Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Prieskum politických strán prináša veľký zvrat! Pravicová opozícia by porazila Smer

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Ak by sa parlamentné voľby konali na prelome októbra a novembra tohto roka, vyhral by ich Smer-SD so ziskom 26,9 percenta hlasov. V Národnej rade (NR) SR by obsadil 46 kresiel. Zo strán SNS, SaS, OĽaNO-NOVA, Most-Híd a KDH by tak mohla vzniknúť pravicová opozícia s počtom mandátov 77.

Druhá by vo voľbách skončila SNS, ktorá by získala 12,8 percenta hlasov a obsadila by tak v parlamente 22 kresiel, tretia by bola so ziskom 12,1 percenta a 20 mandátmi SaS. Do NR SR by sa dostalo ešte ďalších päť strán. Vyplýva to z prieskumu verejnej mienky, ktorý na vzorke 1020 respondentov uskutočnila agentúra Focus v dňoch 28. októbra až 7. novembra.

Na štvrtom mieste by skončila strana Kotleba - Ľudová strana Naše Slovensko vo voľbách so ziskom 8,4 percenta, na základe čoho by strana obsadila 14 kresiel v parlamente. Nasledovalo by hnutie OĽaNO-NOVA so ziskom rovných ôsmich percent. V parlamente by získalo 13 mandátov, rovnaký počet kresiel by mala v legislatívnom zbore aj Sme rodina - Boris Kollár, ktorú by volilo 7,5 percenta respondentov. Most-Híd získal v prieskume 6,7 percenta (11 mandátov) a rovnaký počet miest by v NR SR obsadili aj kresťanskí demokrati. KDH by volilo 6,3 percenta voličov v prieskume. 

Jednou z alternatív by mohla byť vláda opozície v zložení Most-Híd, SaS, OĽaNO-NOVA, KDH a strana Borisa Kollára Sme rodina s počtom mandátov 78, a to v prípade, že by strany nepočítali s Kotlebovou stranou (14 mandátov). Smer-SD a SNS by mali spoločne 68 kresiel v parlamente.

Pred bránami parlamentu by skončili SMK-MKP (3,9 percenta), #Sieť (1,6), Komunistická strana Slovenska (1,5 percenta) i Strana zelených Slovenska (1,4 percenta). Priama demokracia so ziskom 0,6 percenta hlasov sa dostala pred SDKÚ-DS (0,5 percenta).

Pol percentný zisk nameral prieskum aj stranám ŠANCA a SMS. Nasledujú DS (Demokrati Slovenska) a VZDOR so ziskom so 0,2 percenta a SKOK (0,1 percenta), iné strany alebo hnutia by volilo podľa prieskumu 0,3 percenta respondentov. Podľa prieskumu by voliť nešlo 19,6 percenta respondentov a 9,2 percenta opýtaných nevedelo, komu by dalo svoj hlas.

Viac o téme: PrieskumRobert FicoSmer-SDSNSNárodná rada SROĽaNO-NOVA
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu