Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Spojenci si rozdelili ochranu východnej hranice: Takto rozmiestia jednotky na obranu proti Rusku!

Cvičenia estónskej armády a vojsk NATO z USA (ilustračné FOTO) Zobraziť galériu (6)
Cvičenia estónskej armády a vojsk NATO z USA (ilustračné FOTO) (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Tanky, bezpilotné lietadlá a vojaci. Na východ Európy sa presunú nové mnohonárodné prápory. Posilnené vojská Spojencov majú lepšie čeliť hrozbe z Ruska. Aliancia musí konať, keďže v Kremli vládne duch imperializmu ako z 19. storočia.

Prečo Spojenci reagujú

Ruské vojenské cvičenia a hrozba vyvolali reakciu Aliancie. Spojenci presúvajú do východnej Európy takú vojenskú silu, akú od konca studenej vojny verejnosť nepamätá. Vojaci, zbrane a technika majú ukázať ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi, že sú pripravení brániť členov. Ide o reakciu aliancie na dianie na východe Ukrajiny a rozptýlenie obáv východoeurópskych členských krajín aliancie pred možnými útokmi Ruska. Moskva vníma plánované rozmiestnenie štyroch práporov ako provokáciu zo strany aliancie.

Spojenci si rozdelili ochranu
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Mnohonárodné prápory

Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg v rámci rokovaní ministrov obrany Spojencov v Bruseli upozornil, že bolo ukončené obsadenie a podoba štyroch mnohonárodných práporov spojencov, ktoré budú pôsobiť v Poľsku a troch pobaltských krajinách (B3). Bojové prápory v rámci politiky obrany a odstrašenia v počte okolo 4 tisíc mužov budú od začiatku roka 2017 pôsobiť v Poľsku a krajinách B3.

Na spoločnom vojenskom cvičení
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Štyrom práporom budú veliť Spojené štáty americké (v Poľsku), Kanada (v Lotyšsku), Veľká Británia (v Estónsku) a Nemecko (v Litve). Podľa internetového denníka EUobserver by mali USA do Poľska celkovo vyslať okolo 1000 vojakov, tanky Abrams a obrnené vozidlá Stryker.

Briti vyšlú bezpilotné lietadlá a tanky

Prápor, ktorému budú veliť Američania v Poľsku, posilnia vojaci z Británie a Rumunska. Kanada okrem svojich vojakov v Lotyšsku bude veliť aj vojakom z Albánska, Poľska, Slovinska a Talianska. Nemecko, ktoré plánuje do Litvy vyslať od 400 do 600 vojakov, bude okrem nich veliť v prápore aj Belgičanom, Francúzom, Holanďanom, Chorvátom, Luxemburčanom a Nórom. Prápor v Estónsku pod velením Británie posilnia vojaci z Dánska a Francúzska. Britský minister obrany Michael Fallon už pred príchodom do Bruselu naznačil, že Spojené kráľovstvo do Estónska vyšle asi 500 vojakov, ako aj bezpilotné lietadlá, tanky Challenger 2 a obrnené bojové vozidlá.

Neidentifikovateľný objekt lietal nad
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Tip čitateľa, Wikipedia/U.S. Air Force photo/Lt Col Leslie Pratt)

Slovensko vyšle 150 vojakov

Slovensko podobne ako ostatné krajiny Vyšehradskej štvorky nebude priamou súčasťou týchto práporov, vyšle však rotačnú výcvikovú jednotku v počte 150 mužov, ktorá sa bude môcť zúčastňovať na výcviku bojových práporov.

Spojenci si rozdelili ochranu
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Facebook MO)

Úloha je odstrašiť

"Naše sily budú naozaj mnohonárodné. Vyšleme jasný signál, že NATO koná ako celok. Útok na jedného spojenca bude považovaný za útok na nás všetkých," upozornil Stoltenberg. Pri tejto príležitosti pripomenul, že úlohou týchto útvarov "je odstrašiť, nespôsobiť konflikt, ale predísť konfliktu".

Posilnené bude aj južné krídlo

Šéf aliancie zároveň dodal, že posilnené bude aj juhovýchodné krídlo aliancie v čiernomorskej oblasti, keď Rumunsko by malo hostiť mnohonárodnú brigádu pozemných síl, pričom aliancia pracuje aj na scenároch posilnenia svojich vzdušných a námorných síl v tomto regióne. Ochotu vyslať svoje jednotky do čiernomorskej oblasti podľa Stoltenberga zatiaľ prejavili Holandsko, Kanada, Nemecko, Poľsko, Turecko a USA, pričom aj ďalší spojenci zvažujú možnosti svojej účasti.

Spojenci si rozdelili ochranu
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Nemecko pošle najviac vojakov do práporu NATO v Litve

Nemecko dá k dispozícii najväčší počet vojakov pre jeden zo štyroch mnohonárodných práporov, ktoré Severoatlantická aliancia rozmiestni začiatkom roka v troch pobaltských štátoch a v Poľsku. Uviedla to nemecká ministerka obrany Ursula von der Leyenová.

Von der Leyenová na rokovaní ministrov obrany NATO po diskusiách o aktualizácii plánov na posilnenie východného krídla aliancie oznámila, že v prápore v počte okolo tisíc mužov rozmiestnenom v Litve bude 400-600 vojakov Bundeswehru. Prápor by mal podľa nej začať pôsobiť vo februári budúceho roka a začleniť doň by sa mali aj vojaci z Francúzska, Holandska, Belgicka, Nórska, Chorvátska a Luxemburska.

Viac o téme: ArmádaRuskoNATOVladimir Putin
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu