Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Kotlebom scenzúrované divadlo zabojovalo: Opäť na scéne, plná sála a stop Hitlerovi!

Stanislav Mičev počas diskusie. Zobraziť galériu (3)
Stanislav Mičev počas diskusie. (Zdroj: topky)

BRATISLAVA/BANSKÁ BYSTRICA - Na banskobystrickom Festivale Tvorivé dni pre vás v Divadle Štúdio tanca sa po inscenácii Solo Lamentos od Slávy Daubnerovej konala diskusia na tému vzťahu kultúry a spoločnosti, ktorú moderovala oceňovaná novinárka Vanda Tuchyňová. Zúčastnil sa jej aj bratislavský župan Pavol Frešo a v hľadisku sedel Stanislav Mičev, riaditeľ Múzea SNP, ktorý sa taktiež zapojil do debaty o udalostiach z minulého roka, kedy predseda Banskobystrického samosprávneho kraja Marian Kotleba stopol divadlu dotácie. Podľa neho problémom nie je umenie ako také, ale zvolenie Kotlebu a jeho strany do parlamentu. Uviedol aj paralely so vzostupom Adolfa Hitlera k moci.

Kotleba zrušil medzinárodný festival: VIDEO Desať rokov úspechov označil za dekadentné umenie

Predseda Banskobystrického samosprávneho kraja Marian Kotleba v auguste minulého roka nepodpísal zmluvu o čerpaní dotácie 20-tisíc eur na už pripravený 11. ročník medzinárodného festivalu Dni tanca a organizátor Štúdio tanca ho napokon muselo zrušiť. Cez úrad BBSK sa k tomuto divadlu nedostali ani ďalšie granty z ministerstva kultúry.

V oficiálnom zdôvodnení Banskobystrického samosprávneho kraja, prečo to Kotleba urobil, sa uvádzalo, že nemá záujem na rozvoji tohto smeru dekadentného „umenia“, a preto sa rozhodol, že dotácie pre Divadlo Štúdio tanca nepodpíše. "Divadlo Štúdio tanca zameriava svoju tvorbu najmä na alternatívnu tanečnú produkciu, častokrát presahujúcu hranice slušnosti a dobrých mravov," vysvetľoval Kotleba v stanovisku. Neskôr nepodpísal ani dotáciu pre Bábkové divadlo na Rázcestí.

Marian Kotleba
Zobraziť galériu (3)
Marian Kotleba  (Zdroj: TASR/Michal Svítok)

"Pociťujeme skutočný zármutok z toho, že našim divákom nemôžeme priniesť vynikajúci festivalový program, ktorý sme vďaka podpore Ministerstva kultúry SR, švajčiarskej kultúrnej nadácie Pro Helvetia a Švajčiarskeho veľvyslanectva na Slovensku pripravili. Bez podpory a pochopenia činnosti našim zriaďovateľom nie je možné, aby sme naďalej vykonávali našu prácu na požadovanej profesionálnej úrovni," napísali vtedy organizátori.

Kotleba stopol, pomoc ponúkli iní

Bratislavská župa na čele s Pavlom Frešom po stopnutí dotácií finančne podporila Divadlo Štúdio tanca. Počas včerajšej besedy sa Frešo vyjadril, že ešte v prvom volebnom období poznal pár starostov, ktorí sa správali podobne ako Kotleba, ale postupne ich voľby a v jednom prípade referendum z malých obcí vytlačilo.

"Uvedomil som si, že to bolo podstatne väčšie než len nejaký útok na časť avantgardnej kultúry. V skutočnosti sa jednalo o útok na slobodu v oblasti kultúry, ale jednalo sa aj o veľmi silný signál zbytku komunity, že vytŕčať z toho boxu sa nemá. A oni na to aj zareagovali tým, že sa k vám nepridali. To bol signál celej tej komunite v Banskobystrickom kraji, ale aj na Slovensku, že to je ten typ politiky, ktorú chceme robiť," povedal Frešo.

Kotlebom scenzúrované divadlo zabojovalo:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: topky)

"Po prvej diskusii, po predstavení v A4-ke, som mnohým ľuďom, ktorí mali laxný prístup k tomu a hovorili: Paľo načo, však načo sa do toho montuješ, povedal: Choďte sa pozrieť na tie dievčatá, ktoré tam tancovali. Však oni majú stehná ako ja ruky. A na nich sa chce niekto mocensky vyvršovať? To už nie je o tom, či sa to niekomu páči alebo nepáči. To je zápas o to, aby sloboda bola a zbytku spoločnosti vyslať signál, že pozor, keď budeš vyčnievať z radu, tak ťa do toho radu zatlačíme," dodal.

Kotleba ako Hitler?

Podľa riaditeľa Múzea SNP Stanislava Mičeva chápeme dejiny strašne jednoducho. Problémom nie je Divadlo Štúdio tanca alebo umenie ako také, ale to, že bol zvolený niekto, kto tu celkom jasne pred voľbami povedal, že chce zrušiť demokratický systém a nastoliť diktatúru.

"Koľko ľudí? Možno 50 sa zišlo na schodoch k Múzeu SNP, aby zapálili sviečky. Boli tu všetky svetové agentúry a po týždni tá vlna odporu zhasla. My sme mali pred tým úradom, tisícky, stáť so sviečkami, kým ten človek neodíde z toho úradu. Politické strany nepovedali jednoznačne, že to je niekto, kto tu nemá na politickej scéne čo robiť," rozhovoril sa počas diskusie Mičev a poukázal na paralelu z minulosti.

"Hitler v 1923-om urobil puč, bol zatvorený za takých zvláštnych okolností, kde napísal Mein Kampf a v ktorom jasne formuloval čo Európu čaká. Nikto si to nevšímal, lebo to bola malá marginálna strana. V 32-hom vyhral voľby do nemeckého parlamentu. Mal 33 percent. Boli tam ešte strany – komunisti, sociálni demokrati a Centrum, čo je terajšia CDU-CSU a mali ten ostatok hlasov. Centrum, ktoré malo najviac hlasov bolo poverené zostavením vlády. Nepodarilo sa, opakovali sa voľby v januári 1933. Hitler získal o 28 mandátov menej. A znova sa Centrum, sociálni demokrati a komunisti nedohodli. A nakoniec Centrum povedalo, prečo nie Hitler? Povedali Hindenburgovi, nech Hitlera menuje za kancelára, Centrum vstúpilo do vlády s Hitlerom a za pol roka z tých centristických politikov zostal len von Pappen a všetci ostatní skončili v koncentračných táboroch," pripomenul Mičev.

Podľa riaditeľa Múzea SNP je celospoločenský problém, že sa do parlamentu dostal človek, ktorý otvorene hovorí o zmene systému: Demokracia sa nám prežrala. Už ju nepotrebujeme, je tu 26 rokov, načo nám je.

Viac o téme: Pavol FrešoMarian KotlebaStanislav Mičev
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu