov elektrického vedenia, telefónnych stĺpov, strhnutých striech. Niektoré štátne cesty v okrese Malacky boli úplne neprejazdné. Celkom zasahovalo 86 príslušníkov Hasičského a záchranného zboru s 23 ks hasičskej techniky," informovala Zuzana Farkasová z Prezídia Hasičského a záchranného zboru. 

V Trnavskom kraji vykonali hasiči 14 výjazdov k technickým udalostiam. Príslušníci OR HaZZ v Trnave zasahovali 4-krát, hasiči z OR HaZZ v Dunajskej Strede boli vyslaní k 7 udalostiam, zasahovali aj príslušníci z OR HaZZ v Galante (2-krát) a z OR HaZZ v Piešťanoch (raz). Išlo o odstraňovanie spadnutých stromov z cestných komunikácií a uvoľnenú strechu na prístrešku. Celkom zasahovalo 49 príslušníkov Hasičského a záchranného zboru a bolo nasadených 14 ks hasičskej techniky, doplnila Farkasová. 

Slovensko bičuje víchrica: Prvé
Zobraziť galériu (26)
 (Zdroj: Foto: Ján Zemiar)

Metskí policajti v pohotovosti

Mestskí policajti v Bratislave počas noci zo štvrtka na piatok zasahovali na viacerých miestach v hlavnom meste pre silný vietor. Informoval hovorca mestskej polície v Bratislave Peter Pleva. "Mestským policajtom boli nahlásené viaceré mimoriadne udalosti, keď popadané stromy a reklamné pútače spôsobovali problémy najmä v doprave," uviedol Pleva.

V Karlovej Vsi na ulici Nad Dunajom spadol strom, ktorý museli odstrániť hasiči. "Krátko pred štvrtou hodinou ráno po telefonáte z mestskej polície hasiči smerovali aj na Agátovú ulicu v Dúbravke. Tu hliadka mestskej polície pomáhala hasičom pri odstraňovaní spadnutého stromu z cesty," doplnil Pleva. V Petržalke ráno na Osuského ulici vietor po okolí rozfúkal zatepľovací materiál zo stavby a na Einsteinovej ulici jedna z hliadok musela z cesty odstrániť spadnutý reklamný pútač.

Slovensko bičuje víchrica: Prvé
Zobraziť galériu (26)
 (Zdroj: Foto: Ján Zemiar)

Obmedzená vlaková doprava 

RegioJet

Dopravná situácia je na Slovensku pre nepriaznivé počasie a neprejazdnosť trate v podtatranskom úseku medzi Liptovom a Popradom veľmi komplikovaná a cestujúci sa musia pripraviť na dlhé meškania, upozorňuje súkromný dopravca RegioJet. "Mrzí nás to, robíme maximum, ale podmienky sú skutočne veľmi nepriaznivé," zhodnotil hovorca spoločnosti Aleš Ondrůj. Nočný spoj dopravcu z Prahy a rovnako aj ranný spoj z Košíc do Bratislavy majú podľa jeho slov meškanie v rozsahu troch až štyroch hodín. 

"Pri obidvoch týchto spojoch bola v úseku Liptovský Hrádok - Štrba - Poprad-Tatry zavedená náhradná autobusová doprava," opísal hovorca. Súpravy oboch spojov sa podľa jeho slov premenili, aktuálne by teda mali pokračovať v jazde, avšak budú mať uvedené meškanie pri príjazde do cieľových staníc.

To podľa Ondrůja ovplyvní tiež jazdu ďalších spojov, na ktoré súpravy prechádzajú. Oneskorený je tiež ranný spoj dopravcu z Košíc do Prahy s odjazdom pred 8.00 h, ktorý by zatiaľ podľa doterajších predpokladov mal odchádzať z Košíc v čase odjazdu spoju po 11.00 h, a to v spojenej súprave vezúcej spoje RJ 404 z Košíc do Bratislavy a RJ 1012 z Košíc do Prahy. "Cestujúcich informujeme SMS správami, odporúčame im priebežne sledovať informácie o odjazdoch a príjazdoch spojov, prípadne cestovať odklonovou trasou aj s inými dopravcami," doplnil Ondrůj. Napríklad cez Zvolen či Banskú Bystricu.

"Tým, ktorí nemusia cestovať, umožňujeme bezplatné storno ich lístka alebo prerezervovanie na iný dátum," vysvetlil. Samozrejme, hneď ako sa Železniciam Slovenskej republiky (ŽSR) podarí zaistiť zjazdnosť trate, bude dopravca podľa hovorcu robiť všetko pre to, aby situáciu čo najskôr uviedol do normálu. "Cestujúcim sa za spôsobené komplikácie ospravedlňujeme. Robíme maximum pre minimalizáciu následkov zastavenia prevádzky, ale dosahy na pohodlie a včasnosť jazdy spojov sú aj napriek všetkému úsiliu zásadné," uviedol Ondrůj.

Slovakrail

Medzi stanicami Východná a Kráľová Lehota na trati Košice - Žilina (Bratislava) je aktuálne obmedzená doprava. Vlaky premávajú len po jednej traťovej koľaji. Meškanie vlakov sa odhaduje od 10 do 150 minút. Informuje o tom železničná spoločnosť Slovenska na portáli slovakrail.sk "Vlaky premávajú len s pomocou dieselového rušňa. Na uvedenom úseku je však potrebné počítať so vznikajúcimi meškaniami, nakoľko na mieste je napadaných približne 40 centimetrov snehu a stále husto sneží. Osobné vlaky prechádzajúce úsekom, dosahujú meškania 10 - 150 minút," uvádza sa na webe slovakrail.sk.

Prerušenie dopravy na tomto úseku spôsobil v nočných hodinách náraz vlaku EN 442 Bohemia do spadnutého stromu, v dôsledku čoho bolo značne poškodené trolejové vedenie na 1. aj 2. traťovej koľaji.

Nepriaznivá situácia v Tatrách

Železnice upozorňujú cestujúcich, že v dôsledku nepriaznivého počasia, výdatného sneženia, silnej víchrice a popadaných stromov na trať je úplne alebo čiastočne prerušená železničná doprava na viacerých úsekoch Slovenska. Informovala hovorkyňa ŽSR Martina Pavliková. "Najvážnejšia je situácia v úseku Východná – Kráľova Lehota. Cestujúci v úseku Košice – Žilina – Bratislava preto musia počítať počas celého dňa s výrazným meškaním vlakov. ŽSR majú na odstraňovanie následkov nepriaznivého počasia nasadené všetky sily a prostriedky. Za vzniknuté meškanie sa cestujúcim ospravedlňujú," uviedla hovorkyňa, pričom komplikácie sa začali počas uplynulej noci v dôsledku nárazu medzinárodného rýchlika do popadaných stromov. Pre cestujúcich z osobných vlakov je zabezpečená náhradná autobusová doprava.

Sneh komplikuje situáciu aj na Tatranskej elektrickej a ozubnicovej železnici (TEŽ). "V úsekoch Poprad Tatry TEŽ – Štrbské Pleso, Štrba Ozubnicová železnica (OŽ) – Štrbské Pleso OŽ, Starý Smokovec – Tatranská Lomnica TEŽ bola potrebná snehová fréza na sprejazdnenie týchto úsekov. Frézovanie sa začalo včera krátko pred polnocou a pokračovalo až do dnešného rána," spresnila Pavliková. Od 5.27 h je v dôsledku spadnutých stromov na trať úplne prerušená aj železničná doprava v úseku Smolenice – Dúbrava a od 8.25 h aj v úseku Čadca – Kysucké Nové Mesto. 

Silný vietor napáchal v Bratislave škody
Zobraziť galériu (26)
Silný vietor napáchal v Bratislave škody  (Zdroj: Foto: Ján Zemiar)

Slovensko bičuje víchrica: Prvé
Zobraziť galériu (26)
 (Zdroj: Foto: Ján Zemiar)

Silný vietor v BA 2

Dopady mimoriadnosti - najviac zasianuté vlaky

- R 600 MILA SEDITA (Košice 04:08 - Žilina 07:19 - Bratislava 10:05) - 150 minút (odhad meškania)
- R 602 Čingov (Košice 06:08 - Žilina 09:19 - Bratislava 12:05) - 60 minút (odhad meškania)
- EN 442 Bohemia (Humenné 19:46 - Poprad-Tatry 23:25 - Žilina 01:34 - Praha hl.n. 07:39) - 347 minút
- EN 443 Bohemia (Praha hl.n. 23:09 - Žilina 05:16 - Poprad-Tatry 07:25 - Humenné 10:33) - 100 minút
- EN 445 Slovakia (Praha hl.n. 22:00 - Žilina 04:35 - Poprad-Tatry 06:24 - Košice 07:41) - 150 minút
- R 614 Zemplín (Humenné 21:37 - Žilina 03:01 - Bratislava hl.st. 06:11) - 203 minút. Vlak bol nahradený autobusmi na úseku Štrba - Liptovský Hrádok. Pôvodná súprava vlaku sa vracia naspäť do Humenného ako vlak R 615 Zemplín.

- R 615 Zemplín (Bratislava hl. st. 23:45 - Žilina 02:43 - Košice 06:11 - Humenné 07:50) - 180 minút. Vlak bol nahradený autobusmi na úseku Liptovský Hrádok - Štrba. Pôvodná súprava vlaku sa vracia naspäť do Bratislavy ako vlak R 614 Zemplín.

- REX 1843 Krížna (Žilina 05:54 - Banská Bystrica 07:22) - odrieknutý v celej trase
- Os 3461 (Liptovský Mikuláš 04:14 - Poprad-Tatry 5:12) - odrieknutý v celej trase
- Os 3462 (Poprad-Tatry 04:24 - Liptovský Mikuláš 05:20) - odrieknutý v celej trase

Mapa ŽSR, na ktorej je zobrazená poloha vlakov aj s aktuálnymi meškaniami
Zobraziť galériu (26)
Mapa ŽSR, na ktorej je zobrazená poloha vlakov aj s aktuálnymi meškaniami  (Zdroj: Foto: Slovakrail)

Čertovica je neprejazdná

Horský priechod Čertovica na ceste I/72 v okrese Brezno je v súčasnosti neprejazdný pre nákladnú i osobnú dopravu. O dopravnom obmedzení informovala hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Banskej Bystrici Mária Faltániová. "Čertovica je úplne neprejazdná, na strane z Liptova sa vyskytol problém s nákladným vozidlom, ktoré blokuje cestu," konkretizovala hovorkyňa. Pre kamióny bol počas noci uzatvorený i horský priechod Šturec v okrese Banská Bystrica. Podľa slov Jána Majera z dispečingu Banskobystrickej regionálnej správy ciest ho však cestári dnes o 8.00 hodine otvorili a je tak prejazdný pre osobnú i nákladnú dopravu.

Slovensko bičuje víchrica: Prvé
Zobraziť galériu (26)
 (Zdroj: Foto: Liptov 112.sk)

Uzávierka cesty medzi Šuňavou a Štrbou

Aj východ Slovenska potrápilo v noci sneženie a silný vietor. Pre záveje je uzatvorená cesta medzi obcami Šuňava a Štrba v Popradskom okrese. "Je tam hmla, nič nie je možné vidieť, vodiči sa tam nevedia orientovať. Musí sa počkať, kým ustane vietor, potom bude úsek sprejazdnený, počíta sa, že by sa tak mohlo stať niekedy poobede," opísal súčasný stav na ceste dispečer Správy a údržby ciest Prešovského samosprávneho kraja (PSK) Jaroslav Štofko. Ako ďalej informoval, ostatné cesty v kraji sú väčšinou mokré alebo je na nich kašovitá vrstva snehu do troch centimetrov, prejazdný je aj horský priechod Vernár.

Snehom zaviata uzatvorená cesta
Zobraziť galériu (26)
 (Zdroj: TASR/Oliver Ondráš)

Snehom zaviata uzatvorená cesta
Zobraziť galériu (26)
 (Zdroj: TASR/Oliver Ondráš)

Veterná smršť v Martine

Martinom sa tiež prehnala veterná smrť. Vyvrátila strom a poškodila hroby na Národnom cintoríne. 

Slovensko bičuje víchrica: Prvé
Zobraziť galériu (26)
 (Zdroj: TASR/Erika Ďurčová)

Slovensko bičuje víchrica: Prvé
Zobraziť galériu (26)
 (Zdroj: TASR/Erika Ďurčová)

Slovensko bičuje víchrica: Prvé
Zobraziť galériu (26)
 (Zdroj: TASR/Erika Ďurčová)

Slovensko bičuje víchrica: Prvé
Zobraziť galériu (26)
 (Zdroj: TASR/Erika Ďurčová)

Výjazdy v Prešovskom kraji

Prácu mali v noci aj hasiči, v rámci Prešovského kraja zaznamenali od polnoci do dnešného rána jedenásť výjazdov v súvislosti s popadanými stromami. Týkali sa predovšetkým okresov Stropkov, Svidník, Poprad, Medzilaborce, Humenné, po jednom výjazde mali aj v okresoch Vranov nad Topľou, Levoča a Sabinov, informoval operačný dôstojník Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Prešove. Celkovo zasahovalo 34 príslušníkov a trinásť kusov techniky. "Boli aj horšie dni, iné časti Slovenska sú na tom horšie," skonštatoval dispečer.

Za špecifický označil operačný dôstojník zásah v obci Ľubica pri Kežmarku v detskom hospici na Ulici sv. Alžbety. "Vypadla im tam elektrina, pričom deti sú tam napojené na prístroje. Aktuálne sa odtiaľ jedno vozidlo vrátilo, ďalšie tam ešte ostáva. Situácia sa rieši v súčinnosti s elektrikármi," dodal, pričom uviedol, že nevie, či tento výpadok súvisel s počasím.

Slovensko bičuje víchrica: Prvé
Zobraziť galériu (26)
 (Zdroj: Foto: SHMÚ, zjazdosť)

Podobné počasie aj dnes

Slováci sa dnes opäť musia pripraviť na silný vietor, snehové jazyky a záveje, na niektorých častiach územia i na sneh. Slovenský hydrometeorologický ústav pred nimi varuje na svojej internetovej stránke.

Výstraha pred silným vetrom

Výstrahu druhého stupňa pred silným vetrom vydal v Banskobystrickom, Nitrianskom, Trnavskom, Prešovskom a Žilinskom kraji. Výskyt silného vetra môže krátkodobo dosiahnuť v nárazoch 80 až 100 km/h. "Táto rýchlosť predstavuje zvýšené nebezpečenstvo pre ľudské aktivity. Predpokladaná rýchlosť vetra je v danom ročnom období a oblasti nadpriemerná a pravdepodobnosť spôsobenia škôd je vysoká," upozorňujú meteorológovia.

Na horách bude vietor ešte intenzívnejší, ustať by mal v piatok podvečer. Výstrahu prvého stupňa pred silným vetrom vydali v Trenčianskom a Košickom kraji.

Slovensko bičuje víchrica: Prvé
Zobraziť galériu (26)
 (Zdroj: Foto: SHMÚ, zjazdosť)

Slovensko bičuje víchrica: Prvé
Zobraziť galériu (26)
 (Zdroj: Foto: SHMÚ, zjazdosť)

Výstraha pred snehovými závejmi      

Snehové záveje by sa v piatok mali tvoriť v niektorých častiach Žilinského, Banskobystrického, Trenčianskeho, Košického a Prešovského kraja. Asi 25 až 45 centimetrov nového snehu môže napadnúť v niektorých oblastiach Banskobystrického a Prešovského kraja.

Výstraha pred snežením

Meteorológovia varujú taktiež pred snežením a to predovšetkým v Banskobystrickom a Prešovskom kraji, kde vydali výstrahu prvého stupňa. 

Slovenská správa ciest varuje pred prevažne vlhkým až mokrým povrchom vozoviek. Všetky sledované diaľničné úseky a rýchlostné cesty na území Slovenska sú zjazdné. "Cesty I., II. a III. triedy sú zjazdné, povrch vozoviek je v južných častiach Slovenska suchý až mokrý, inde sú vozovky mokré alebo pokryté vrstvou čerstvého až utlačeného snehu do 3 centimetrov, na Orave miestami do 4 až 5 centimetrov, na cestách nižších kategórií najmä na Orave, Kysuciach a hornom Považí do 4 až 5 centimetrov, miestami až do 10 centimetrov," uvádza na webe zjazdnosť.sk. Víkend bude predovšetkým na severe Slovenska aj naďalej veterný s hrozbou snehových jazykov a závejov. 

Slovensko bičuje víchrica: Prvé
Zobraziť galériu (26)
 (Zdroj: Foto: SHMÚ, zjazdosť)

Slovensko bičuje víchrica: Prvé
Zobraziť galériu (26)
 (Zdroj: Foto: SHMÚ, zjazdosť)

Cesty sú zjazdé, Šútovec uzavretý 

Všetky sledované diaľničné úseky a rýchlostné cesty na území Slovenska sú zjazdné, povrch vozoviek je prevažne vlhký až mokrý, okrem úseku D1 Liptovský Hrádok - Poprad, kde je vrstva kašovitého snehu do 1 až 2 cm, úseku R3 Trstená - Tvrdošín a R4 obchvat Svidníka, kde je kašovitý sneh do 2 cm, informuje Slovenská správa ciest.

Cesty I., II., a III. triedy sú zjazdné, povrch vozoviek je v južných častiach Slovenska suchý až mokrý, inde sú vozovky mokré alebo pokryté vrstvou čerstvého až utlačeného snehu do 3 cm, na Orave miestami do 4 až 5 cm, na cestách nižších kategórií najmä na Orave, Kysuciach a hornom Považí do 4 až 5 cm, miestami až do 10 cm. 

Horské priechody (HP) sú zjazdné, povrch vozoviek je prevažne pokrytý čerstvým až utlačeným snehom do 3 cm, v južných častiach Slovenska sú HP prevažne mokré. 

Upozornenie pre vodičov 

V oblasti Nového Mesta nad Váhom je hlásený vietor s rýchlosťou silnej víchrice. Silný nárazový vietor je hlásený z oblastí Pezinka, Senca, Bratislavy, Trnavy, Piešťan, Lučatína, Bytče a na D1 Liptovský Hrádok - Važec. 

- Cesta III/3061 medzi Štrbou a Šuňavou je pre snehové záveje neprejazdná. 
- Horské priechody Donovaly a Šturec sú pre husté sneženie uzavreté pre dopravu nad 10 m celkovej dĺžky 
- Hraničný priechod s ČR Makov/Bumbalka je uzavretý pre nákladné vozidlá 
- Na cestách I/72 horský priechod Zbojská, II/531 Tisovec - hranica okresov Revúca/Brezno je pre nákladnú dopravu nad 3,5 t potrebné použiť snehové reťaze 

Vplyvom nízkych teplôt sa na cestách s vlhkým až mokrým povrchom môže vytvárať poľadovica. Sneženie obmedzujúce dohľadnosť do 50 m je v okolí Kremnice, do 100 m na D1 v úseku Liptovský Hrádok až Poprad. Pre vozidlá nad 10 m je uzatvorený horský priechod Šútovce, horský priechod Veľké Pole a úsek cesty I/64 medzi Nitrianskym Pravnom a Fačkovským sedlom.

Silný vietor v Bratislave

Silný vietor v BA

- V okrese Dolný Kubín sa na horských priechodoch Rovná Hora (II/583), Príslop (I/78) a Brestová (I/59) vytvárajú snehové jazyky a záveje!
- V okresoch Tvrdošín a Námestovo sa na cestách vplyvom silného vetra vytvárajú snehové jazyky a záveje!
- Pozor na poľadovicu v okrese Rožňava, najmä na ceste II/587 Plešivec - Dlhá Ves a v okrese Kežmarok I/66 Ždiar - Tatranská Kotlina.
- Pozor. V oblasti Nového Mesta nad Váhom je hlásený vietor o rýchlosti silnej víchrice! Silný nárazový vietor je hlásený z oblastí Pezinka, Senca, Bratislavy, Trnavy, Piešťan, Lučatína, Bytče a na D1 Liptovský Hrádok - Važec.
- Cesta III/3061 medzi Štrbou a Šuňavou je pre snehové záveje neprejazdná!
Pozor! Horský priechody Donovaly je pre husté sneženie uzavretý pre dopravu nad 10 m celkovej dĺžky!
- Na cestách I/72 horský priechod Zbojská, II/531 Tisovec - hranica okresov Revúca/Brezno je pre nákladnú dopravu nad 3,5 t nutné použiť snehové reťaze!
- Pozor. Vplyvom nízkych teplôt sa na cestách s vlhkým až mokrým povrchom môže vytvárať poľadovica!
- Sneženie obmedzujúce dohľadnosť do 50 m je v okolí Kremnice, do 100 m na D1 v úseku Liptovský Hrádok až Poprad.
- Pre vozidlá nad 10 m je uzatvorený horský priechod Šútovce, horský priechod Veľké Pole a úsek cesty I/64 medzi Nitrianskym Pravnom a Fačkovským sedlom.
- Cesta II/576 - Herlianske sedlo je v zimnom období neudržiavaná.
- HP Kremnické Bane, úplná uzávierka cesty I/65 v km 91,700 - 96,200 do 20. októbra 2017, z dôvodu rekonštrukcie cesty I/65 (zosuv a podmytie cesty).
- Úplná uzávierka cesty I/18 v úseku km cca 466,900 - 477,000 v katastri obce Strečno a v katastri mesta Vrútky z dôvodu vykonávania sanácie skalného brala pod hradom Strečno. Úplná uzávierka bude realizovaná od 12. novembra 2016 do 18. decembra 2016, šesť po sebe idúcich víkendov od soboty ráno 08:00 hod. do nedele večer 16:00 hod. Motoristická verejnosť bude počas úplnej uzávierky využívať obchádzkové trasy označené dopravným značením. Zákaz využívania cesty I/18 pod hradom Strečno platí i pre chodcov a cyklistov! V rovnakých termínoch je uzavretá aj D1 medzi križovatkami Martin a Dubná Skala.
- Úplná uzávierka cesty II/502 v km 23,500-24,800 medzi obcou Vinosady a mestom Modra v termíne 23.11.2016 - 7.12.2016 v čase od 8,30 - 15,00 hod. v pracovných dňoch: pondelok - piatok z dôvodu výrubu a orezu stromov cestného stromoradia pri ceste II/502.
- Uzávierka cesty II/547 v úseku Košická Belá-juh – Košice- Za štadiónom v termíne 7.11.2016 - 16.12.2016 z dôvodu výrubu stromov. Cesta bude uzavretá denne od 8:15 do 15:00, okrem nediel. Obchádzková trasa: Margecany - Klenov - Ľubovec - Kysak - Košice a opačne.

Situácia na horách

Na horách trvajú zimné podmienky. Teplota vzduchu sa pohybovala od -15°C do -3°C, informuje Stredisko lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby v Jasnej. Vo vysokých polohách fúkal extrémne silný severozápadný vietor s rýchlosťou 7 až 20 m/s, v nárazoch na hrebeňoch 30 až 35 m/s. Za poslednú periódu sneženia pripadlo v oblasti Tatier a Malej Fatry ďalších 15 až 40 cm nového suchého snehu. V Nízkych Tatrách a vo Veľkej Fatre od 10 do 20 cm. Nový sneh je vplyvom silného vetra uložený veľmi nerovnomerne, vytvorené sú preveje, snehové vankúše a nebezpečné snehové dosky. Nový sneh je sfúkaný na hranicu lesa do pásma kosodreviny a najmä na svahy s južnou až juhovýchodnou orientáciou. V Tatrách v polohách nad 2 100 m sa pod novým snehom nachádza starší veľmi tvrdý sneh nedostatočne zviazaný s novým naviatym

Vo vysokých polohách Vysokých a Západných Tatier nad 1 700 m n. m. sa vplyvom intenzívneho sneženia a extrémne silného vetra vytvorilo zvýšené lavínové nebezpečenstvo, 3. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Celkovo pripadlo 60 až 120 cm nového suchého snehu, ktorý je však veľmi nerovnomerne rozložený. Najviac snehu je na záveterných juhozápadných, južných, juhovýchodných a východných svahoch, pod sedlami a v žľaboch vo forme nestabilných snehových dosiek a vankúšov. Na strmých svahoch sa môžu uvoľniť lavíny už pri malom mechanickom zaťažení, vyskytnúť sa však môžu aj stredne veľké spontánne lavíny. V Malej Fatre a v Nízkych Tatrách nad 1 700 m sa vytvorilo mierne lavínové nebezpečenstvo, 2. stupeň. Vo Veľkej Fatre pretrváva malé lavínové nebezpečenstvo, 1. stupeň. Lavínové nebezpečenstvo vplyvom doznievajúceho sneženia a silného vetra mierne stúpa.

Počasie za našimi hranicami

Poľsko

Dvaja ľudia podľahli zime v Poľsku, kde prívaly snehu a silný víchor pripravili takmer 200.000 domácností o elektrinu. Oznámila to dnes spravodajská televízia TVN 24. Hasiči museli počas rána zasahovať v takmer 1250 prípadoch, často súvisiacich s pádmi stromov a konárov pod ťarchou mokrého snehu. "Pri takomto počasí nám vždy pribúda práce," konštatoval hovorca hasičov Pawel Frontczak. Nejde len o sneh, hasiči boli potrební aj na miestach, kde víchricu sprevádzali výdatné dažde. Až na strhnutie niekoľkých striech či prevrátenia kamiónov sa však nič závažné nestalo. Podľa údajov vládneho bezpečnostného strediska okolo 189.000 odberateľov je odpojených od dodávok elektriny. Týka sa to hlavne okolia Varšavy, ale aj okolia poľského Těšína pri hraniciach s Českom.

Česko

Počasie vyčíňalo aj za našimi hranicami. Silný vietor skomplikoval dopravu v Česku. Dopravu na celom území Českej republiky komplikuje od dnešného rána silný vietor, ktorý v nárazoch dosahuje až 90 km/h, vyvracia stromy a vo vyšších polohách sa kvôli nemu tvoria snehové jazyky. Český hydrometeorologický ústav vydal výstrahu varujúcu pred silným snežením, silným vetrom a možnou tvorbou závejov a snehových jazykov, ktorá platí takmer pre celú Českú republiku až do 15.00 h, informoval spravodajský portál Novinky.cz.

V Moravskosliezskom kraji museli hasiči kvôli silnému vetru počas uplynulej noci odstraňovať spadnuté či nebezpečne naklonené stromy. Od štvrtkového večera zasahovali tridsaťkrát, incidenty sa však zaobišli bez zranení či väčších škôd. Pred silným vetrom varovali tiež cestári. Vodiči by mali byť opatrní hlavne vo vyšších polohách, pretože sa tam môžu tvoriť snehové jazyky. Navyše, viditeľnosť môže byť znížená vplyvom zrážok.

Na silný vietor, pre ktorý na cesty padajú konáre aj stromy, by si mali dať pozor aj vodiči v Olomouckom kraji. Hasiči v noci kvôli počasiu zasahovali dvanásťkrát. Vietor by mal podľa predpovedí začať slabnúť popoludní. Silný nárazový vietor a dážď so snehom komplikujú dopravu v okrese Žďár nad Sázavou aj v Zlínskom kraji. V Libereckom kraji spôsobil vietor, ktorého rýchlosť v nárazoch presahuje 100 kilometrov za hodinu, zastavenie lanovky na vrch Ještěd. K desiatkam zásahov boli od štvrtkového večera privolaní aj hasiči v Ústeckom kraji. Najčastejšie išlo o popadané stromy a polámané konáre.

Maďarsko

Aj maďarskí hasiči boli v noci v pohotovosti. Momentálne stále zasahujú v Budapešti kvôli popadaným stromom, ktoré vyvrátil silný vietor. Vo vyše 30 prípadoch museli zasahovať maďarskí hasiči v Budapešti po víchrici, ktorá sa začala dnes nadránom. Silný vietor spôsobil materiálne škody najmä v Peštianskej a Fejérskej župe, vyvrátil aj bránu väznice vo Vacove, informovala agentúra MTI.

Podľa hovorcu budapeštianskeho riaditeľstva Úradu na ochranu pred katastrofami Mátého Kisdiho nikto neutrpel zranenia. Vo väčšine prípadov silný vietor vyvracal stromy a lámal konáre, ktoré poškodili zaparkované autá, spôsobil však aj problémy v doprave. Denník Blikk informoval, že vietor vyvrátil kovovú bránu väznice v meste Vacov v Peštianskej župe. Vchod bol následne zablokovaný kamiónom a strážili ho ozbrojení policajti. Vietor na niektorých miestach strednej časti Maďarska dosahoval rýchlosť 90 kilometrov za hodinu.

Obdobná sitácia je aj v susednom Rakúsku.

 

 

Viac o téme: NocPočasieVietor
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu