Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Klobásy a fľaše vína, študenta Patrika odsúdili za korupciu: Stal sa obeťou systému!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BANSKÁ BYSTRICA – Peňažný trest dvesto eur za prečin nepriamej korupcie uložil dnes sudca Špecializovaného trestného súdu v Banskej Bystrici 26-ročnému Patrikovi Juhászovi zo Štúrova. Juhász ako študent Technickej fakulty Slovenskej poľnohospodárskej univerzity (SPU) v Nitre na osobnom stretnutí sľúbil pedagógovi M. V. finančnú hotovosť v presne nezistenej výške.

Za to mal M.V. svojím vplyvom pôsobiť na niektorého z učiteľov fakulty a zabezpečiť mu tak úspešné absolvovanie skúšky z predmetu Údržba a oprava strojov. Juhász je posledný z pätice študentov SPU, ktorých prokuratúra stíhala za podplácanie pedagógov. Juhász sa k podplácaniu priznal a s prokurátorom Úradu špeciálnej prokuratúry uzavrel dohodu o vine a treste. Tú sudca schválil a vyhlásil rozsudok, proti ktorému nie je možný riadny opravný prostriedok. 

Rozsudok bol okamihom vyhlásenia právoplatný, pretože obvinený a prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry sa na tomto treste dohodli. Základom pre schválenie dohody o vine treste bolo jeho priznanie, vzdanie sa práva na verejný proces a tiež možnosti odvolať sa.

V prípade, že by Juhász peňažný trest nezaplatil, musel by ísť na dva mesiace do väzenia. Prokuratúra za korupciu stíha aj pedagógov SPU, ktorí úplatky od študentov zobrali. Okrem peňazí to boli aj fľaše alkoholu, vína a klobásy. "Chlapec je obeťou tohto systému a tento systém je taký, že takýchto obetí bude viac, lebo tamtí len natŕčajú ruky. Dohoda je zákonná a dôvodná," reagoval po vynesení rozsudku Juhászov obhajca Ervin Erdélyi.

Viac o téme: úplatokNitraSlovenská poľnohospodárska fakulta
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu