Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

VšZP vo finančných problémoch: Šéf poisťovne očakáva na konci roka rekordnú stratu!

Miroslav Kočan
Miroslav Kočan (Zdroj: FOTO TASR - Michal Svítok)

BRATISLAVA - Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP), ktorá je najväčšou na trhu, očakáva na konci tohto roka rekordnú stratu 283 miliónov eur. Štátna poisťovňa je v strate od augusta po tom, čo zreálnila tvorbu technických rezerv. Oznámil to dnes šéf VšZP Miroslav Kočan na základe analýzy od spoločnosti Deloitte Advisory. Tvrdí, že pacienti sa obávať nemusia.

"Prehodnotili sme niektoré účtovné postupy v spoločnosti," povedal Kočan s tým, že v dôsledku toho sa štátna poisťovňa ocitla v strate. Podľa súčasného vedenia VšZP sa pod vznik účtovnej straty podpísal historický rast nákladov na zdravotnú starostlivosť. V tomto roku majú medziročne vzrásť o 193 miliónov eur, pričom príjmy sa zvýšia asi o 50 miliónov eur, priblížil Kočan. Zároveň sa v dostatočnej výške netvorili technické rezervy.

Ak by ich tvorba kopírovala reálny vývoj nákladov na zdravotnú starostlivosť, skončila by VšZP v strate niekoľko desiatok miliónov eur už vlani. Štátna poisťovňa má mať podľa súčasnej legislatívy technické rezervy približne vo výške jej mesačných nákladov na zdravotnú starostlivosť, teda asi 270 miliónov eur. Ku koncu septembra boli na úrovni 241 miliónov eur, do konca roka majú dosiahnuť 273 miliónov eur.

Solventnosť poisťovne a úhrady pre nemocnice či ambulancie podľa Kočana ohrozené nie sú. Deklaroval, že poistenci sa obmedzenia zdravotnej starostlivosti obávať nemusia. "Pre poistencov je zabezpečená v plnej miere," vyhlásil. Keďže ide o účtovnú stratu, VšZP má svoje záväzky uhrádzať v lehotách splatnosti. Štátna poisťovňa musí teraz vypracovať ozdravný plán. Kočan očakáva, že by sa do plusu mohla opäť dostať v roku 2018. 

Štátna poisťovňa ešte v takejto vysokej strate nebola. Doteraz najvyššiu mala v roku 2010, a to vyše 120 miliónov eur. Už o rok neskôr ale dosiahla päťmiliónový zisk. Vlani VšZP vykázala zisk 17,6 milióna eur, podľa Kočana však mala skončiť v mínuse. Jej súčasné vedenie teraz podáva pre odhadovaný tohtoročný hospodársky výsledok a nedostatočnú tvorbu technických rezerv orgánom činným v trestnom konaní podnet na prešetrenie. Majú preveriť, či nedošlo napríklad k trestnému činu skresľovania hospodárskej a obchodnej evidencie.

"Ministerstvo zdravotníctva SR ako akcionár pozorne vníma situáciu vo VšZP a je o nej manažmentom poisťovne priebežne informované. Tieto priebežné výsledky hospodárenia nemajú vplyv na schopnosť VšZP plniť si svoje finančné záväzky. Platby poskytovateľom zdravotnej starostlivosti nie sú nijako ohrozené ani obmedzené," reagovala hovorkyňa rezortu Stanislava Luptáková.

Hospodárenie VšZP je svedectvom o neschopnosti Smeru, tvrdí Sulík

Hospodárenie štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP), ktorá tento rok skončí so stratou vyše 280 miliónov eur, je svedectvom o neschopnosti Smeru-SD riadiť krajinu zodpovedne bez rozkrádania a klientelizmu. Tvrdí to líder opozičnej SaS Richard Sulík.

"Je známe, že strana Smer-SD má alergiu na reformy a teraz za túto nespôsobilosť bude pykať celá krajina, pretože VšZP bude musieť štát opäť zachraňovať," povedal. Jeho stranícka kolegyňa a poslankyňa Národnej rady SR Jana Cigániková sa preto pýta, kto bude zodpovedný. "Komu sa zosobní táto horibilná strata, v ktorej sa prejavili rôzni maséri Kostkovia a tety Anky?"

Šéf VšZP Miroslav Kočan dnes oznámil, že štátna poisťovňa by mala skončiť rok v strate 283 miliónov eur. V strate je od augusta po tom, čo zreálnila tvorbu technických rezerv. Solventnosť poisťovne a úhrady pre nemocnice či ambulancie podľa Kočana ohrozené nie sú. Deklaroval, že pacienti sa obmedzenia zdravotnej starostlivosti obávať nemusia.

Viac o téme: VšZPMiroslav Kočan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu