Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Letanovčania odmietli sťahovanie Rómov do blízkosti obce

Na emotívne stretnutie prišlo viac ako sto ľudí.
Na emotívne stretnutie prišlo viac ako sto ľudí.

LETANOVCE - Obyvatelia Letanoviec odmietli, aby takmer tisícku Rómov z neďalekej osady presťahovali na iné miesto v blízkosti obce. Rómov mali pôvodne premiestniť do lokality Strelníky, ktorá je v tesnom susedstve Spišského Štvrtka.

Proti tomu sa však nedávno postavili obyvatelia blízkych obcí; starostovia dedín sa nakoniec dohodli na novom mieste pre Rómov - Dobošky pri Letanovciach. "Naši občania jednoznačne nesúhlasia so zmenou lokality, trváme na pôvodnom zámere," povedal ČTK po skončení verejného stretnutia obyvateľov obce starosta Letanoviec Peter Kacvinský. Na emotívne stretnutie prišlo viac ako sto ľudí.

Po protestoch viacerých dotknutých obcí a návšteve miesta splnomocnenkyňou vlády pre rómske komunity Klárou Orgovánovou starostovia navrhli 11. mája pre Rómov z osady Letanovský Mlyn novú lokalitu Dobošky. Tá je bližšie k obci Letanovce, s týmto návrhom však nesúhlasili ani majitelia tamojších pozemkov, ktorí odmietli ich predaj.

"Budeme o tomto výsledku informovať pani Orgovánovú, svoj boj však nevzdávame, ponúkneme ďalšiu lokalitu," povedal starosta obce Spišský Štvrtok Štefan Bajtoš. V lokalite Strelníky už pritom stoja štyri nedokončené bytové domy, do ktorých by mali Rómov sťahovať. Domy patria obci Letanovce, postavili ich z prostriedkov štátneho rozpočtu, na infraštruktúru sa použili peniaze z fondov Európskej únie.

Obyvatelia dotknutých obcí sťahovanie Rómov z Letanovského Mlynu odmietli najmä pre obavy o svoju bezpečnosť a údajné ohrozenie ďalšieho rozvoja cestovného ruchu. Ďalším problémom je, že ich terajšia osada leží pri hranici Národného parku Slovenský raj. Letanovských Rómov chcú sťahovať, aby zlepšili ich životné podmienky.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu