Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Kontroverzný podnikateľ z mafiánskych zoznamov Kočner útočí: Lipšic šíril tajné informácie

Kočner útočil na Lipšica aj na novinárov. Zobraziť galériu (2)
Kočner útočil na Lipšica aj na novinárov. (Zdroj: topky)

BRATISLAVA - Kontroverzný podnikateľ a človek z mafiánskych zoznamov Marián Kočner reagoval na obvinenia Daniela Lipšica. Zvolal tlačovku, na ktorej zaútočil na novinárov a bývalého ministra vnútra a spravodlivosti. Sám však o kontroverzných miliónových prevodoch nepovedal veľa. Mlčal o detailoch obchodoch s Bašternákom ako aj o vlastníkovi firmy z Belize, ktorá mu poslala tri milióny eur. Ako to už býva zvykom u jeho osoby, nechýbali ani tragikomické okamihy pripomínajúce divadelné predstavenie.

Obvinenie exministra vnútra a bývalého poslanca Národnej rady Daniela Lipšica (OĽaNO-Nova) a poslanca Gábora Grendela (OĽaNO-Nova) nie je podľa podnikateľa Mariána Kočnera politickou objednávkou. Celý prípad totiž podľa neho vznikol ešte v roku 2012. Uviedol to na dnešnom brífingu.

Kompromitujúci mail

Pôvodne to mala byť tlačovka o inej téme. Ale keď Kočner počul, ako sa na jeho adresu včera vyjadril Lipšic, rozhodol sa zareagovať. Piateho apríla tohto roka mal tlačovku na tomto mieste, kde  povedal, že zaplatí odmenu 100 tisíc eur za kompromitujúce informácie o Danielovi Lipšicovi. Kočner od svojho zdroja dostal informáciu, ktorá to má dokazovať. Neznáma novinárka mala napísať mail Vladimírovi Pčolinskému a ten ho preposlal Gáborovi Grendelovi.

Podľa Kočnera sa v maili píše, že Lipšic urobil off recordové stretnutie s novinármi v kauze prevodov troch miliónov eur z maltskej banky na svoj účet. Niektorí novinári disponovali informáciami z vyšetrovacieho spisu. Ako sám povedal, odmenu človeku, ktorý mu preposlal mail, vyplatí.

Pochybná webová stránka

Podľa Lipšica je tento mail pochybný. Šetrením, ktoré je vo vyšetrovacom spise, potvrdilo sa, že takéto stretnutie bolo, tvrdí Kočner. Podľa neho robil Lipšic takéto stretnutia často. Na nich sa novinári dostávali k informáciám, ku ktorým by sa inde dostať nemohli. Takto chcel Kočner novinárov obviniť, že robia pre Lipšica špinavú prácu.

Kontroverzný podnikateľ tiež upozornil na webovú stránku, kde existujú prepisy smsiek medzi novinármi a Gáborom Grendelom. To má dokazovať, že sú spriaznení. Odkiaľ sa o tejto stránke Kočner dozvedel, alebo kto za ňou stojí, nevedel odpovedať. Existuje však podozrenie, že ju sám Kočner vytvoril za účelom spravodajských hier. Kto za ňou stojí, nevie. „Ja určite neviem“. Kto mu dal o nej informácie? „To vám nepoviem, lebo je to súčasťou vyšetrovania.“

Marián Kočner sa objavil aj v mafiánskych zoznamoch
Zobraziť galériu (2)
Marián Kočner sa objavil aj v mafiánskych zoznamoch  (Zdroj: Jan Zemiar)

Kočner nevie, kto mu poslal 3 milióny eur z Belize

Ďalšie otázky sa týkali podozrivých prevodov na Kočnerových účtoch. Prednedávnom dostal úver milión eur od Privat banky patriacej finančnej skupine Penta. Podľa neho je to pôžička, ktorá bude slúžiť na jeho biznis. Vyjadril sa tiež ku kontroverzným 3 miliónom, ktoré putovali z maltskej banky na Kočnerov súkromný účet. Podľa podnikateľa vyšetrovanie preukázalo, že prevod bol legálny. Maltská polícia tvrdí, že na Maltu prišli peniaze z Belize. Kto bol majiteľom firmy, čo posielala peniaze z Belize, Kočner nevedel.

O Bašternákovi a vratkách DPH bol ticho

Kočner nechcel odpovedať ani k podozrivým prevodom ďalšieho kontroverzného podnikateľa Ladislava Bašternáka, ktorý vyplácal v hotovosti 12 miliónov eur. Komplex Five Star Residence stavala firma Real Štúdio K.F.A. podnikateľa Mariana Kočnera a firma Bašternáka v ňom kúpila sedem bytov za 12 miliónov eur. Bašternák mal 12 miliónov eur za byty vyplatiť v hotovosti. Otázka padla aj na to, či Kočner vie, kto mu do bytu namontoval kameru, ktorá zachytila jeho rozhovor s predsedom SaS Richardom Sulíkom. Opäť však odpovedal, že netuší, kto to mohol byť. Nevyčíslil ani, koľko dostal na vratkách DPH za posledné roky.

Grendel gratuluje Ficovi

Grendel reagoval na Kočnerovu tlačovú besedu pre agentúru SITA jednou vetou: „Blahoželám pánovi Ficovi, Kaliňákovi a Bašternákovi k výberu nového hovorcu.“

Kočnerove podozrivé prevody

Lipšic pred štyrmi rokmi na tlačovej besede oznámil informácie o podozrivom prevode Kočnera, ktorý z účtu v Bank of Valetta na Malte poslal na účet v bratislavskej Privatbanke tri milióny eur. Na prevod upozornila aj maltská finančná polícia. Samotná banka ju podľa polície mala nahlásiť ako neobvyklú, no neurobila tak. Ich terajšie obvinenie by sa malo týkať práve tohto prípadu. Lipšic aj Grendel sa podľa ich slov to, že sú obvinení, dozvedeli až dnes z médií.

Bývalý minister spravodlivosti upozornil na ďalšie skutočnosti. Po tom, čo Kočner v 4. apríla tohto roka vyhlásil odmenu 100-tisíc eur za informácie o Lipšicovi, následne na polícii vypovedala novinárka Júlia Mikolášiková, ktorá potvrdila, že na raňajkách s novinármi bavil o týchto finančných prevodoch. Ďalšieho novinára mal predtým Kočner telefonicky upozorniť na to, že pôjde na výsluch.

Lipšic: Chcú ma zlikvidovať

Podľa Lipšica je obvinenie dôkazom snahy o jeho likvidáciu. Načasovanie podľa Lipšica nie je náhodné.  „Vládnej koalícii tečie do topánok a vedia, že je to boj kto z koho. Keď nás nezničia, v nejakom okamihu budú musieť niesť zodpovednosť. Oni rozmýšľajú sposobom, že podľa seba súdim teba. Oni sa boja, myslia si, že som spravil odstúpenie z funkcie poslanca ako nejaký strategický ťah. Majú pocit, že keď som vo veľmi zložitej situácii, majú pár mesiacov, aby ma zlikvidovali úplne. Napriek ťažkej situácii, mám pevné nervy a nie som ľakavý typ. Ak s tým kalkulujú, že využijú túto situáciu, tak by mali uvažovať ešte raz,“ dodal Lipšic.

Viac o téme: Daniel LipšicMarián KočnerGábor Grendel
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu