Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Slovensko navštívila delegácia z Fukušimy na FOTO: Dôvod, ktorý z nás robí európsky vzor

Japonská delegácia z Fukušimy. Zobraziť galériu (5)
Japonská delegácia z Fukušimy. (Zdroj: JAVYS)

BRATISLAVA – Slovensko navštívila päťčlenná delegácia z Japonska. Odborníci z oblasti Fukušimy pricestovali na Slovensko, aby získali teoretické aj praktické skúsenosti s vyraďovaním jadrových elektrární a nakladaním s vyhoretým jadrovým palivom a rádioaktívnymi odpadmi.

Päťčlenná japonská delegácia z oblasti Fukušimy v sprievode zástupcov MAAE (Medzinárodná agentúra pre atómovú  energiu) a Úradu jadrového dozoru SR  navštívila jadrové  zariadenia spoločnosti JAVYS, a. s., s cieľom získania teoretických aj praktických skúseností z oblasti vyraďovania jadrových elektrární a nakladania s vyhoretým jadrovým palivom a rádioaktívnymi odpadmi. 

Hrozivé zistenie Greenpeace: Dôsledky havárie v elektrárni Fukušima sa neskončili

Slovensko totiž patrí na medzinárodnom poli ku krajinám s rozsiahlymi, dlhoročnými a profesionálnymi skúsenosťami v danej oblasti, nakoľko muselo v rámci predvstupových rokovaní o členstve v EÚ pristúpiť k odstaveniu a následnému vyradeniu JE V1 ako aj so skúsenosťami v oblasti vyraďovania JE A1.

Slovensko navštívila delegácia z
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: JAVYS)

Slovensko má skúsenosti s rádioaktívnym odpadom

V Japonsku, v oblasti Fukušimy, po havárii atómovej elektrárne v rámci odstraňovania následkov v súčasnosti riešia vypracovanie a vybudovanie efektívneho systému nakladania s  rádioaktívnymi odpadmi a vyhoretým jadrovým palivom z tejto oblasti. Preto sa inšpirujú v krajinách, ktoré takéto skúsenosti s nakladaním s rádioaktívnymi materiálmi už majú. Japonci si preto rámci návštevy Slovenska prezreli Republikové úložisko rádioaktívnych odpadov, kde sa ukladajú nízko a veľmi nízko aktívne rádioaktívne odpady, ale aj rôzne typy technologických liniek pre nakladanie s rádioaktívnym odpadom v lokalite Jaslovské Bohunice. 

Slovensko navštívila delegácia z
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: JAVYS)

Experti sa zaujímali napríklad o technológie vysokotlakového lisovania a spaľovania, ale tiež o oblasť charakterizácie rádioaktívneho odpadu, laboratórnych testov a kontrolných mechanizmov, ako aj o aplikáciu platnej národnej a medzinárodnej legislatívy v danej oblasti. Vysokú profesionalitu Slovenska v tejto oblasti pozitívne ohodnotili aj zástupcovia MAAE.

Slovensko navštívila delegácia z
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: JAVYS)

Jadrová a vyraďovacia spoločnosť, a. s., zabezpečuje v SR činnosti v oblasti záverečnej časti jadrovej energetiky. Medzi jej hlavné aktivity patrí vyraďovanie jadrových elektrární A1 a V1, nakladanie s rádioaktívnymi odpadmi, vyhoreným jadrovým palivom, inštitucionálnymi rádioaktívnymi odpadmi a zachytenými rádioaktívnymi materiálmi v rámci územia SR. „Spoločnosť pri všetkých svojich aktivitách kladie mimoriadny dôraz predovšetkým na bezpečnosť, kvalitu a ochranu životného prostredia,“ zdôraznila hovorkyňa spoločnosti Miriam Žiaková.

Slovensko navštívila delegácia z
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: JAVYS)

Viac o téme: DelegáciaFukušima
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu