Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Megaškandál u Lajčáka! Zamestnankyňa prehovorila o nechutných praktikách: Kšefty pri šéfovaní EÚ

Miroslav Lajčák a Zuzana Hlávková Zobraziť galériu (9)
Miroslav Lajčák a Zuzana Hlávková (Zdroj: TASR - Jakub Kotian)

BRATISLAVA - Chcela pomôcť dobrému obrazu Slovenska v zahraničí. To, na čo narazila zamestnankyňa na Lajčákovom ministerstve Zuzana Hlávková, naozaj nečakala. Pochybné organizovanie zákaziek, navyšovanie súm a záhadné mlčanie samého ministra. Podozrivé zákazky šité na mieru vrhajú veľký tieň korupcie na ministerstvo zahraničných vecí.

Na ministerstvo zahraničných vecí nastúpila Zuzana Hlávková (26) v júli roku 2015 ako odborník pre kultúrnu prezentáciu na sekretariáte slovenského predsedníctva v Rade EÚ. Ako sama tvrdí, chcela prispieť k pozitívnemu obrazu Slovenska v Európe. Na čo však na ministerstve narazila, absolútne nečakala. Na starosti mala kultúrne podujatia a aktivity zamerané na propagáciu Slovenska v zahraničí. Zo začiatku vyzeralo všetko v poriadku, až pokým sa na ministerstve neobjavila nová mediálna poradkyňa a bývalá riaditeľka Televízia Markíza Zuzana Ťapáková.

Megaškandál u Lajčáka! Zamestnankyňa
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA - Marek Mrviš)

Tá začala pripomienkovať veľké kultúrne akcie, ktoré organizoval Hlávkovej odbor. "Začal byť na nás vyvíjaný tlak meniť podobu pôvodných projektov na základe jej požiadaviek, čo zároveň obnášalo výrazné navyšovanie rozpočtov. Podujatia, ktoré boli pôvodne plánované ako skromnejšie a decentné, sa zrazu menili na veľkolepé udalosti omnoho komerčnejšieho charakteru," napísala prostredníctvom blogu Transparency International Slovensko Hlávková. A tak sa organizácia dvoch koncertov naplánovaných na takmer 64 tisíc eur vyšplhala na "niekoľko sto tisíc eur".

Zuzana Hlávková
Zobraziť galériu (9)
Zuzana Hlávková  (Zdroj: TASR - Jakub Kotian)

Prišlo nám to šialené

Vážnejšie podozrenia z korupcie sa týkali veľkolepého predstavenia loga predsedníctva Slovenska v EÚ. Zamestnanci odboru protestovali proti tejto akcii. Ako náhle však zistili, že akciu má organizovať firma, ktorá sa podieľala na organizácii snemu strany Smer v Nitre v roku 2015, bolo im jasné, že zákazka prejde.

Vľavo - snem Smeru, vpravo - akcia na predstavenie predsedníckeho loga
Zobraziť galériu (9)
Vľavo - snem Smeru, vpravo - akcia na predstavenie predsedníckeho loga  (Zdroj: Transparency International Slovensko)

Na predstavení loga malo byť pustené video podobné spotu zo smeráckej akcie. Zamestnanci odboru neverili vlastným očiam, mysleli si, že toto nemôže prejsť. "Prišlo nám to šialené. Mysleli sme, že je to nejaká zákulisná hra a niekto vo vedení to včas stopne a diplomaticky zruší (pretože odsúhlasenie alebo neodsúhlasenie takéhoto podujatia bolo v kompetencii len najvyššieho vedenia ministerstva)," napísala Hlávková.

Hlávková so šéfom Transparency International Slovensko Gabrielom Šípošom
Zobraziť galériu (9)
Hlávková so šéfom Transparency International Slovensko Gabrielom Šípošom  (Zdroj: TASR - Jakub Kotian)

Zákazka šitá na mieru

Na nový rok (2016) sa začalo podľa Hlávkovej začalo rýchlo na príprave predstavenia loga pracovať. "Narýchlo boli vytvorené podklady na “akože” prieskum trhu, v ktorom boli oslovené tri vopred vybrané eventové agentúry, vrátane Agentúry Evka, na ktorú bolo zadanie zákazky podľa všetkého ušité."

Zákazka sa mohla realizovať bez verejného obstarávania z dôvodu výnimka ohľadom predsedníctva Slovenska v EÚ. Tá dovoľuje zadať nákupy na predsednícke aktivity do sumy 162 tisíc eur s DPH bez verejnej súťaže. Súťaž vyhrala Agentúra Evka, akcia sa mala konať dva týždne pred marcovými parlamentnými voľbami. Na akcii začali podľa Hlávkovej pracovať aj ľudia z ministerstva. Cena však nebola konečná. Doplácalo sa za honoráre účinkujúcich či priestory Slovenského národného divadla.

"Vtedy naši ľudia znervózneli ešte viac, celé sa to začalo vymykať z rúk." Narýchlo pozvaní hostia nemohli prísť a tak museli robiť divákov zamestnanci Lajčákovho rezortu. "Na podujatie boli narýchlo pozvaní hostia, mnohí však nemohli prísť kvôli časovej tiesni a tak boli zamestnanci sekretariátu povinne nahnaní do divadla, aby zaplnili prázdne miesta. Mnohí kolegovia vystupovali na podujatí ako hostesi/hostesky alebo iná výpomoc (min. 8 hostesiek v jednotnom ošatení mala podľa zmluvy zabezpečiť Agentúra Evka)."

Ďalšia pochybná zákazka

Ďalšia predražená zákazka sa týkala organizácie otváracieho koncertu pre verejnosť v spolupráci s agentúrou Viva Musica! Pôvodne bol rozpočet na akciu 20 tisíc eur. V januári 2016 už bol rozpočet navýšený na 230 tisíc eur. Hlávková pociťovala vtedy tlaky. "Zároveň bol na mňa vyvíjaný tlak, aby sa výnimka zo zákona o verejnom obstarávaní sprocesovala do volieb. Vedela som, že navýšenie rozpočtu na podujatie prebehlo pochybným spôsobom a vedela som aj to, že rozpočet nikdy formálne neschválil minister. Osloveniu agentúry Viva Musica! a zadaniu zákazky nepredchádzala verejná súťaž ani prieskum trhu."

Megaškandál u Lajčáka! Zamestnankyňa
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA - Marek Mrviš)

Keď sa Hlávková ozvala nadriadeným s pochybnosťami o zákazke, nevenovali jej pozornosť. medzitým prišla akcia predstavenia loga a s ňou spojené "všetky machinácie s rozpočtom, so zmluvami, s priestormi. Videla som, ako boli moji kolegovia zaťahovaní do vecí proti svojej vôli a často nevedomky (pretože nedostávali celistvé informácie, alebo ich dostali až príliš neskoro). Následne sa už báli ozvať, alebo sa báli o prácu a často len rezignovane išli s prúdom.  O odchode z ministerstva však uvažovali viacerí."

V polovici februára 2016 sa Hlávková rozhodla odísť.

Lajčák sa tváril, akoby sa nič nestalo

Pri svojom odchode, ešte chcela upozorniť najvyššie priečky na ministerstve - na sekretariáte predsedníctva aj ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka a štátneho tajomníka Ivana Korčoka. Čo je však zarážajúcejšie, keď sa Hlávková stretla so samotným ministrom, Lajčák sa tváril, že sa nič nedeje a pokúsil sa jej ponúknuť nejaký iný post na ministerstve.

Prijal ju 11. marca 2016. "Akoby sa nič nestalo. Povedal, že moje mladícke ideály sú mu sympatické, ale že srdce musí ísť ruka v ruke s rozumom. Povedal tiež, že bohužiaľ na Slovensku žijeme v istom nastavení, kde napríklad v IT sektore existujú kartely a rôzne zákulisné dohody, s ktorými bohužiaľ štát nevie nič robiť a musí sa im prispôsobiť," tvrdí Hlávková. Následne jej povedal, že keď verí jemu, všetko je v poriadku. Následne jej navrhol prestup na iný odbor, keď sa jej na sekretariáte ministerstva nepáči.

Matej Drlička
Zobraziť galériu (9)
Matej Drlička  (Zdroj: TASR - Jakub Kotian)

Hlávková sa pýtala aj na úlohu Ťapákovej na ministerstve. Podľa Lajčáka ju poslal sám premiér Fico s tým, "či by sme ju nevedeli nejako využiť". Zástupca Agentúry Evka chce do konca týždňa poskytnúť všetky zmluvy týkajúce sa akcie predstavenia loga.

Hlávková zvažovala, či zverejní pochybnosti aj verejne. "Začínala som byť zatrpknutá a ovládla ma bezmocnosť - hlas jedinca aj tak proti systému nič nezmôže, ten nás vždy prinúti zmeniť naše hodnoty, takto to chodí. Nepáčilo sa mi, že som taká a nechcela som sa stať jedným z tých nahnevaných, zatrpknutých ľudí už v 26 rokoch. Rozhodla som sa konať. Obrátila som sa na Transparency," ukončila Hlávková.

Som vtiahnutý do boja

Na konci tlačovej konferencie vystúpil aj konateľ Viva Musica! Matej Drlička. "Som vtiahnutý do veci, ktorá vyzerá byť kauzou," prišiel s tým, že by chcel veci uviesť na pravú mieru. Podľa neho je Hlávkovej text plný nepresností a poloprávd a videl za ním nezáujem odkomunikovať si veci. Taktiež obvinil riaditeľa Šípoša, že ho z Transparency International Slovakia nikto nekontaktoval. Kontaktovali jeho manželku, opernú speváčku Adrianu Kučerovú.

Brániť agentúru Viva Musica! prišiel jej riaditeľ Matej Drlička
Zobraziť galériu (9)
Brániť agentúru Viva Musica! prišiel jej riaditeľ Matej Drlička  (Zdroj: TASR - Jakub Kotian)

Zdalo sa mu logické, že ho pri riešení kultúrnych záležitostí predsedníctva ministerstvo pozvalo na stretnutie. Na prvom stretnutí mu vysvetlili, ako by si predstavovali priebeh koncertu, na čo on navrhol, že prinesie svoje alternatívy. Nepamätal si, že by vtedy zaznela suma 20.000 eur. "Pripravil som teda varianty, jedným z nich bol projekt VIVA EUROPA," povedal. Bránil sa však, že spoločnosť pripravila podujatie, kde bol 200 členný orchester z 28 členských krajín, ktorým mali zabezpečiť tri jedlá denne. "Desať mesiacov tvrdej roboty vyvrcholilo týmto koncertom. Považujem za nehorázne, aby tento projekt skončil ako nejaká politická kauza."

Poprel, že by projekt riešil so Zuzanou Ťapákovou, komunikoval s Hlávkovej nadriadenou, Zuzanou Mašurovou. S Ťapákovou sa údajne v tejto záležitosti nestretol ani raz. Prisľúbil, že do konca týždňa zverejní všetky prevody, ktoré boli na neho vynaložené. "MZV nepokrylo sto percent tohto projektu, som pripravený vám to vydokladovať," uzavrel.

Hlávková mu oponovala, že na prvom stretnutí suma určite zaznela. Taktiež priznala, že na ňu nadriadení tlačili, aby vybrali práve Vivu Musicu! Drlička mal údajne podľa nej povedať, že sa môže dohodnúť s nejakými ďalšími agentúrami, čo Hlávková v tom čase razantne odmietla. Drlička jej tvrdenie popiera.

Predsedníctvo výhodné aj pre Muňka

Na podozrenie z plytvania Topky upozornili už v októbri minulého roka. Vtedy vyhrala zákazku na catering blízka firma smeráka, poslanca Dušana Muňka, Za dve zmluvy zinkasovala firma 960 tisíc eur.

Lajčák sa bráni, zvažuje žalobu

Ministerstvo zahraničných vecí jednoznačne odmieta tvrdenia bývalej zamestnankyne rezortu Zuzany Hlávkovej a Transparency International Slovensko o pochybnostiach pri obstarávaniach spojených s predsedníctvom Slovenska v Rade EÚ (SK PRES). Stanovisko agentúre SITA poskytol hovorca rezortu Peter Stano. "Bývalá zamestnankyňa sa vyjadruje k veciam, o ktorých vzhľadom na svoje referentské zaradenie nemohla mať kompletnú vedomosť, nesúvisia s jej pracovnou náplňou a presahujú trvanie jej pracovného pomeru, keďže odišla v prvej fáze príprav," uviedol Stano s tým, že všetky obstarávania spojené s SK PRES, ktorých bolo 64 v úhrnnej sume vyše osem miliónov eur, sú v súlade so zákonom, všetky potrebné dokumenty v tejto súvislosti boli riadne zverejnené.

Na postupe sa podieľalo niekoľko odborných útvarov ministerstva. Ministerstvo tiež podľa Stana odmieta obvinenia na adresu zamestnancov, predstaviteľov a spolupracovníkov MZVaEZ, ktoré sú nepravdivé, opierajú sa len o subjektívne dojmy a čiastkové informácie vytrhnuté z kontextu. "Externá poradkyňa ministra Zuzana Ťapáková, ktorá poskytuje odborné poradenstvo v oblasti médií, nemá na MZVaEZ výkonné právomoci, ani kompetencie zasahovať do rozhodovacích procesov. V súvislosti so zverejnenými obvineniami na jej adresu zvažuje právne kroky," uviedol ďalej hovorca rezortu a dodal, že ministerstvo nemá čo skrývať, a preto požiadalo príslušné štátne orgány, aby preverili všetky predsednícke obstarávania.

Ako Stano dodal, SK PRES úspešne napreduje a rozpočet sa dodržiava, k jeho navyšovaniu nedochádza, práve naopak, darí sa dosiahnuť úsporu. Rozpočet na predsedníctvo je 70 miliónov eur.

MATOVIČ vyzval Lajčáka, aby zverejnil výdavky rezortu počas SK PRES

Predseda OĽaNO Igor Matovič vyzýva ministra zahraničia Miroslava Lajčáka, aby podrobne zverejnil všetky výdavky, ktoré sa týkajú hospodárenia počas slovenského predsedníctva v Rade EÚ. Zároveň vyzval Mateja Drličku, konateľa agentúry Viva Musica!, ktorá zabezpečovala otvárací koncert pre verejnosť, aby zverejnil všetky výdavky a doklady všetkých účinkujúcich s ich honorármi. Ako povedal Matovič dnes na tlačovej besede, Drličkova agentúra organizovala aj predraženú večeru predsedu parlamentu Andreja Danka v NR SR. Podľa neho kultúrny program stála 72-tisíc eur a samotná večera 39-tisíc eur. „Čuduj sa svete program zabezpečovala tá istá agentúra, ktorá zabezpečovala program aj na ministerstve zahraničných vecí,“ vyhlásil Matovič s tým, že tá istá agentúra zabezpečovala pofidérny program pre Lajčáka. „Zrejme to bude dvorná agentúra,“ dodal s tým, že ide o vážne podozrenia a preto je Lajčák dlžný odpovede.

Poslanec OĽaNO Jozef Viskupič vyzval Lajčáka, aby objasnil úlohu Zuzany Ťapákovej, ktorú mal podľa neho dosadiť sám premiér Robert Fico, pri organizovaní kultúrneho programu. „Všetko organizovala. Radi by sme vedeli, čo robila, v akej pozícii a za aký plat a prečo ju zamestnanci museli poslúchať. Po jej nástupe sa akcie organizované ministerstvom výrazne predražili,“ povedal Viskupič. 

Viac o téme: Ministerstvo zahraničiaMiroslav LajčákTransparency International SlovenskoZuzana Hlávková
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu