Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Kotlebov paranoidný útok na slovenské osobnosti: V parlamente to vrelo, terčom boli mimovládky

Marian Kotleba
Marian Kotleba (Zdroj: TASR/Michal Svítok)

BRATISLAVA - Neslovanský vzhľad a protislovenská činnosť. Včera rozoberali naši zákonodarci v parlamente mimovládne organizácie, ktoré sú priamo či nepriamo napojené na financovanie zo zahraničia. Predseda Ľudovej strany Naše Slovensko si nedal servítku pred ústa a jeho vyjadrenie opäť šokuje. Obul sa do známych slovenských politológov a označil ich vzhľad za neslovanský.

Presadením novely sa Kotleba podľa svojich slov snažil o trasparentnosť. "V podstate hlavným cieľom našej novely nie je nič iné, nič iné len pri práci s mimovládnymi organizáciami dosiahnuť vyššiu úroveň otvorenosti a transparentnosti," uviedol včera v parlamente. Zároveň osočil zástupcov mimovládnych organizácií, ktorí majú podľa neho "až veľmi podozrivo veľký vplyv a priestor v médiách, až taký, o ktorom sa nedá ani hovoriť, alebo o ktorom nemôžu snívať ani predstavitelia možno aj vlády."

V pléne ďalej položil otázku: "Ako je možné, že ľudia bez nejakej odbornosti, bez nejakej špecializácie získavajú v médiách priestor, aby sa vyjadrovali takmer ku všetkému?"

Kotlebov paranoidný útok

Kotleba si nedal servítku pred ústa o verejne sa obul do známych politológov. "Sú to odborníci na všetko, ktorí sa vynoria vždy v tej správnej chvíli a majú vždy ten správny a verejnú mienku formujúci komentár k akejkoľvek téme, k akejkoľvek spoločenskej otázke alebo problému. Sú to ľudia, ktorí dokážu byť v pondelok politológmi, v utorok sociológmi, v stredu sú bezpečnostní analytici, vo štvrtok vystupujú ako najväčší bojovníci proti rasizmu a v piatok sú odborníkmi na využívanie verejných financií. Proste supermani v mimovládnych organizáciách, ktorí prišli z nikadiaľ, aby svojimi vyjadreniami riadili a ovplyvňovali celú Slovenskú republiku," myslí si predseda ĽSNS.

Rasistický podtón

Jeho slová zaváňali doslova rasizmom. Jedným dychom zároveň dodal: "Zo všetkých tých zvláštnych tvárí, ktorých spája nielen výrazný protislovenský postoj, ale aj veľmi zaujímavý fyzický, neslovanský vzhľad. Spomeniem tri mená, tri mená určite vám to niečo povie. Mesežnikov, Samson, nie Simson, Samson a Gál. Vždy majú odpoveď na všetko."

Známi politológovia

Kotleba mal na mysli politológa Grigorija Mesežnikova, politológa Iva Samsona a zrejme bývalého disidenta Fedora Gáala. Grigorij Mesežnikov je židovského pôvodu. Pracoval v Slovenskej akadémií vied v Bratislave, neskôr založil spolu s Martinom Bútorom Inštitút pre verejné otázky, je jeho prezidentom. Cieľom je šírenie princípov demokracie na Slovensku. Mesežnikov je prispievateľom a komentátorom pre mnohé médiá mapujúce politickú situáciu na Slovensku. Ivo Samson je slovenský politológ a analytik. Pracuje v Slovenskej spoločnosti pre zahraničnú politiku. Fedor Gál je slovenský politik, sociológ, prognostik a podnikateľ. Má židovský pôvodu a žije v Česku.

Kotlebov návrh o mimovládkach neprešiel

Plénum nepodporilo návrh novely zákona z pera kotlebovcov. Mimovládky tak nedostanú povinnosť registrovať sa do novovytvoreného Registra zahraničných agentov. Strana Mariana Kotlebu chcela právnou normou sprehľadniť štruktúru a činnosť MVO, ktoré sú akýmkoľvek spôsobom napojené na financie zo zahraničia a ktoré vykonávajú propagačnú a agitačnú činnosť na území Slovenskej republiky. Podľa ĽSNS ktokoľvek, kto za peniaze od zahraničnej osoby, alebo za odmenu od zahraničnej ambasády presadzuje na území suverénneho štátu ideológiu a záujmy svojich zahraničných sponzorov, spadá pod označenie "zahraničný agent".

Perlila aj poslankyňa Grausová za ĽSNS

Svojimi vyjadrenie šokuje na pôde parlamentu aj poslankyňa za kotlebovu stranu Natália Grausová. Šíri konšpirácie o Jozefovi Tisovi, ktorému podľa nej postavili v Izraeli strom za záchranu židovských životov, no "potom sa to nejakým spôsobom zrušilo".  Podľa nej Tiso zachránil minimálne 30-tisíc Židov počas vojny. Poprava bola Benešova pomsta za to, že Slováci mali vlastný štát. Poslankyňa sa k Tisovi vyjadrila krátko po tom, čo parlament schváli prísnejšie tresty pre extrémistov.

Viac o téme: Marián KotlebaMimovládky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu