Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Liberáli navrhujú prešetriť kúpu ďalších CT-čiek: Smerácky župan sa len vyhovára!

Jana Cigániková
Jana Cigániková (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Poslankyňa za SaS Jana Cigániková podáva podnet na Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) SR na prešetrenie nákupu CT prístrojov, ktoré v roku 2011 obstaral Žilinský samosprávny kraj (ŽSK) pre nemocnice v Trstenej a Liptovskom Mikuláši.

"Dúfam, že nájdem v NKÚ niekoho, kto konečne nájde odvahu rozhodovať nestranne a nezávisle," povedala na dnešnej tlačovej besede. Ako uviedla, žilinský župan a poslanec za Smer-SD Juraj Blanár na jej otázky k nákupu CT prístrojov počas rokovania zdravotníckeho výboru neodpovedal. Opozičná poslankyňa pripomenula, že ŽSK nakúpil CT prístroje v porovnaní s najnižšou ponukou drahšie o 800-tisíc eur. "Samotný servis, ktorý bol najdrahší, vôbec nebol dôležitý, a z toho dôvodu bolo kúpené oveľa drahšie CT, ako mohlo byť," dodala. Servis je pritom podľa nej opísaný v zmluvách veľmi vágne. 

Podpredseda strany SaS Ľubomír Galko poukázal na to, že strana Smer-SD má na starosti rezort zdravotníctva desať rokov, a preto táto strana nesie primárnu zodpovednosť za súčasný stav v zdravotníctve. "Môže nám tu smerácky nominant a žilinský župan zahmlievať a môže sa infantilne vyhovárať, koľko chce. Výhovorky typu, že inde nakupovali ešte drahšie, sú presne také isté, ako keby sa zlodej prichytený pri krádeži vyhováral, že jeho kolega v susednom okrese kradol ešte viac," povedal. Podľa Galka je jasné, že Blanár nakúpil CT prístroje o 800-tisíc eur drahšie, ako sa nakúpiť mohli. 

Predseda Žilinského samosprávneho kraja a poslanec za stranu Smer-SD Juraj Blanár pred dvoma týždňami opätovne odmietol tvrdenia, že kraj nakúpil v roku 2011 dva CT prístroje pre nemocnice v Trstenej a Liptovskom Mikuláši predražene. "Boli sme prvý samosprávny kraj, ktorý nakupoval CT prístroje v elektronickej aukcii. Podľa odborníkov v tejto oblasti v najtransparentnejšej súťaži, aká sa vôbec doteraz môže robiť," povedal v polovici októbra na tlačovej besede. Žilinský samosprávny kraj v roku 2011 podľa Blanára kúpil jedno z najlacnejších CT na trhu. "Bolo to CT, ktoré v sebe malo zahrnutú aj cenu pozáručného servisu na päť rokov," povedal predseda ŽSK. 

O obstarávaní dvoch CT prístrojov v roku 2011 pre ŽSK informoval 10. októbra na tlačovej besede nezaradený poslanec Miroslav Beblavý. Súťaž vyhrala firma INTES Poprad, s ktorou podpísal predseda ŽSK Juraj Blanár dve zmluvy. Podľa prvej z nich kúpil ŽSK 21. decembra 2011 obe CT za spolu 790-tisíc eur aj s daňou z pridanej hodnoty (DPH). O dva mesiace neskôr však Juraj Blanár podpísal s firmou INTES na základe tej istej súťaže aj zmluvu o pozáručnom servise. Sedem rokov fungovania CT prístrojov tak malo podľa Beblavého vyjsť na 2,272 milióna eur. 

Nezaradený poslanec upozornil, že konkurenti ponúkli výrazne lacnejší balík. "Siemens chcel za predaj prístrojov spolu 1,447 milióna eur, ale servis ponúkal za jeden cent ročne. Firma SaT Slovakia chcela 1,603 milióna eura, ale servis tiež ponúkala za jeden cent. Podľa podmienok súťaže obe firmy tento pozáručný servis museli zmluvne garantovať minimálne na päť rokov," vysvetlil Beblavý. Oproti najvýhodnejšej ponuke prišli podľa neho daňovníci o 825-tisíc eur. "Skutočná cena tak bola o 57 % vyššia ako najvýhodnejšia ponuka. Je to rovnako ako pri piešťanskom CT, kde bol prístroj najprv kúpený za milión eur, ale v neskoršej súťaži už to malo byť 1,6 milióna eur," zhrnul.

Viac o téme: Liptovský MikulášTrstenáJana CigánikováCT prístroje
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu