Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Slovensko patrí k oustiderom: Veľký prieskum odhalil, prečo nás svet nemá rád

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

LANSING - Výskumníci už poznajú výsledky bizarného celosvetového prieskumu, ktorý si vzal na mušku jednu prirodzenú ľudskú vlastnosť. Hoci ju v určitej miere máme všetci, nie každý národ ju dokáže prejaviť aj pred cudzincami. Pozrite sa, ako v hodnotení vľúdnosti dopadli Slováci.

Až sedem z desiatich najmenej empatických krajín sa nachádza vo východnej Európe. Štúdia, ktorá bola zverejnená v online magazíne Journal of Cross-Cultural Psychology, porovnávala jednotlivé krajiny v miere ich empatie. Niektoré z krajín, ktoré sa umiestnili v prvej desiatke, boli pre vedcov prekvapením a svedčia o tom, že za posledných 20 až 50 rokov došlo k rozsiahlym zmenách v spoločnosti.

Veľké intímne porovnanie krajín sveta: Prvý sex pred maturitou, sme na tom lepšie ako Česi

Údaje z prieskumu empatie pochádzali od ľudí vo veku od 18 do 90 rokov z celého sveta, ktorých počet presiahol viac ako 104-tisíc. Výskumníci z Michiganskej štátnej univerzity do prieskumu zaradili 63 krajín, ktoré disponovali dostatočne veľkou vzorkou hodnotení. Zámerom odborníkov bolo vybrať národ, ktorý je z pohľadu iných najempatickejší.

Na prvom mieste sa v prieskume umiestnil Ekvádor, na druhom Saudská Arábia, na treťom Peru, na štvrtom Dánsko, piatom Spojené arabské emiráty, šiestom Južná Kórea, siedmom USA, ôsmom Taiwan , deviatom Kostarika a desiatom Kuvajt.

Slovensko patrí k oustiderom:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Slovensko patrí k outsiderom

Najmenej empatickou krajinou je podľa prieskumu Litva, s umiestnením na poslednom, 63. mieste. Pred ňou je zostupne Venezuela, Estónsko, Poľsko, Bulharsko, Fínsko, Slovensko, Lotyšsko, Česko, Rumunsko a desiatku svetovo „najmenej obľúbených“ uzatvára Rusko na 53. mieste. Susednými krajinami, ktoré v prieskume zabodovali viac, boli Rakúsko na 27. mieste a Maďarsko na 39. priečke.

Zdroj: msutoday.msu.edu
Zobraziť galériu (5)
Zdroj: msutoday.msu.edu  (Zdroj: msutoday.msu.edu)

Slovensko patrí k oustiderom:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: msutoday.msu.edu)

Viac o téme: PrieskumEmpatiaSlovensko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu