Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Prvý sneh v Bratislave, dopravný chaos: Meteorológovia vydali výstrahy prvého stupňa

  Ilustračné foto Zobraziť galériu (6)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Bratislavčania sa dnes zobudili do zasneženého rána. Snehové vločky prekvapili všetkých obyvateľov. Deťom vyvolali úsmev na tvári, no vodičov poriadne potrápili. Od rána sa tvoria rozsiahle kolóny, doprava kolabuje vo všetkých smeroch.

V Bratislave sa od rána tvoria dlhé kolóny v smere z Rovinky a z Mosta pri Bratislave. Na diaľnici D1 v smere od Senca a D2 v smere z Malaciek. Tunel Sitina kvôli nehode pribežne uzatvárajú. 

Prvý sneh v Bratislave
Zobraziť galériu (6)
Prvý sneh v Bratislave  (Zdroj: foto: topky)

Meteorológovia varujú dnes aj v piatok (11. 11.) pred tvorbou poľadovice, vydali výstrahu prvého stupňa. Dnes by sa mala objaviť na západnom a severnom Slovensku, niekde aj na strednom Slovensku. Zmiznúť z ciest by mohla asi okolo obeda. Cesty začnú namŕzať opäť večer, a to v Bratislavskom, Banskobystrickom, Trenčianskom, Nitrianskom a Trnavskom kraji. Poľadovica by sa na nich mala udržať až do nasledujúceho rána, uvádza na webe Slovenský hydrometeorologický ústav.

Prvý sneh v Bratislave,
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Foto: SHMU)

Prvý sneh v Bratislave,
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Foto: SHMU)

Pred klzkými cestami varuje aj Slovenská správa ciest. "Môže sa vytvárať z dôvodu nízkych teplôt na mokrých a vlhkých vozovkách," píše na webe zjazdnosť.sk. Na cestách sa hromadí i sneh. Napríklad na ceste II/584 Pavčina Lehota - Jasná sa miestami nachádza vrstva kašovitej hmoty do jedného centimetra a na ceste II/537 Podbanské - Tatranská Polianka je niekde zľadovatený sneh do jedného centimetra.

V piatok treba s poľadovicou počítať vo všetkých krajoch okrem Žilinského. Zmiznúť z ciest by mala okolo obeda.

Prvý sneh v Bratislave,
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Foto: SHMU)

Prvý sneh v Bratislave,
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Foto: SHMU)

Na horách trvá mierne lavínové nebezpečenstvo

Ráno bolo na horách väčšinou zamračené vysokou oblačnosťou. Ochladilo sa, teplota vzduchu sa pohybovala od -12 do -5° C, informuje Stredisko lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby v Jasnej. Fúkal slabý až mierny, ojedinele čerstvý vietor južných a západných smerov s rýchlosťou do 25 km/h, ojedinele v nárazoch do 40 km/h. Z predchádzajúceho sneženia sa môže nachádzať v terénnych depresiách a žľaboch sneh v hrúbke 50 cm. V týchto miestach sa sneh môže pri veľkom dodatočnom zaťažení uvoľniť.

V najvyšších polohách Vysokých Tatier (od 2 300 m n.m.) naďalej pretrváva malé lavínové nebezpečenstvo, t.j. prvý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice a týka sa hlavne žľabov a terénnych zníženín, kde je naviate väčšie množstvo snehu, ktorý nie je zviazaný s podkladom. Lavíny sa môžu uvoľniť hlavne pri veľkom dodatočnom zaťažení vo veľmi strmom teréne. Lavínové nebezpečenstvo zotrváva.

Ak aj vás nečakane zastihol sneh, pošlite nám fotografiu na tipy@topky.sk

Viac o téme: PočasieCestyZjazdnosť
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu