Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Smutná dohra odvážneho boja rodičov za syna: Bez pomoci Fica, krutosť štátu a prebudené svedomie

Marcel Václavek (†18) Zobraziť galériu (10)
Marcel Václavek (†18) (Zdroj: ĽudiaĽuďom.sk.)

BRATISLAVA - Nie je na svete väčšej tragédia, ako keď rodičia prežijú vlastné dieťa. Stovky otázok, ktoré začínajú slovkom "prečo". Odpoveď neprichádza. Rodina z Dubnice nad Váhom prišla o milovaného synčeka po tom, ako podľahol zákernej chorobe. Po bolestivej strate boli rodičia postavení pred krutý zákon, ktorý ich položil na lopatky.

Informácie o smutnom príbehu rodičov zosnulého Marcelka sme čerpali z portálu ĽudiaĽuďom.sk, s ktorým pán Ladislav Václavek komunikuje už od roku 2013. Vďaka tomuto portálu sa podarilo na žiadosť a úprimnú spoveď pána Ladislava vyzbierať úctyhodnú sumu.

Príbeh Marcelka zamiešal karty tou najtvrdšou ranou

Marcel bol vytúženým dieťaťom. Z nadaného chlapca sa stal obrovský bojovník. Ako povedal otec Ladislav: "Do roku 2012 sme žili šťastne, pomáhali aj núdznym." Všetko skončilo v priebehu pár dní. Prišla najtvrdšia rana osudu. Ich najväčší poklad, jediný a milovaný syn ochorel.

Smutná dohra odvážneho boja
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: ĽudiaĽuďom.sk.)

Chlapcovi bolo diagnostikované zákerné onkologické ochorenie. Pri liečbe bola potrebná prítomnosť oboch rodičov. Ich život sa zmenil na pobyt medzi múrmi domu a nemocnice. Operácia predstavovala veľké riziko a tak sa pristúpilo k chemoterapiám a ožarovaniu. Z Dubnice nad Váhom musela rodina s ťažko chorým Marcelom pravidelne cestovať do Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou v Bratislave. "Lekári dávali Marcelkovi dobrú nádej. Obetovali sme 100% nášho času, všetky prostriedky, energiu aj kariéru," vyjadril sa otec Ladislav.

Smutná dohra odvážneho boja
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: ĽudiaĽuďom.sk.)

V tomto čase potrebovala rodina finančnú pomoc s onkologickou liečbou. Vtedy sa začala spolupráca medzi rodinou pána Václaveka a portálom ĽudiaĽuďom.sk. Vďaka dobrosrdečným a štedrým ľuďom dokázala rodina vyzbierať sumu 1681 eur.

Zdravotný stav sa začal zhoršovať

Netrvalo dlho a nastali komplikácie, ktoré nezvládli ani najlepší a obetaví lekári. Obaja rodičia uviazli v nemocnici, prinútení intenzívne asistovať pri liečbe. Marcelkov stav sa zhoršil a po krátkej prestávke po prvej liečbe musela byť nastavená ďalšia. Aj v týchto časoch sa ľudia spojili a opäť sa podarilo vyzbierať sumu 983 eur.

Smutná dohra odvážneho boja
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: ĽudiaĽuďom.sk.)

Ani neustála starostlivosť nedokázala zabrániť najtragickejšiemu koncu. Predošlé pochybenia a neskorá diagnóza priniesla najbolestivejšiu obeť. Marcel boj so zákernou rakovinou v roku 2015 prehral. "Pred našimi očami sa stratil. Už nepovie nič, počujeme len záznam. Túžime a nemôžeme urobiť nič," znejú slová bolesti.

Smutná dohra odvážneho boja
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: ĽudiaĽuďom.sk.)

Vedci potvrdili, že dlhodobá ľahostajnosť a nedbalá prevencia boli príčinou straty jediného synčeka. "Bolo bez nášho zavinenia, nie sú to domnienky. Dalo sa tomu predísť," priznal otec. Namiesto ospravedlnenia prišla ďalšia rana. "Trest za našu absolútnu obetavosť. Vrátenie príspevku na opatrovanie a dopravu. Z poctivých rodičov urobili naivných hlupákov. Nové údery pod pás rodičom. Fatálne zlyhanie ľudskosti ochrany detí/rodiny uznali mnohí," hovorí otec.

Pomoc od štátu a boj proti krutým zákonom

Pán Ladislav ešte počas synovho života požiadal o opatrovateľský príspevok. Po dlhých troch mesiacoch mu úrad žiadosť potvrdil a uznal. Rodina dostala najvyšší možný príspevok v hodnote 270,32 eur. "Peňažný príspevok na opatrovanie dnes už nebohého syna bol pánu L.V. poskytovaný od 01.07. 2012 v maximálnej možnej výške," potvrdila riaditeľka kancelárie generálneho riaditeľa ÚPSVaR.

Keď Marcel zomrel bolo povinnosťou pozostalých uhradiť kompenzácie za poskytnutie ZŤP. Vrátiť čiastku z opatrovateľského príspevku a taktiež aj príspevok, ktorý bol rodine poskytnutý na auto. V tej najbolestivejšej chvíli museli tak rodičia viesť boj s nezmyseľne krutým zákonom a úradmi.

Smutná dohra odvážneho boja
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: ĽudiaĽuďom.sk.)

Rodina prosila, žiadala a snažila sa poukázať na svoju zlú situáciu. To čoho sa dožili bolo podľa ich slov obyčajné pohŕdanie, vydieranie exekúciou či alibizmus, jednoducho išlo o drvivú porážku. Opäť sa spojili srdcia ľudí a vyzbieralo sa ďalších 2519 eur. Po medializácii celého prípadu sa naplnila ďalšia výzva, pri ktorej sa suma vyšplhala až na 4573 eur.

Smutná dohra odvážneho boja
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: ĽudiaĽuďom.sk.)

Rodina sa obrátila aj na kanceláriu predsedu vlády

Zúfala rodina sa obrátila na viacero úradov a politikov. Jedným z nich bol aj Úrad vlády a premiér Robert Fico. Fico pritom v minulosti poskytol tisíce eur na pomoc a podporu fitnesky Evy Martinkovej, jachtárskemu klubu či na maséra Kostku. Rodina sa však oficiálnej pomoci nedočkala, veci sa ale teraz konečne pohli správnym smerom. 

"Predseda vlády sa o tento prípad osobne zaujímal. Zobral na vedomie informáciu Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR, že ich postup bol v súlade so zákonom.  Zároveň vníma tvrdosť legislatívy, a preto bude s ministrom práce Jánom Richterom rokovať o jej zmene," informovala hovorkyňa predsedu vlády SR Beatrice Szabóová.

Potvrdila aj to, že predseda vlády nemá kapacitu nato, aby čítal každý podnet od občanov, tento prípad však považuje podľa jej slov za špecifický. "Pán premiér zatelefonoval svoj postoj pánovi Václavkovi a prisľúbil mu finančnú pomoc zo svojej rezervy," doplnila Szabóová. Ako uviedla, proces nejakú dobu trvá a pomoc by sa mala zrealizovať v januári 2017.

Po medializácii sa svedomie pohlo aj u šéfa úradu, ktorý ako súkromná osoba podľa údajov neziskovky, daroval rodine 500 eur. Riaditeľ kancelárie predsedu vlády Roman Šipoš priznal, že sa pripojil do zbierky a daroval rodičom zosnulého Marcelka vyššiu peňažnú sumu. "Prispel som ako súkromná osoba. Ide o veľmi smutný prípad. Zákon je ale zákon a platí aj pre mňa. Ja ho nedokážem zmeniť. Bol som vykreslený v najhoršom svetle, pritom som len vysvetlil, čo je písané a platné pre všetkých. Bohužiaľ aj v takýchto ťažkých prípadoch."

Smutná dohra odvážneho boja
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: ĽudiaĽuďom.sk.)

Slová milujúceho otca sú plné odhodlania a nádeje

Marcelko tu nie je už rok. Rodičia sa rozhodli uctiť si jeho pamiatku a na jeho počesť sa chcú posunúť vpred. "Sľúbili sme mu, že odškodníme jeho krivdy a na jeho želanie budeme rozvíjať rodinu a súrodencov za neho. I keď jeho príbeh ešte nie je celkom uzavretý, pri našom návrate z tmy do života zápasíme aj s prekážkami byrokracie, v našom rodinnom živote sa predsa neustále denne trochu posúvame."

Smutná dohra odvážneho boja
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: ĽudiaĽuďom.sk.)

Svoju výzvu považuje za úprimnú a písanú z lásky k svojmu zosnulému dieťaťu. Nikdy sa k tomu nestaval z vypočítavosti. "Situácia u nás doma je všestranne veľmi zložitá a sme prenasledovaní a paralyzovaní za fatálne pochybenia a umelé polená od kompetentných," vyjadril sa pán Václavek. Rodina si uvedomuje, že jej ďalší krok z ťažkej životnej situácie závisí od iných ľudí. 

Smutná dohra odvážneho boja
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: ĽudiaĽuďom.sk.)

 

Viac o téme: TragédiaChorobaSmútokBojZákonMarcel
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu