Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Ficov Smer spustil novú mediálnu kampaň: Radikálny prepad preferencií, v hre sú predčasné voľby

Fico sa nebude len tak prizerať padajúcim preferenciám. Zobraziť galériu (14)
Fico sa nebude len tak prizerať padajúcim preferenciám. (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Nové bilbordy, nový mediálny tím a najnovšie aj Ficove útoky na novinárov. Toto všetko naznačuje, že v zákulisí Smeru sa dejú veci. Veľký prepad preferencií by mohol vyvolať dokonca aj predčasné voľby. O tom, že táto myšlienka nie je v Smere nečakaná, svedčia aj posledné aktivity v kuchyni Smeru. Najmä mobilizácia v komunikácii smerom k svojim voličom.

Predčasné voľby?

Kuloárne informácie tvrdia, že Smer sa už pripravuje na parlamentné predčasné voľby v roku 2017. Pre Topky nemenované zdroje potvrdili, že táto možnosť nie je vôbec vylúčená aj vzhľadom na veľký prepad preferencií. V marcových voľbách mal Smer 28,28% hlasov, posledný prieskum agentúry Focus mu nameral iba 23 percent. Oproti obdobiu druhej Ficovej vlády je to radikálny pokles.

Ficov Smer spustil novú
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: SITA)

Prvé zmeny v Prešove

V rokoch druhej Ficovej vlády (2012 – 2016) mal Smer až 83 poslancov. Podľa nového prieskumu agentúry Focus by zastupovalo Smer po novom už iba 40 poslancov, čo je až o polovicu menej. Pokračovanie tohto trendu by mohlo v Smere vyvolať paniku, ktorú by chceli zatrhnúť predčasnými voľbami. Prvé zmeny v strane sa dotknú podpredsedníckych stoličiek - už tento víkend na sneme v Prešove má definitívne skončiť bývalá veľká postava košickej vetvy Smeru, expredseda parlamentu, Pavol Paška a exminister školstva a zakladateľ strany Dušan Čaplovič.

O tom, že sa Smer môže pripravovať na nové voľby, svedčí aj niekoľko krokov vládnej strany - nový mediálny tím na Úrade vlády, Slovensko oblepené smeráckymi bilbordami či platená reklama na Facebooku.

Noví spin doktori na Úrade vlády

Pred vyše mesiacom upútala správa, že tajomník ministerstva školstva Erik Tomáš sa vracia naspäť k Ficovi, aby mu robil mediálneho poradcu. Tomáš tvrdí, že na ministerstve sa mu nedarilo presadiť svoju agendu, ale pravde bude úplne niekde inde. Na Úrade vlády totiž začali budovať nový mediálny tím. Od volieb totiž Smeru padajú percentá a aby strana neskončila ako Mečiarovo HZDS, je potrebné reagovať.

Okrem Tomáša v ňom pôsobí aj Michal Hlaváč, politický marketér, ktorý stojí za blogom Vrtieť psom. Pred marcovými parlamentným voľbami spolupracoval s Procházkovou stranou Sieť. Zaujímavé je, že vtedy tvrdo kritizoval nielen Smer, ale aj premiéra. Dnes to už neplatí, prešiel na opačnú stranu.

Michal Hlaváč
Zobraziť galériu (14)
Michal Hlaváč  (Zdroj: YouTube)

Ďalšou posilou je bývalý novinár rádia Slobodná Európa, manžel političky Zuzany Martinákovej Marián Bednár. Ten pracoval naposledy pre primátora Bratislavy. Bednár sa dlhodobo pozná s Erikom Tomášom a práve ten prišiel za ním s ponukou.

Marian Bednár
Zobraziť galériu (14)
Marian Bednár  (Zdroj: Facebook)

Nový tím má lepšie odkomunikovať najmä kopiace sa smerácke kauzy (kauza Bašternák, kauza Čistý deň, kauza šafárenia u Lajčáka). Smer je pod tlakom aj zo strany silnejúcej SNS, ktorej percentá v prieskumoch verejnej mienky solídne rastú.

Oblepené Slovensko

Smeráci stavili na istotu. Na bilbordoch sa objavuje ich najpopulárnejší politik - sám premiér Fico, ktorý hovorí, že držia slovo a plnia sľuby. Kampaň s novými bilbordami je podozrivá, hlavne keď od volieb ubehlo iba osem (!) mesiacov. Na bilbordoch sa smeráci chvália, že plnia sľuby, že nezamestnanosť klesá, že nestúpajú ceny energií a že povinné utečenecké kvóty neplatia.

Ficov Smer spustil novú
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Ficov Smer spustil novú
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Ofenzíva na Facebooku

Pred pár rokmi bol Robert Fico na Facebooku skoro neviditeľný. Dnes už neubehne deň, kedy by nepridal príspevok, status alebo fotku z nejakej výjazdovej akcie. Zrejme už aj u predsedu vlády pochopili, že doba si vyžaduje komunikáciu na sociálnych sieťach. A zobrali to od podlahy. Svoje príspevky si predseda vlády finančne podporuje, aby sa dostali k čo najväčšiemu počtu užívateľov.

Psík, knižka o Márii Terézii, rozopnutá košeľa - politik, ktorý má blízko k ľuďom?
Zobraziť galériu (14)
Psík, knižka o Márii Terézii, rozopnutá košeľa - politik, ktorý má blízko k ľuďom?  (Zdroj: Facebook)

Fico si tiež pred nedávnom zmenil profilovú aj úvodnú fotku. Na titulnú si zavesil svojho psa Larryho. Pomôže mu to?

Podľa podpredsedu Smeru a podpredsedu parlamentu Martina Glváča téma predčasných volieb nie je na stole. "Tento rok bolo na Slovensku vytvorených 50 tisíc pracovných miest, nezamestnanosť klesá, zahraničné investície sa zvýšili o 188 percent, ceny energií stagnujú, resp. klesajú, máme 3,6% rast HDP, očakávame rast minimálnej a priemernej mzdy. Médiá to nezaujíma, preto sme sa v Smere-SD rozhodli pre menšiu infokampaň. Predčasné voľby nie sú aktuálne, vláda má veľmi dobré výsledky, je stabilná, túto tému preto považujem len za špekuláciu," zareagoval Glváč pre Topky.

Zadumaný štátnik
Zobraziť galériu (14)
Zadumaný štátnik  (Zdroj: Facebook)

"Kampaň bola nasadená len na november a už doznieva, pričom Focus vyšiel až v decembri. 93 percent všetkých prieskumov favorizovalo Clintonovú na prezidentský post v USA, pritom vyhral Trump. Aj pre tento príklad strana vo všeobecnosti nekomentuje prieskumy verejnej mienky, lebo ich dôveryhodnosť je otázna. Určíte nebudeme hystericky reagovať na jeden prieskum. Slovensko potrebuje stabilitu, nie predčasné voľby. Strana sa sústredí na svoj vlastný výkon, ktorého podstatou zostáva silná sociálna politika," zareagovala pre Topky hovorkyňa strany Smer Ľubica Končalová.

Viac o téme: KampaňSmerBilbordyVoľby 2017
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu