Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Na Luníku narastá kriminalita: Občianske hliadky posilnia aj policajné

Luník IX.
Luník IX. (Zdroj: SITA)

KOŠICE - Polícia v Košiciach prijala opatrenia na zvýšený výkon služby na sídlisku Lunik VIII, kde pre nedávne prípady lúpeží a obťažovaní, došlo k vzniku občianskych hliadok. Potvrdila, že v priebehu uplynulých týždňov od 9. septembra došlo na Luniku VIII k dvom lúpežným prepadnutiam a trom trestným činom krádeží vecí na osobách.

"Keďže ide o relatívne čerstvé prípady, na ich objasnení ešte aj dnes pracuje kriminálna i poriadková polícia. Jednu lúpež a krádež z tohto posledného obdobia, ku ktorým došlo na Luniku VIII, sa už podarilo objasniť, dvaja páchatelia vo veku 15 a 18 rokov sú už vo väzbe," uviedla dnes košická krajská policajná hovorkyňa Jana Mésarová.

V rámci územného obvodu Košice - Západ, ktorého súčasťou sú sídliská Lunik I až VIII, polícia od začiatku tohto roka eviduje celkom šesť lúpežných prepadnutí, z ktorých štyri prípady sú objasnené. Za rovnaké obdobie minulého roka bolo v tomto obvode evidovaných celkovo 15 lúpežných prepadnutí, z ktorých bolo dosiaľ sedem objasnených.

"Je evidentné, že v rámci územného obvodu Košice – Západ bol zaznamenaný pokles nápadu trestných činov a je zrejme len vecou náhody, že práve na Luniku VIII došlo v priebehu krátkej doby k dvom lúpežiam a trom krádežiam vecí na osobách, na objasnení ktorých sa intenzívne pracuje," konštatovala Mésarová. Napriek tomu došlo podľa nej v spolupráci štátnej a mestskej polície k opatreniam na zvýšený výkon služby na Luniku VIII, ako aj na Luniku IX.

Podľa policajných štatistík za prvých deväť mesiacov tohto roka v služobnom obvode Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Košiciach sa medziročne znížil nápad trestnej činnosti o 130 prípadov, kriminalita teda klesá. Za obdobie desiatich rokov (2006 až 2015) sa v Košiciach podarilo znížiť trestnú činnosť až o 50,5 percenta a objasnenosť trestných činov stúpla o 16,5 percenta.

"Uvedené štatistiky jasne ukazujú, že mesto Košice možno označiť za bezpečné mesto Slovenska a že bezpečnostné zložky v tomto meste pracujú veľmi dobre. Samozrejme, nedokážeme byť vždy a všade, kde sa práve stal trestný čin. Značnú časť pozornosti preto venujeme aj prevencii, pretože možných objektov záujmu páchateľov je veľmi veľa a nedokážeme ochraňovať každý jeden z nich," uviedla hovorkyňa.

Na problémových miestach Lunika VIII, ktoré susedí s prevažne rómskym sídliskom Lunik IX a nelegálnou osadou Mašlickovo, sa začali aktivizovať dobrovoľné hliadky. Podľa medializovaných informácií sú medzi nimi aj skupiny z členov Ľudovej strany Naše Slovensko.

Viac o téme: KriminalitaPolícia Luník
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu