Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Ďalší úspech slovenského zbrojárstva: FOTO Unikátny transportér, bijú sa o neho armády Európy

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: topky)

BRATISLAVA - Špeciálny transportér vhodný do boja, ale aj na prieskumné, rádiolokačné, zdravotnícke alebo vyprošťovacie účely predstavili tento týždeň pri príležitosti Dňa slovenského obranného priemyslu v Záhorí. Ide pritom o slovenský výrobok, ktorý by v budúcnosti mohli využívať aj naše ozbrojené sily.

Toto vozidlo je všestranné, dokáže pomôcť aj pri živelných pohromách alebo monitorovaní štátnych hraníc či dôležitých hospodárskych objektov,“ vysvetlil riaditeľ spoločnosti MSM Group Marián Goga, ktorá vozidlo bude vyrábať. Hoci transportér predstavuje nové koncepčné riešenie, už dnes ho chcú do svojej výbavy mnohé armády. „Corsac bol primárne vyvinutý pre potreby slovenských ozbrojených síl. Je však pravda, že dopyt zo zahraničia po tomto vozidle je obrovský,“ povedal pre Topky.sk Goga.

Ďalší úspech slovenského zbrojárstva:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: topky)

Prezentačný deň sa uskutočnil pod záštitou ministra obrany Petra Gajdoša, ktorý vyzdvihol historický aj súčasný prínos slovenského obranného priemyslu. „Ak dokážeme zabezpečiť obranný priemysel aj takýmito aktivitami, tak dokážeme zabezpečiť zamestnanosť a splniť aj záväzky z programového vyhlásenia vlády, kde sme sa zaviazali, že budeme podporovať náš obranný domáci priemysel. Akonáhle budú zavedené tieto výrobky aj do našich ozbrojených síl, o to budú mať naši priemyselní výrobcovia ľahšiu cestu pri predaji a obchode v zahraničí,“ povedal minister obrany.

Ďalší úspech slovenského zbrojárstva:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: topky)

Transportér váži takmer 20 ton,s pohonom 8x8. Vozidlo je vybavené systémami na ochranu pred nukleárnymi, biologickými a chemickými zbraňami. „Taktiež je chránené proti mínam a poháňa ho vodou chladený šesťvalcový diesel. Maximálna rýchlosť vozidla je na ceste 115 km/h a rýchlosť plavby je 10 km/h.,“ uviedol šéf spoločnosti MSM Group, ktorá na Slovensku zamestnáva viac ako 1200 ľudí .

Ďalší úspech slovenského zbrojárstva:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: topky)

Corsac je vybavený bezposádkovou, diaľkovo ovládanou vežou,skonštruovanou tiež na Slovensku. Podľa bezpečnostného experta Jaroslava Naďa zo Slovenského inštitútu pre bezpečnostnú politiku „je na čase, aby Ozbrojené sily Slovenskej republiky boli vybavené obrnenými vozidlami 8x8, pretože takýto typ vozidla je nevyhnutnou súčasťou výzbroje moderných armád pre podporu a zaistenie činnosti mechanizovaných jednotiek pri rôznych typoch nasadenia a operácií.“ Tento typ bojového prostriedku pritom zatiaľ ešte nie je súčasťou slovenskej armády.

Transportér

Viac o téme: TransportérEurópaDeň slovenského obranného priemyslu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu