Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Ďalší výmech Slovákom! Stavali luxusný Bonaparte pre papalášov, skončili v tejto búde na FOTO!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Google/ Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Začali sa diať veci. Po tom, čo polícia začala vyšetrovať staviteľa bytovky Bonaparte, kde býva premiér Fico, sídlo firmy sa záhadne presunulo do chatrče. A to nie je všetko, bývalá firma kontroverzného podnikateľa Bašternáka zmenila aj konateľa. Zametá po sebe stopy?

Firma Real Forum Invest, ktorá stavala kontroverznú bytovku Bonaparte, kde býva premiér Fico, zmenila sídlo. Po novom je evidovaná na adrese chatrče v Jastrabých Kračanoch pri Dunajskej Strede. Informoval o tom Denník N.

Sídlo bývalej Bašternákovej firmy
Zobraziť galériu (3)
Sídlo bývalej Bašternákovej firmy  (Zdroj: Google/ Ján Zemiar)

Real Forum Invest pár dní po tom, čo ju začala stíhať Národná kriminálna agentúra (NAKA) pre podozrenie z krátenia dane, si zmenila názov firmy Fulkrum. Tu zmeny nekončia. Nový je aj konateľ, maďarský občan József Pál Mészáros.

Firmu pôvodne vlastnil Ladislav Bašternák, ktorého polícia vyšetruje z daňových podvodov. Ten sa jej zbavil v roku 2013. Spoločníkom firmy REAL FORUM INVEST bol v rokoch 2009 až 2013. Tá podľa finstatu mala tržby v roku 2010 mínus dvadsaťštyri a pol tisíc eur.

Zahladzujú stopy?

Od roku 2014 je jej spoločníkom thajská firma Aphinya Saeheng. Presťahovanie firmy do Budapešti môže skomplikovať pátranie polície po dokumentoch. V súvislosti s tým sa vynáraujú podozrenia, že majitelia firmy robia všetko pre to, aby zahladzovali stopy a sťažovali vyšetrovanie polície.

Daňový úrad bude písať listy do Thajska

Trestné oznámenie na Real Forum Invest podal poslanec Jozef Rajtár zo SaS. "Táto firma má daňový nedoplatok viac ako dva milióny eur, čo je overená informácia na stránke Finančnej správy SR. Je to firma, kde bol konateľom od marca 2009 do marca 2013 Ladislav Bašternák. Od tejto osoby si aj premiér Robert Fico (Smer-SD) prenajíma byt," povedal Rajtár.

Opozičný poslanec tiež uviedol, že ako firma Real Forum Invest, s.r.o., tak aj spoločnosť Real Štúdio K.F.A. Bratislava, s.r.o., z kauzy bratislavského bytového komplexu Five Star Residence (podozrenie z neoprávnených odpočtov DPH), majú spoločné črty. "Sú v súčasnosti napísané na tzv. nekontaktné osoby. Nechajú sa tam záväzky a zapíše sa to na občana iného štátu. Tieto dve spoločnosti majú ako majiteľov občanov Thajského kráľovstva. No od koho si bude daňový úrad vymáhať podlžnosť? Môže niekde do Thajska posielať listy," myslí si Rajtár.

Bašternák o ničom nevie

Bašternák podľa svojich slov nemá vedomosť o daňovom nedoplatku. "V súčasnosti nie som spoločníkom ani konateľom Real forum invest, s.r.o. Obchodné podiely v tejto spoločnosti som ja, ako aj moji spoločníci previedli v marci 2013 na fyzickú osobu - občana slovenskej národnosti. Dňom 20. februára 2013 som skončil aj vo funkcii konateľa Real forum invest, s.r.o.," reagoval v máji tohto roka.

Ladislav Bašternák (vľavo)
Zobraziť galériu (3)
Ladislav Bašternák (vľavo)  (Zdroj: Jan Zemiar)

Poukázal na to, že nevie, ako firma fungovala pod novými vlastníkmi a či a prečo dlhuje na daniach. "V čase môjho prevodu obchodného podielu spoločnosť Real forum invest, s.r.o, nemala žiadne záväzky, a teda mala splnené všetky daňové povinnosti," uviedol Bašternák.

Viac o téme: Ladislav BašternákBonaparteReal Forum
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu