Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Ďalší škandál falošnej plastickej chirurgie: Operácia kŕčových žíl skončila amputáciou nohy

Yassine Ghazi počas operácie. Zobraziť galériu (3)
Yassine Ghazi počas operácie. (Zdroj: Facebook/Dr.Yassine Ghazi Aesthetic Training)

BRATISLAVA – Súkromné zariadenie Adelais Clinique v hlavnom meste nelegálne uskutočňovalo okrem plastických zákrokov napríklad aj operácie kŕčových žíl. V jednom prípade sa to skončilo nešťastne a pacientovi museli neskôr amputovať nohu. Povedal to dnes na tlačovej konferencii v Bratislave predseda Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Pavol Frešo.

Klinika tak podľa neho riešila aj zdravotné problémy klientov. "Preto by sa na to už mal pozrieť aj Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS)," uviedol Frešo. ÚDZS doteraz v klinike dohľad neinicioval. Argumentoval tým, že "nejde o poskytovateľa zdravotnej starostlivosti". "Teraz mu dáme dôkazy a bude musieť konať," informoval Frešo.

Kraju sa ozvali štyria nespokojní pacienti. Jednému z nich na klinike operovali kŕčové žily (varixy) v roku 2013. "Neskôr sa mu urobili zdravotné komplikácie, museli ho riešiť v zahraničí a nakoniec mu amputovali nohu," povedal lekár BSK Valerián Potičný. Ostatné podnety sa týkali estetických zákrokov na tvári a prsiach, po operáciách sa klientom malo zdravotne priťažiť. S poškodenými pacientmi spísal Úrad BSK zápisnice, okrem ÚDZS ich odstúpi aj orgánom činných v trestnom konaní.

Chirurgov mohlo byť viac

BSK nedávno stopol Adelais Clinique činnosť, pretože nemala potrebné povolenie na vykonávanie plastických operácií, hoci ich robila. Voči klinike začal správne konanie, hrozí jej pokuta približne do 33.000 eur. O sankcii by mal kraj rozhodnúť do konca tohto týždňa. Plastiky tam mal načierno robiť lekár Yassine Ghazi Abou Ghoneim. BSK sa ale domnieva, že zákroky vykonávalo viacero špecialistov. Prípad rieši polícia aj Slovenská lekárska komora. Tá potvrdila, že spomínanému lekárovi nevydávala žiadnu licenciu. Neeviduje tiež, že by mal špecializáciu. Vyplýva to aj z jeho kódu zdravotníckeho pracovníka.

Ďalší škandál falošnej plastickej
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Instagrram/dr.yassineghazi.a)

Poškodení pacienti kliniky stále môžu kontaktovať kraj, a to osobne, telefonicky či mailom na adrese zdravotnictvo@region-bsk.sk. Verejnosť si vie overiť, či majú zdravotnícke kliniky, alebo rôzne ambulancie od krajov povolenie na činnosť. Napríklad na webe www.e-vuc.sk. Ak sa na tomto portáli hľadaný subjekt nenachádza, povolenie zrejme nemá. Potom treba v tejto veci kontaktovať príslušný kraj.

Pavol Frešo
Zobraziť galériu (3)
Pavol Frešo  (Zdroj: SITA)

Viac o téme: Pavol FrešoAdelais Clinique
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu