Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Kritizovaný vývoz Berniniho busty bol v poriadku, majiteľ mal na to právo

Busta pápeža
Busta pápeža (Zdroj: www.soga.sk)

BRATISLAVA – Krajský súd (KS) v Bratislave dnes zrušil rozhodnutia Ministerstva kultúry (MK) SR v prípade vývozu busty od Berniniho do zahraničia. Rozhodnutie ešte nie je právoplatné. TASR informoval hovorca Krajského súdu v Bratislave Pavol Adamčiak.

"Krajský súd v Bratislave dňa 23. 11. 2016 o žalobe na preskúmanie zákonnosti napadnutých rozhodnutí žalovaného rozhodol tak, že zrušil rozhodnutie ministra kultúry Slovenskej republiky. Dôvodom rozhodnutia prvostupňového senátu je to, že rozhodnutia žalovaného vychádzali z nesprávneho právneho posúdenia veci. Zároveň neboli splnené zákonné podmienky pre zrušenie povolenia na vývoz umeleckého diela v mimoodvolacom konaní. Po doručení rozsudku plynie zákonná mesačná lehota na prípadné podanie kasačnej sťažnosti," povedal Adamčiak.

Bustu talianskeho barokového sochára Berniniho mal na Slovensku desiatky rokov v súkromnej zbierke výtvarník Ernest Zmeták. Jeho dediči ju zverili aukčnej spoločnosti SOGA. Tá ju dvakrát dala do dražby ako bustu pápeža od neznámeho talianskeho sochára. Prvýkrát za 47.000 eur. Nakoniec ju kúpil Clément Guenebeaud žijúci v Bratislave za 24.000 eur. Ten požiadal ministerstvo kultúry o povolenie na jej trvalý vývoz do zahraničia a rezort kultúry mu vyhovel.

Busta sa cez londýnsku aukčnú sieň Sotheby’s dostala do Gettyho múzea v Los Angeles. Podľa medializovaných informácií ju kúpilo za vyše 30 miliónov eur.

Ministerstvo kultúry pôvodne povolilo bustu vyviezť, po medializovaní celého prípadu a zistení, že jej autorom môže byť známy barokový sochár Giano Lorenzo Bernini, povolenie na vývoz zrušilo. Pre toto jeho rozhodnutie podal kupec busty na súde žalobu, ktorej súd dnes vyhovel.

Viac o téme: BustaMinisterstvo kultúryBernini
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu