Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Výpočtový strop sa pre zdravotné odvody zvýši: Čím viac zarábate, tým viac zaplatíte

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstockphotos.com)

BRATISLAVA - Ľudia s vyššími príjmami budú na zdravotných odvodoch platiť viac. Maximálny vymeriavací základ pre výpočet odvodov do zdravotných poisťovní sa totiž od januára zruší. Vyplýva to z pozmeňujúceho návrhu Jozefa Valockého (Smer-SD) k novele zákona o zdravotnom poistení, ktorú dnes schválili poslanci Národnej rady (NR) SR.

Do systému by takto malo prísť asi o 82 miliónov eur viac, ako sa plánovalo. Väčšinu takto získaných peňazí chce rezort použiť na "systematickú obnovu nemocníc a nákup zdravotníckej techniky". Začať s tým plánuje od budúceho roka. "Budeme cítiť kvalitnejšiu zdravotnú starostlivosť," povedal minister zdravotníctva Tomáš Drucker (nominant Smeru-SD). Opatrenie by sa malo dotknúť asi 15.000 ľudí, ktorých mesačný príjem je vyšší ako 4290 eur.

Na to, aby sa väčšina spomínaných peňazí dostala priamo do nemocníc a nie do zdravotných poisťovní, musí štát od budúceho roka znížiť sadzbu za svojich poistencov. Tá by mala klesnúť na 3,78 percenta z vymeriavacieho základu, uviedol v pozmeňujúcom návrhu člen zdravotníckeho výboru Juraj Blanár (Smer-SD). "Štát by mal tak za svojich poistencov zaplatiť o asi 70 miliónov eur menej. Takto usporené peniaze pôjdu v rámci kapitálových výdavkov na rekonštrukcie a nákup zdravotníckej techniky," vysvetlil. Do zdravotných poisťovní by tak z asi 82 miliónov eur malo poputovať 12 miliónov.

Zrušenie odvodového stropu kritizovali členovia výboru Jana Cigániková (SaS) a Alan Suchánek (OĽaNO-NOVA). Peniaze sa dajú podľa nich ušetriť aj inak. V systéme zdravotníctva je podľa nich na to dosť priestoru.

Financie by podľa rezortu mali byť konkrétne použité na obnovu technického vybavenia, rekonštrukcie budov a ostatných technických zariadení - ako sú urgentné príjmy, diagnostické prístroje, tepelné hospodárstvo, výťahy či parkoviská. Časť z týchto peňazí by mala byť použitá i na vybudovanie detenčného ústavu.

Poistenci staré preukazy už vracať nebudú 

Ľudia už v prípade zmeny zdravotnej poisťovne viac nebudú mať povinnosť vracať svoje staré preukazy poistenca. Poslanci NR SR dnes totiž 95 hlasmi schválili novelu zákona o zdravotnom poistení s tým, že táto povinnosť, za ktorej nesplnenie v súčasnosti hrozí pokuta do 165 eur, sa od januára ruší. Podľa rezortu ide o nadbytočný a zbytočne zaťažujúci úkon.

"V prípade preukazu poistenca je tento po vrátení tak či onak znehodnotený. Po začatí využívania preukazov poistencov s čipom bude tento znefunkčnený," zdôvodnilo návrh ministerstvo. Povinnosť vrátiť preukaz po zmene zdravotnej poisťovne sa v tomto roku dotkla viac ako 113.000 ľudí, tisícky z nich však tak neurobili.

Novela má ľudí odbremeniť i od ďalších povinností. Vypadne oznamovanie zmeny poisťovne poskytovateľovi zdravotnej starostlivosti, na čo podľa ministerstva poistenci často zabúdajú. Rovnako viac nebudú musieť hlásiť zdravotnej poisťovni zmenu mena, priezviska, rodného čísla a trvalého pobytu. "Údaje o štátnych občanoch SR s trvalým pobytom na území SR sú zdravotným poisťovniam poskytované v plnom rozsahu Ministerstvom vnútra SR," poukázal rezort.

Zmeny čakajú aj zoznamy dlžníkov. V tých budú po novom zaradení neplatiči s dlhom vyšším ako 100 eur, v súčasnosti je to desať eur. Zároveň sa definovalo, kto je dlžníkom. Novela reaguje aj na ďalšie problémy z aplikačnej praxe. Okrem iného spresňuje postup pri zmene zdravotnej poisťovne, ako aj postupy súvisiace s poskytovaním a refundovaním zdravotnej starostlivosti. Definujú sa tiež práva na náhradu nákladov zo strany zdravotnej poisťovne, dopĺňa sa preukazovanie nároku poistencov verejného zdravotného poistenia na platenie poistného štátom.

Viac o téme: PoistenieZdravotné poistenieOdvody
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu