Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Fico utiekol z tlačovky: Špinavé protislovenské prostitútky a nepíšte, že som stratil nervy

(Zdroj: TASR - Jakub Kotian)

BRATISLAVA - Kauza u Lajčáka vrcholí. Po týždni osobne zareagoval aj premiér Robert Fico. Novinárov a mladú úradníčku Zuzanu, ktorí na podozrivú zákazku upozornili, obvinil z protislovenskej činnosti. Po drsných slovách z tlačovky odišiel. Lajčák sa bránil a tvrdí, že žiadne podozrenia neboli preukázané ako protizákonné.

VIDEO Tlačovky ministra Lajčáka

Lajčáka by želal aj iným krajinám

Na úvod sa za Lajčáka postavil premiér Robert Fico. "Všetko čo teraz poviem, poviem v absolútnom kľude," začal tlačovku Fico s tým, že nám v zahraničí Lajčáka závidia a pozdravujú ho. "Želal by som aj iným krajinám, aby mali diplomatov tohto rangu. Slovenské predsedníctvo sa hodnotí ako veľký úspech, ako niečo, čo zvládame bravúrne." Následne sa pustil do novinárov.

Kaliňák reaguje na kauza šafárenia na ministerstve zahraničia

Špinavé protislovenské prostitútky

Lajčákov rezort čelí kritike po zverejnení informácií bývalej zamestnankyne rezortu Zuzany Hlávkovej o príprave niektorých podujatí slovenského predsedníctva. Hlávková upozornila na niektoré veci, ktoré pokladá za netransparentné a podozrivé. "Prídem na Slovensko, otvorím noviny, pustím televíziu. Čo čítam? Minister Lajčák, zločinec, všetko ukradnuté, predražené, zdefraudované. To, čo sa deje posledné dva alebo tri dni nie je náhoda. To je cielený útok proti úspešnému slovenskému predsedníctvu. Je to cielený útok proti ministrovi zahraničných vecí. Nie je možné, aby na princípe jedna baba povedala, ste robili príbehy, ktoré sa absolútne nezakladali na pravde. Nie je pravda, aby ste na dennej báze klamali a poškodzovali slovenského predsedníctvo. Vy neinformujete, vy klamete. Niektorí z vás sú špinavé protislovenské prostitútky," nechal sa počuť Fico.

Lajčák bol na Balkáne v šoku

"Ja som v živote zažil veľa absurdných situácií, väčšinou na Balkáne. Nie som expert na hodnotenie kultúrnych podujatí," bránil sa Lajčák. "Koľko je tu samozvaných prokurátorov, sudcov a aj katov." Povedal, že rozpočet nepresiahne 70 miliónov eur, ale ušetríme minimálne 10 percent. Vychádza to na 61 miliónov eur. Požiadal kontrolné orgány (NKÚ, Protimonopolný úrad), aby preverili všetky obstarávania s predsedníctvom. Či mala byť tlačovka alebo galavečer pri predstavení loga, je vec názoru. „Chcel aby to bolo celospoločenskou udalosťou a chceli sme, aby sme mohli byť na to hrdí. Aby sa o neho mohlo cele Slovensko podeliť," povedal Lajčák.

Zmluvy umelcom neukáže, bol by na nich lynč

Zároveň tvrdí, že peniaze za vystúpenie na galavečeri pri predstavovaní loga predsedníctva išli slovenským firmám, umelcom, občanom. Zmluvy umelcov nezverejní, pretože by to bolo nekorektné, bol by na nich lynč. "Cítim tlak, aby boli ľudia odradení v spolupráci so štátom. Je mi hrozne ľúto, že ľudia, ktorí chcú spolupracovať, sú odradení," povedal Lajčák. Podľa neho na koncerte vystúpilo 26 umelcov a celková suma honorárov bola 32 tisíc eur. Účasť zamestnancov na galavečeri bola plánovaná, podľa neho tam neboli nanútení.

Ťapáková má skúsenosti ako nikto na ministerstve

Prečo prišla Ťapáková na ministerstvo? „Nie sme silní s komunikáciou v slovenskej verejnosti. Predsedníctvo si od začiatku vyžadovalo masívnu komunikáciu. Hľadal som, kto má takúto skúsenosť." Ministerstvo zahraničia komunikuje do zahraničia, nie smerom na Slovensko. Tlačovku by si podľa neho nikto nevšimol. „Pani Ťapáková má mnohoročné skúsenosti, ktoré na ministerstve nemá nikto a stala sa mojou externou poradkyňou,“ povedal Lajčák. Ťapáková má na starosti konzultácie, návrhy, ale nemá podpisové právo. Prezradil aj jej plat. Zarába 1 400 eur mesačne v čistom.

Mladá dáma mala nejaké pochybnosti

Lajčák priznal schôdzku, na ktorej sa podelila s ním o „nejaké pochybnosti“. "Sľúbil som, že jej pochybnosti dám preveriť a dostalo sa mi, že všetky procesy prebiehajú v súlade so zákonom. Ja som mal konať? Nebolo čo.“ Podľa Lajčáka ide o cielený útok, keďže blog Hlávková napísala až po 7 mesiacoch. Keby sa ukáže podozrenia ako oprávnené, Lajčák by odstúpil.

Viac o téme: Miroslav LajčákZuzana Hlávková
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu