Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Škandalózne úspešný víkend podľa Fica: Intímne chvíle s Lukašenkom, slzy za Castrom a útoky doma!

Robert Fico s Lukašenkom Zobraziť galériu (4)
Robert Fico s Lukašenkom (Zdroj: SITA//Ľudovít Vaniher)

BRATISLAVA - Búrlivý víkend. Premiérovi Ficovi cez víkend "išla karta". Návšteva diktátora, útoky na moderátorov v priamom prenose a kontroverzný status o Kube. Ba čo viac, vystupňoval útoky voči slovenský médiám. Za dva dni dokázal vynadať moderátorom, ktorí kládli nepríjemné otázky. Po špinavých protislovenských prostitútkach dokonca prišli na rad obvinenia prezidenta Kisku zo zákulisných ťahov a prípravou novej politickej strany.

Diktátor Lukašenko

Napätý víkend Fico začal už v piatok návštevou Bieloruska, za čo sa na neho zosypala vlna kritiky, keďže prezident Lukašenko je považovaný za posledného európskeho diktátora. Fico na návšteve nič zlé nevidí, podľa neho Bielorusko navštívila aj nemecká kancelárka Merkelová a francúzsky prezident Hollande. "Prečo by Slovensko nemohlo navštíviť Bielorusko? Najmä po tom, čo Európska únia definitívne zrušila vo februári 2016 sankcie voči tomuto štátu," bránil sa v piatok.

Alexander Lukašenko a Robert
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Dočerta, spamätajte sa

V sobotu na obed bol hosťom relácie v slovenskom Rozhlase Sobotné dialógy. Keď sa ho moderátor Branislav Dobšinský začal pýtať na kauzu z podozrenia zo šafárenia u Lajčáka, Fico vybuchol. "My sme v krčme alebo kde my dvaja? Prepáčte, vy ste redaktor Slovenského rozhlasu, ja som predseda vlády. Tak mi neskáčte do reči. Nie sme v krčme. Vy nie ste opozičný politik. Nie sme tu na rovnakej úrovni," rozohnil sa Fico. Moderátora a rozhlas RTVS označil za opozičné médiá.

"Ak mi ešte raz skočíte do reči, vyprosujem si takéto správanie," reagoval Fico na Dobšinský. Po pár minútach sa už neudržal. "Už sa, dočerta, spamätajte, toto je verejnoprávny rozhlas, jeho úlohou nie je tĺcť do vlády."

Predseda vlády označil minulý týždeň niektorých novinárov za "špinavé protislovenské prostitútky". V tomto duchu soptil aj v sobotnom rozhlase. "Sú tu médiá, niektorí vlastníci médií a časť novinárov, ktorí úmyselne idú proti vláde, proti Slovensku a poškodzujú záujmy tejto krajiny. A budem to opakovať dookola a mám právo na takéto opakovanie, pretože nikdy som nezasiahol do slobody médií a Slovensko patrí medzi najslobodnejšie krajiny na svete, pokiaľ ide o médiá."

Kontroverzný status o Kube

V sobotu Fico opäť pobúril statusom na Facebooku, kde na margo smrti kubánskeho diktátora Fidela Castra napísal, že Kuba nikomu neublížila. "Kuba nikdy nikoho neohrozovala a chce iba žiť svoj vlastný život. Za túto odvahu ju mnohí neoprávnene nenávideli a nenávidia," napísal Fico. Tieto slová vyvolali veľkú búrku ohlasov, keďže Castro bol diktátor a má na svedomí tisícky obetí. Navyše Kuba je neslobodná krajina, kde nie sú voľby. Podľa niektorých odhadov si rodina Castrovcov nahromadila majetky v hodnote niekoľkých stoviek miliónov dolárov.

Škandalózne úspešný víkend podľa
Zobraziť galériu (4)

Ulica ho naučila udrieť do nosa

V nedeľu doobeda navštívil diskusnú reláciu na TA3, kde diskutoval opäť iba s moderátorom. Premiér zopakoval, že za všetkými slovami o novinároch si stojí. V súvislosti s médiami sa nechystá ustupovať od expresívnych výrokov, práve naopak. "Ja som sa v detstve nehral s bábikami, ja som vyrastal na ulici. bol som naučený, že keď má mať niečo výsledok, tak to musí byť priamy úder do nosa. Ja som vedel, že musím veci pomenovať expresívne, aby z toho bola nejaká téma," tvrdil Fico.

Aj na moderátora TA3 Fico zaútočil. "Pán redaktor, o čom sa teraz bavíme?" opýtal sa Fico, keď moderátor Dolinský zmenil tému a poukázal na korupciu na Slovensku. "To opäť bolo z vašej strany nekorektné. Robíte to isté, čo urobil včera moderátor Dobšinský."

Škandalózne úspešný víkend podľa
Zobraziť galériu (4)

Za nemocnicou je Kiskova nová strana

Na otázky v súvislosti s podozreniami predražených nákupov v Nemocnici sv. Michala v Bratislave reagoval Fico tak, že podľa neho sa urobila okolo toho bublina. S podozreniami z predražených nákupov prišla nadácia, ktorá je "evidentne účelovo politicky založená". K spomínanej nadácii má mať podľa neho blízko prezident SR Andrej Kiska. "Je to príprava na jeho politickú stranu," uviedol Fico.

Za kritickými článkami je Penta

Podľa Fica sú za útokmi na slovenské zdravotníctvo médiá, ktoré ovláda finančná skupina Penta. Tej ide podľa neho o mocenský vplyv. "Mali ste pocit, že po tomto stretnutí prišli ešte nejaké obvinenia? Ja nie, nadácia stíchla," poznamenal Fico. Riaditeľ nemocnice Marián Križko sa podľa neho k veci postavil zodpovedne. "Pozval si nadáciu na stretnutie a diskutovali spolu," vysvetlil premiér.

Médiá podľa Fica vytvárajú fikciu, že všetko je zlé a všetko je pokazené. Ak budú podľa Fica pokračovať v tomto trende, ľudia prestanú veriť médiám. "Ľudia prestanú dôverovať médiám a pôjdu na sociálne siete. A to je úplne iný svet. Tam je extrémizmus, tam je násilie," pokračoval Fico útokom na slovenské médiá.

Taktika alebo úprimnosť?

Fico tak zažil búrlivý víkend, keď útočil na novinárov a kontroverznými vyhláseniami (Kuba) a krokmi (návšteva Lukašenka) opäť pritiahol na seba pozornosť. Je otázne, do akej miery Fico útočí na novinárov z taktických dôvodov, aby prekryl podozrenia z káuz, alebo je úprimne presvedčený o tom, čo hovorí.

Viac o téme: NovináriMédiáRobert FicoRTVSFidel Castro
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu