Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Malé a stredné nemocnice sa búria: Nové podmienky VšZP odmietajú v plnom rozsahu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Thinkstock.com)

BRATISLAVA - Malé a stredné nemocnice odmietajú plán štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP) na zníženie platieb a objemov na CT a MR vyšetrenia od januára budúceho roka. S predloženým návrhom dnes Asociácia nemocníc Slovenska na rokovaní vo VšZP nesúhlasila. Platnosť súčasných cenových podmienok sa končí 31. decembra 2016.

"Zástupcovia ANS nesúhlasili, nakoľko od januára 2017 očakávajú ďalšie zvýšené náklady na mzdy zdravotníckych pracovníkov, k čomu ich zaväzuje zákon," povedala hovorkyňa poisťovne Petra Balážová. ANS už pred rokovaním upozorňovala, že náklady nemocníc od januára porastú v dôsledku zákonného zvyšovania miezd lekárov, zdravotníckych a nezdravotníckych pracovníkov spojených so zvyšovaním minimálnej mzdy a jej koeficientov.

VšZP nemocniciam navrhuje zníženie ceny bodu CT vyšetrenia a magnetickej rezonancie, ako aj zníženie zmluvných objemov CT a MR. "Navrhovaná cena bodu CT vyšetrení by sa od 1. januára 2017 mala znížiť o 25 percent a zmluvný rozsah o 20 percent. Pri MR vyšetreniach VšZP navrhla znížiť cenu bodu a zmluvný rozsah v závislosti od zaradenia pracoviska do konkrétneho klastra," priblížila Balážová.

Ide o avizované opatrenia na efektívnejšie využívanie zdrojov verejného zdravotného poistenia. Ďalším opatrením, ktoré sa v budúcom roku premietne do nákupu ústavnej zdravotnej starostlivosti, je zníženie cien špeciálneho zdravotníckeho materiálu (ŠZM). Výšku tzv. pripočítateľnej položky, ktorou VšZP hradí nemocniciam ŠZM poisťovňa, upravovala už k októbru aj novembru, pričom najbližšia aktualizácia je plánovaná opäť od januára 2017. "Ostatné navrhované cenové podmienky zostávajú nezmenené, teda na úrovni roku 2016," doplnila Balážová.

Viac o téme: NemocnicePodmienkyVšeobecná zdravotná poisťovňa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu