Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Zásadný zvrat v prípade kvetinárky Evy: Kauza prípravy vraždy manžela sa dostala opäť na začiatok

Eva je obžalovaný z prípravy vraždy manžela Zobraziť galériu (2)
Eva je obžalovaný z prípravy vraždy manžela (Zdroj: Foto: Facebook)

BRATISLAVA - Obrovský zvrat nastal v prípade podnikateľky, ktorá je obžalovaná z prípravy úkladnej vraždy svojho manžela. Kauza sa dostala na Najvyšší súd SR, ktorý zistil zásadnú chybu vo vykonávaní dôkazov a prípad po 14-tich mesiacoch vrátil Špecializovanému trestnému súdu do Pezinka. Rozsudok v prípade je tak opäť v nedohľadne.

Najvyšší súd SR zrušil a vrátil na nové prejednanie prípad obžalovanej Evy Z., ktorú v auguste 2015 Špecializovaný trestný súd v Pezinku poslal za mreže na deväť rokov. O prípade tak bude opäť rozhodovať ŠTS. "V trestnej veci obžalovanej Evy Z. zistil senát trestnoprávneho kolégia zásadnú chybu vo vykonávaní dôkazov, ktorej sa dopustil Špecializovaný trestný súd v Pezinku ako prvostupňový súd," uviedla hovorkyňa Najvyššieho súdu SR Jana Píšová. Odvolací súd rozhodol, že nie je dôvod ďalej konať na verejnom zasadnutí a dnes rozhodol na neverejnom zasadnutí. "Výsledkom rozhodnutia Najvyššieho súdu Slovenskej republiky je zrušenie veci a jej vrátenie na nové prejednanie a rozhodnutie Špecializovanému trestnému súdu, pracovisko Pezinok," vysvetlila Píšová.

Stanovisko ŠTS Pezinok

"Specializovaný trestný súd zatiaľ neobdržal písomné odôvodnenie rozhodnutia Najvyššieho súdu SR. Rozhodnutie Najvyššieho súdu SR rešpektujeme a nebude ho komentovať," uviedla hovorkyňa Špecializovaného trestného súdu v Pezinku Katarína Kudjáková. 

Česká podnikateľka Eva Turcsányi
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR)

Zločin prípravy úkladnej vraždy

Podľa názoru senátu ŠTS sa obžalovaná Eva mala dopustiť zločinu prípravy úkladnej vraždy formou účastníctva jej vtedajšieho manžela. Obžalovaná podala odvolanie, o ktorom rozhodol NS SR. Podľa ŠTS si kvetinárka Eva na vraždu manžela, len dva mesiace po svadbe, mala najať Martina A., ktorý však začal spolupracovať s políciou. V procese vystupoval ako svedok. Podľa jeho výpovede mal od obžalovanej zinkasovať za vraždu 50.000 eur.

Polícia nakoniec vraždu v rodinnom dome bývalých manželov v obci Chocholná – Velčice pri Trenčíne aj zinscenovala. Obžalovaná Eva vinu od začiatku procesu odmietala a kauzu označovala za možnú pomstu svedka Martina A., ktorému podľa nej odmietla požičať väčšiu sumu peňazí.

Žena strávila niekoľko mesiacov vo väzbe, na slobodu sa dostala v auguste 2014. Dôvodom bol pôrod dieťaťa, ktoré má už s novým partnerom. So svojím manželom Ľudovítom T. sa obžalovaná rozviedla minulý rok v marci.


Prečítajte si aj:

O zverstve podnikateľky Evy rozhodne súd: Objednaný vrah prehovoril, zrada, s akou nerátala


ŠTS vo veci rozhodol ešte v auguste minulého roka. NS SR v pondelok dopoludnia, teda po 14 mesiacoch od prvostupňového rozhodnutia vo veci, informoval o konaní verejného zasadnutia, ktoré sa malo uskutočniť dnes. V pondelok popoludní oznámil, že termín je zrušený. Dnes dopoludnia NS SR uviedol, že rozhodol na neverejnom zasadnutí a zistil zásadnú chybu vo vykonávaní dôkazov.
 

Viac o téme: ManželVraždaObjednávkaPodnikateľkaEva
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu