Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Štát rozhodol, veľká zmena v pokutách za diaľnice: Tisíckam vodičov príde nemilé prekvapenie!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Pokuty za jazdu načierno po diaľnici sa menia. Vodiči sa môžu z toho tešiť. Z pôvodných 300 eur sa pokuty znížia o polovicu. Nový zákon zavádza aj ďalšie zmeny, ktoré vodiči uvítajú. Zaujímavý je fakt, že tento rok po slovenských diaľniciach premávali stovky tisíc vodičov načierno.

Od 1. novembra platí novela zákona o diaľničnej známke z dielne ministerstva dopravy. Táto novela zmenila výšky pokút za jazdu bez platnej elektronickej diaľničnej známky. Po novom ju znížila z 300 eur na 150 eur.

Pokuta nebude za každý deň jazdy načierno

Novelou zákona rezort zároveň upravuje periodicitu pokutovania vodičov. To znamená, že ak doteraz dostal motorista pokutu za každý deň jazdy bez diaľničnej známky, po novom môže dostať druhú pokutu až po mesiaci od tej prvej.

policajné hliadky, kontrola
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Milión podozrení

Od momentu, kedy funguje elektronický systém zaznamenávania pokút, NDS eviduje takmer milión vozidiel, u ktorých je podozrenie na porušenie zákona. "Doposiaľ zaznamenal systém NDS približne 309-tisíc domácich a 600-tisíc zahraničných vozidiel, u ktorých je podozrenie, že porušili zákonnú povinnosť a teda jazdili po spoplatnených úsekoch bez eDZ. Zdôrazňujeme, že v týchto prípadoch ide o podozrenie z porušenia zákonnej povinnosti," zareagovala pre Topky hovorkyňa NDS Eva Žgravčáková.

Komu sa pokuta odpustí

Motoristovi, ktorý v priebehu predchádzajúcich 12 mesiacov už zaplatil jednu alebo viac pokút a v súčasnosti sa opäť previnil, ale dodatočne si kúpi ročnú diaľničnú známku, sa táto pokuta odpustí.

Polícia, hliadky, kontroly
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Čo sa týka motoristov, ktorí do účinnosti novely zákona dostali pokutu, uhradiť budú musieť len jednu pokutu. Rezort dopravy pritom pôvodne plánoval, že zmeny v súvislosti s diaľničnými známkami zavedie do praxe v zrýchlenom režime od júna tohto roku. Aktuálne však zákon nadobúda účinnosť 1. novembra tohto roku.

Do konca roka prídu tisícky pokút

Do konca roka by malo byť odoslaných rádovo tisíce rozhodnutí o pokute, prezradila pre Topky hovorkyňa ministerstva dopravy Karolína Ducká. "Predpokladaný príjem z pokút závisí od nadobudnutia právoplatnosti zaslaných rozhodnutí a platobnej disciplíny pokutovaných," tvrdí Ducká a pripomína, že uhradenie pokuty za jazdu bez diaľničnej známky do 15 dní je 100 eur, inak 150 eur.

Vybrané peniaze za pokuty poputujú do štátneho rozpočtu.

Viac o téme: DiaľnicaVodičiNDSPokuty
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu