Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Slovensko sa rozlúčilo s Michalom Kováčom: Prejav Kisku plný emócií, obeť zločinov mečiarizmu!

Kiska v emotívnom prejave ostro odsúdil zločiny mečiarizmu. Zobraziť galériu (86)
Kiska v emotívnom prejave ostro odsúdil zločiny mečiarizmu. (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Slovensko sa dnes rozlúčilo s prvým prezidentom samostatnej Slovenskej republiky Michalom Kováčom. Vláda vyhlásila kvôli tomu štátny smútok. Pohreb sa nezaobišiel bez prvého trapasu. Trápne sa museli cítiť Miloš Zeman a Václav Klaus, ktorí sa nestihli s prezidentom Kováčom rozlúčiť na bratislavskom hrade. Obmedzená bola aj doprava v hlavnom meste. Rodine a manželke Kováča už kondolovali premiér, prezident, členovia vlády a aj bývalí predsedovia parlamentu. Na zádušnej omši vystúpil s prejavom Andrej Kiska a Kováčov bývalý spolupracovník Pavol Demeš. Obidvaja ostrými prejavmi odsúdili zločiny mečiarizmu. Situáciu sledujeme ONLINE.

  • Vláda na dnešný deň od 8:00 do 17:00 vyhlásila štátny smútok.
  • O 10:30 kondolencia na Bratislavskom hrade
  • O 12:00 sa v celej Bratislave na päť minút rozozvučali zvony.
  • O 13:00 vojenský ceremoniál v prezidentskom paláci
  • O 14:00 zádušná omša v Dóme sv. Martina
  • O 16:15 pohreb v kruhu najbližších a rodiny
  • Počas štátneho smútku bol akázaný hazard, učitelia prerušili štrajk a poslanci nerokovali
  • RTVS štátny pohreb Kováča vysielala naživo
  • Počas pohrebu boli v Bratislave dopravné obmedzenia

Pohreb sme sledovali ONLINE

16:38 Na prvého prezidenta Michala Kováča si dnes spomínajú aj predstavitelia gréckokatolíckej cirkvi na Slovensku. Hovorca gréckokatolíckej Prešovskej archieparchie Ľubomír Petrík uviedol, že Michal Kováč bol v Prešove na pozvanie vtedajšieho biskupa Jána Hirku v roku 1996 a o desať rokov neskôr už ako emeritný prezident prijal pozvanie terajšieho arcibiskupa Jána Babjaka.

Slovensko sa rozlúčilo s
Zobraziť galériu (86)
 (Zdroj: TASR - Michal Svítok)

16.22 Exprezidenta Michala Kováča pochovávajú po zádušnej omši v Dóme svätého Martina v kruhu najbližšej rodiny na bratislavskom Ondrejskom cintoríne bez prítomnosti médií a verejnosti.

Bývalý maďarský prezident Pál Schmitt
Zobraziť galériu (86)
Bývalý maďarský prezident Pál Schmitt  (Zdroj: TASR - Michal Svítok)

16:15 Americká ambasáda si poctila Michala Kováča

15:58 Starší muž odpadol

Starší muž počas priameho prenosu na námestí na chvíľu stratil vedomie. Blízko stojaci policajti mu pomohli a kým na miesto dorazili záchranári, uložili ho do stabilizovanej polohy.

Slovensko sa rozlúčilo s
Zobraziť galériu (86)
 (Zdroj: SITA)

15:50 Omša skončila

Zádušná omša za prezidenta Michala Kováča v Dóme sv. Martina v Bratislave sa skončila. Na Rudnayovom námestí, kde niekoľko desiatok ľudí sledovalo prenos omše na veľkoplošnej obrazovke, sa počas omše ľudia modlili a podávali si ruky. Po príhovore prezidenta Andreja Kisku, Kováčovho poradcu Pavla Demeša a Kováčovho nevlastného brata Dušana Kováča ľudia tlieskali. Kováčovo telo odvážajú v sprievode čestnej stráže a najbližšej rodiny na Ondrejský cintorín.

Slovensko sa rozlúčilo s
Zobraziť galériu (86)
 (Zdroj: TASR)

15:45 Ku Kováčovi sa vyjadril aj predstaviteľ židovskej obce na Slovensku Igor Rintel.

15:41 Rodina zosnulého exprezidenta Michala Kováča neočakáva, že sa aktéri pohonu na prvú hlavu štátu samostatnej SR za svoje skutky ospravedlnia, lebo takúto morálnu silu nemožno v nich očakávať. Je však zarážajúce, že niektorí sa stále tvária, akoby sa nič nestalo, akoby všetko to príkorie bolo len zanedbateľným detailom. Počas zádušnej omše za zosnulého exprezidenta v bratislavskom Dóme sv. Martina to dnes povedal jeho nevlastný brat a historik Dušan Kováč.

Dušan Kováč
Zobraziť galériu (86)
Dušan Kováč  (Zdroj: SITA)

"Pán prezident Andrej Kiska nazval Michala Kováča morálnym víťazom. Je to popis jeho heroického zápasu so zlom, so zlom spoločenským, ktoré sa však hlboko dotýkalo aj nás, jeho najbližších," povedal Dušan Kováč. "Nech je ti zem slovenská, ktorú si tak miloval, ľahká," zakončil Kováč.

15:40 "Po celý život to nemal na ružiach ustlané," hodnotí život jeho brat. "Drahý náš Michal, Miško. Tvoj odchod z nášho kruhu nás veľmi bolí." Slová uznania, ktoré sa exprezidentovi dostávajú, podľa jeho nevlastného brata dokumentujú Michala Kováča ako významnú osobnosť zapísanú do moderných dejín Slovenska. "Michal Kováč to nemal ľahké, celý život nemal na ružiach ustlané. Jeho život bol zápasom o ľudské uplatnenie. Nezlomilo ho to, ostal dobrým a láskavým človekom," uviedol.

15:37 Slovo má Dušan Kováč, historik a nevlastný brat Michala Kováča.

15:35 "Zrušenie amnestií by sa mal stať štátnou povinnosťou," vyhlásil Demeš. "Zasaďte sa o to, aby bolo spravodlivosti učinené zadosť," vyzval Danka, Fica a Kisku Demeš.

Pavol Demeš
Zobraziť galériu (86)
Pavol Demeš  (Zdroj: TASR)

15:31 "Čo sme to za národ, ked významných ľudí oceňujeme až po smrti?", pýta sa Demeš. "Vyrastal v skromných pomeroch, nosil v srdci obraz krajiny, kde sa ctí zákon, súcit, pocitvá práca, tradície a viera v Boha. Vyrástol na silnú politickú osobnosť."

15:30 S prejavom vystupuje Pavol Demeš, bývalý šéf jeho zahraničného odboru v prezidentskej kancelárii

15:28 "Česť a úcta vašej pamiatke," zakončil sovj prejav Kiska. Nasledoval potlesk. Kiska poďakoval M. Kováčovi za zápas o našu krajinu. Prezident Michal Kováč, za Vaše činy, za Vaše zodpovedné rozhodnutia, za Váš zápas o budúcnosť našej krajiny Vám v mene všetkých občanov Slovenskej republiky ďakujem. Česť a úcta Vašej pamiatke. Týmito slovami sa rozlúčil s prvým prezidentom samostatného Slovenska počas omše v bratislavskom Dóme sv. Martina jeho terajší nástupca v úrade Andrej Kiska.

15:25 "Aj vďaka jeho rozhodnutiam zostali dejiny samostatného Slovenska históriou slobodného a demokratického štátu," povedal Kiska o Kováčovi. Nikto z nás, ktorí sme zodpovední za správu vecí verejných, nemôže podľa prezidenta považovať zločiny mečiarizmu za minulosť, ktorej radšej treba dať pokoj. Prezident pripomenul, že minulosť zmeniť nedokážeme, ale je v našich silách napraviť krivdy minulosti. Je v našich silách spravovať veci verejné tak, aby sme každý rok napísali lepšiu správu o stave republiky. Takto podľa Kisku preukážeme rešpekt práve k ľuďom, ako bol prezident Michal Kováč, a to nielen dnes, keď sa s ním lúčime, ale každý deň nášho života konkrétnymi činmi a správnymi rozhodnutiami.

Slovensko sa rozlúčilo s
Zobraziť galériu (86)
 (Zdroj: TASR)

15:24 Prezident je dôrazný a nekladie si servítku pred ústa. Únos prezidentovho syna zostal podľa Kisku nepotrestaný. Zločiny mečiarizmu nie sú podľa neho minulosť. V prejave prevažuje kritika Mečiarovho režimu.

15:19 Slovo si vzal Andrej Kiska. "Nezľakol sa zodpovednosti za smerovanie krajiny," vyhlásil Kiska na adresu Kováča. "Žiaden ústavný činiteľ nemusel robiť také ťažké a bolestivé rozhodnutia ako pán Kováč."

Kiska ďalej pokračuje: "Mýli sa každý, kto si myslí, že prezident republiky sa dá zastrašiť od plnenia povinností, ku ktorým sa zaviazal," povedal v roku 1994 sám Michal Kováč s tým, že nevedel, čomu bude čeliť.

15:16 V mene evanjelickej cirkvi sa s Michalom Kováčom lúči Miloš Klátik

14:52 Omša stále pokračuje, po nej by mali vystúpiť s prejavmi prezident Andrej Kiska, nevlastný brat a historik Dušan Kováč či Kováčov spolupracovník Pavol Demeš.

Andrej Kiska so ženou Martinou
Zobraziť galériu (86)
Andrej Kiska so ženou Martinou  (Zdroj: TASR)

Slovensko sa rozlúčilo s
Zobraziť galériu (86)
 (Zdroj: SITA)

Slovensko sa rozlúčilo s
Zobraziť galériu (86)
 (Zdroj: SITA)

Slovensko sa rozlúčilo s
Zobraziť galériu (86)
 (Zdroj: SITA)

Slovensko sa rozlúčilo s
Zobraziť galériu (86)
 (Zdroj: SITA)

Slovensko sa rozlúčilo s
Zobraziť galériu (86)
 (Zdroj: SITA)

Ivan Gašparovič, Rudolf Schuster a Miloš Zeman
Zobraziť galériu (86)
Ivan Gašparovič, Rudolf Schuster a Miloš Zeman  (Zdroj: SITA)

Slovensko sa rozlúčilo s
Zobraziť galériu (86)
 (Zdroj: SITA)

14:30 Omšu sleduje aj Miloš Zeman, ktorý sa nestihol rozlúčiť s Michalom Kováčom na hrade

14:23 Pri Dóme na Rudnayovom námestí je umiestnená veľkoplošná obrazovka, pod ktorou sa zhromažďujú väčšinou starší ľudia a začali sa modliť. Medzi nimi sa objavujú aj turisti, ktorí sa so záujmom pýtajú, čo sa dnes v Bratislave deje. Okolo kostola si fotia policajtov a čestnú stráž.

Slovensko sa rozlúčilo s
Zobraziť galériu (86)
 (Zdroj: TASR - Michal Svítok)

14:03 V Dóme sa nachádzajú slovenské politické špičky. RTVS vysiela omšu naživo.

Slovensko sa rozlúčilo s
Zobraziť galériu (86)
 (Zdroj: SITA)

14:00 Začína sa zádušná omša za Michala Kováča. Celebrovať ju bude arcibiskup Zvolenský.

Slovensko sa rozlúčilo s
Zobraziť galériu (86)
 (Zdroj: TASR - Michal Svítok)

13:32 Hostia už sa zhromažďujú v Dóme svätého Martina. Omša začína o 14:00.

13:28 Zemanov hovorca ostro zaútočil na novinárov kvôli informovaniu o meškaní českej delegácie

13:18 Česká delegácia si vyrobila trapas. Prezident Miloš Zeman a exprezident a expremiér Václav Klaus nestihli rozlúčku v Rytierskej sieni bratislavského hradu. Rozlúčili sa s ním až v prezidentskom paláci. Zatiaľ oficiálne Česi neoznámili, prečo meškali.

Miloš Zeman
Zobraziť galériu (86)
Miloš Zeman  (Zdroj: Jan Zemiar)

Václav Klaus
Zobraziť galériu (86)
Václav Klaus  (Zdroj: SITA)

13:15 S príhovormi počas omše vystúpia prezident Andrej Kiska, bývalý poradca prezidenta Kováča Pavol Demeš a nevlastný brat prezidenta, historik Dušan Kováč. S hudobnou vsuvkou vystúpi sopranistka Simona Šaturová. Prvé čítanie bude mať herečka Monika Hilmerová.

13:10 Najbližšia rodina exprezidenta Kováča - manželka Emília a synovia Michal (vľavo) a Juraj

Slovensko sa rozlúčilo s
Zobraziť galériu (86)
 (Zdroj: SITA)

13:06 Nasledovať bude omša

Rakvu s Kováčom preložili do civilného vozidla. Nasleduje zádušná omša v Dóme svätého Martina, kde má prístup aj verejnosť. Pri chráme umiestnili veľkoplošnú obrazovku. Omšu bude celebrovať arcibiskup Stanislav Zvolenský.

13:04 Vojenským ceremoniálom a poctami sa s exprezidentom Michalom Kováčom rozlúčila na nádvorí Prezidentského paláca čestná stráž. Z Bratislavského hradu sa tam presunul i smútočný pochod. Pred palác prišli stovky ľudí.

12:58 Rozlúčka perd Grasalkovičovým palácom skončila. Rakvu s pozostatkami Kováča prevážajú do Dómu sv. Martina. Odznelo 20 sálv z dela.

Slovensko sa rozlúčilo s
Zobraziť galériu (86)
 (Zdroj: TASR)

Slovensko sa rozlúčilo s
Zobraziť galériu (86)
 (Zdroj: TASR)

Slovensko sa rozlúčilo s
Zobraziť galériu (86)
 (Zdroj: TASR)

Slovensko sa rozlúčilo s
Zobraziť galériu (86)
 (Zdroj: TASR)

12:50 Skončili sa minúty ticha, ktorými si sprievod uctil Michala Kováča a pred budovou Prezidentského paláca zaznela štátna hymna.

12:41 Smútočný sprievod sa momentélne nachádza pred Prezidentským palácom, kde sa o 13.00 hod. odohrá vojenský ceremoniál. Na jednej strane nádvoria stoja oficiálni hostia, na druhej hostia rodiny. Rodina Michala Kováča stojí pri rakve, vedľa premiéra a prezidenta.

Slovensko sa rozlúčilo s
Zobraziť galériu (86)
 (Zdroj: SITA)

Slovensko sa rozlúčilo s
Zobraziť galériu (86)
 (Zdroj: SITA)

Slovensko sa rozlúčilo s
Zobraziť galériu (86)
 (Zdroj: SITA)

Slovensko sa rozlúčilo s
Zobraziť galériu (86)
 (Zdroj: SITA)

Slovensko sa rozlúčilo s
Zobraziť galériu (86)
 (Zdroj: SITA)

Pohreb Kováča 2

12:33 Úprimnú sústrasť vyjadril aj prezident Andrej Kiska s manželkou.

Slovensko sa rozlúčilo s
Zobraziť galériu (86)
 (Zdroj: SITA)

12:23 Predseda vlády Robert Fico počas kondolencie.

Slovensko sa rozlúčilo s
Zobraziť galériu (86)
 (Zdroj: SITA)

Slovensko sa rozlúčilo s
Zobraziť galériu (86)
 (Zdroj: SITA)

12:12 Ulice, kadiaľ ide smútočný sprievod, sú lemované čiernymi a štátnymi vlajkami. Lafeta je zahalená štátnou vlajkou SR a ťahá ju vojenské vozidlo. V závere smútočného sprievodu pochodujú príslušníci troch vojenských útvarov: 60 vojakov pozemných síl, 60 vojakov vzdušných síl a 60 vojakov špeciálnych síl.

Slovensko sa rozlúčilo s
Zobraziť galériu (86)
 (Zdroj: TASR)

12:08 Z bratislavského hradu sa presúva smútočný sprievod s truhlou s telom prezidenta Michala Kováča na lafete delostreleckej húfnice. Popri lafete pochodujú príslušníci Čestnej stráže prezidenta SR. Sprievod smeruje cez ulicu Palisády do Prezidentského paláca, kde sa o 13:00 začne vojenský ceremoniál.

Cesta na hrad
Zobraziť galériu (86)
Cesta na hrad  (Zdroj: TASR)

12:04 V prezidentskom paláci je už všetko pripravené

Slovensko sa rozlúčilo s
Zobraziť galériu (86)
 (Zdroj: TASR)

Pohreb Kováča

12:01 Tesne za lafetou ide rodina Michala Kováča. Za nimi nasledujú najvyšší ústavní činitelia - prezident Andrej Kiska, premiér Robert Fico a predseda parlamentu Andrej Danko. S polu s nimi kráča aj Rudolf Schuster.

12:00 Sprievod s Kováčovými pozostatkami na lafete sa pohol od Bratislavského hradu k Prezidentskému palácu. Sprievod sprevádza bubnovanie.

Slovensko sa rozlúčilo s
Zobraziť galériu (86)
 (Zdroj: SITA)

11:56 Vidím zmysel v zrušení mečiarových amnestií, už sa tak malo stať

Bývalý slovenský prezident Rudolf Schuster bude na zosnulého exprezidenta Michala Kováča spomínať navždy ako na priateľa. Povedal to dnes na Bratislavskom hrade, kde prítomní kondolujú rodine zosnulého. "Prišiel som sa s ním dôstojne rozlúčiť, tak ako sa patrí," povedal Schuster. V zrušení mečiarových amnestií vidí zmysel. Je podľa neho škoda, že sa tak doteraz nestalo. "Malo to už byť," dodal.

Slovensko sa rozlúčilo s
Zobraziť galériu (86)
 (Zdroj: TASR)

11:54 S Kováčom sme voči sebe nikdy necítili zášť

Pozitívne je, že s exprezidentom Michalom Kováčom sme voči sebe nikdy necítili zášť. Pred dnešným štátnym pohrebom prvého prezidenta samostatnej SR to povedala bývalá hlava štátu Ivan Gašparovič. "Vedeli sme sa dohodnúť a pochopiť jeden druhého," povedal novinárom.

Slovensko sa rozlúčilo s
Zobraziť galériu (86)
 (Zdroj: TASR)

11:47 Truhlu s ostatkami prezidenta Michala Kováča nakladajú na lafetu. Odtiaľ budú smerovať k Prezidentskému palácu

Slovensko sa rozlúčilo s
Zobraziť galériu (86)
 (Zdroj: SITA)

11:45 Prichádzajúci hostia rodiny a slovenské politické špičky na Bratislavský hrad

11:42 Konal na základe presvedčenia

Bývalý poslanec a minister Milan Kňažko robil s Michalom Kováčom volebnú kampaň za VPN. Spolu potom prešli do HZDS. "Najdôležitejšou črtou Kováča bolo, že konal na základe svojho presvedčenia. Rozhodnutia vyplývali z toho, že to tak musel jednoducho urobiť," povedal v RTVS na adresu Kováča Kňažko.

Slovensko sa rozlúčilo s
Zobraziť galériu (86)
 (Zdroj: SITA)

11:40 Kováč bránil tomu, aby sme neskončili ako Bielorusko

Prvého prezidenta SR Michala Kováča si pamätám ako jediného, ktorý v tom čase ako-tak bránil tomu, aby Slovensko neskončilo ako Bielorusko. Na Bratislavskom hrade to povedal predseda SaS Richard Sulík, ktorý prišiel kondolovať rodine zosnulého exprezidenta. Ako tvrdí, s Kováčom sa osobne nepoznali až tak veľmi dobre, no párkrát sa spoločne stretli a rozprávali. Sulík uviedol, že SaS podporí návrh poslanca Jána Budaja (OĽaNO-NOVA) zrušiť mečiarove amnestie.

Slovensko sa rozlúčilo s
Zobraziť galériu (86)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

11:38 V tejto chvíli kondoluje súčasný prezident Andrej Kiska

11:37 Kováč mi bude nesmierne chýbať, bol mi priateľom

Odchádza človek, ktorý mi bude nesmierne chýbať, bol mi priateľom. Povedala to bývalá slovenská premiérka Iveta Radičová. Prišla na Bratislavský hrad, aby kondolovala rodine. Má zmysel zaoberať sa mečiarovými amnestiami nielen po deklaratívnej, ale aj právnej rovine, myslí si Radičová. "Pretože budeme pred sebou tlačiť nevyriešený a ťaživý problém v zmysle, že aj zločiny istého typu je možné premlčať," povedala expremiérka. Takto podľa nej na Slovensku len ťažko môžeme hovoriť o funkčnom právnom štáte.

Slovensko sa rozlúčilo s
Zobraziť galériu (86)
 (Zdroj: TASR)

11:33 Kováč ukázal, že mu ide o budúcnosť a jeho vlasť

Prvý prezident samostatnej SR Michal Kováč v rozhodujúcej chvíli ukázal, že je nielen ochotný a schopný dôstojne vykonávať svoj úrad, ale že mu ide o budúcnosť a jeho vlasť. Významne sa pričinil o to, že Slovensko je dnes rovnocenným európskym štátom. V deň konania štátneho pohrebu exprezidenta Kováča to novinárom povedal bývalý premiér Mikuláš Dzurinda. "Budem na neho rád spomínať. Významnú časť politickej cesty sme kráčali spolu," podotkol.

11:32 Kondoloval aj minister Peter Pellegrini

Slovensko sa rozlúčilo s
Zobraziť galériu (86)
 (Zdroj: TASR)

11:31 Patriotizmus, viera a demokratizmus vytvárali politický príbeh prvého slovenského prezidenta Michala Kováča, myslí si novembrový tribún ľudu Ján Budaj. Kováč podľa neho patril k politikom, ktorý sa nikdy nespreneveril hodnotovému základu, ku ktorému sa hlásil. "Od príbehu Kováča sa nedá odstrihnúť únos jeho syna. Ľudia si to navždy budú pamätať ako nedoriešenú drámu," povedal Budaj na Bratislavskom hrade, kde rodina zosnulého Kováča prijíma kondolencie.

11:30 Prichádza Ivan Gašparovič. "S Kováčom mali korektný vzťah," povedal v RTVS člen protokolárneho tímu prezidenta Gašparoviča.

11:27 Iveta Radičová kondoluje Kováčovej žene

Slovensko sa rozlúčilo s
Zobraziť galériu (86)
 (Zdroj: TASR)

11:25 Kondolovať prišli aj podpredsedovia parlamentu - Martin Glváč (Smer), Béla Bugár (Most-Híd) a Andrej Hrnčiar (Most-Híd)

11:22 Do siene dorazil aj Rudolf Schuster, bývalý prezident Slovenskej republiky

11:21 Mečiarove amnestie sa dajú zrušiť

Zrušenie amnestií, ktoré udelil vtedajší zastupujúci prezident Vladimír Mečiar, by bolo právne možné. Novinárom to dnes povedal advokát a bývalý predseda vlády SR Ján Čarnogurský krátko pred začiatkom štátneho pohrebu exprezidenta Michala Kováča.

Slovensko sa rozlúčilo s
Zobraziť galériu (86)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

"Bojovali sme na rovnakej strane barikády o demokratickú budúcnosť Slovenska," spomínal na Kováča Čarnogurský. On sám je však skeptický, že sa zrušenie Mečiarových amnestií podarí. Amnestie udelené v roku 1998 sa týkajú prípadu zavlečenia prezidentovho syna Michala Kováča ml. do cudziny, ako aj zmareného referenda. Zo skutku zavlečenia bolo podozrievané vtedajšie vedenie SIS na čele s Ivanom Lexom. S prípadom súvisí aj vražda Róberta Remiáša, ktorá sa stala pred 15 rokmi.

11:19 Vojaci sa presúvajú z Bratislavského hradu

Slovensko sa rozlúčilo s
Zobraziť galériu (86)
 (Zdroj: SITA)

11:14 Čestná stráž

Slovensko sa rozlúčilo s
Zobraziť galériu (86)
 (Zdroj: SITA)

11:12 Manželke Michala Kováča teraz kondolujú ministri tretej Ficovej vlády

11:11 Na hrad dorazila aj expremiérka Iveta Radičová

Iveta Radičová
Zobraziť galériu (86)
 (Zdroj: SITA)

11:09 Slovenská pošta, vydáva dnes príležitostnú poštovú pečiatku, ktorá je venovaná ucteniu si pamiatky tohto historicky prvého prezidenta novodobej Slovenskej republiky. Príležitostná poštová pečiatka sa začne používať v deň štátneho pohrebu 13.10.2016 na Hlavnej pošte Bratislava 1, kde bude týždeň k dispozícii pre potenciálnych záujemcov o odtlačok pečiatky. Výtvarný návrh pečiatky vytvoril Adrian Ferda.

Prezidentovi Michalovi Kováčovi boli venované  dve emisie výplatných poštových známok. Prvá emisia bola vydaná v deň jeho inaugurácie 2. marca 1993 v čierno-modrej farebnosti s nominálnou hodnotou 2 Sk.

11:06 Vojaci už sa pripravujú na sprievod s pozostatkami Michala Kováča

Slovensko sa rozlúčilo s
Zobraziť galériu (86)
 (Zdroj: topky)

Slovensko sa rozlúčilo s
Zobraziť galériu (86)
 (Zdroj: topky)

11:05 Na hrad prichádzajú aj zahraničné delegácie

Slovensko sa rozlúčilo s
Zobraziť galériu (86)
 (Zdroj: SITA)

11:00 Kováčovej žene kondoloval Mikuláš Dzurinda, Ján Čarnogurský či Pavol Hrušovský

Slovensko sa rozlúčilo s
Zobraziť galériu (86)
 (Zdroj: TASR)

10:58 Sprievod najbližších končí, prichádzajú na rad bývalí predsedovia parlamentu a vlád Slovenska.

10:49 Čestná stráž prináša na Bratislavský hrad vence

Slovensko sa rozlúčilo s
Zobraziť galériu (86)
 (Zdroj: SITA)

Slovensko sa rozlúčilo s
Zobraziť galériu (86)
 (Zdroj: SITA)

10:45 O jedenástej by prídu kondolovať bývalí predsedovia parlamentu a vlády SR.

10:41 Pohrebu sa zúčastnia aj poslanci parlamentu

Slovensko sa rozlúčilo s
Zobraziť galériu (86)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Slovensko sa rozlúčilo s
Zobraziť galériu (86)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Slovensko sa rozlúčilo s
Zobraziť galériu (86)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Slovensko sa rozlúčilo s
Zobraziť galériu (86)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

10:38 Pred parlamentom sa zhromaždili policajti

Slovensko sa rozlúčilo s
Zobraziť galériu (86)
 (Zdroj: SITA)

10:34 Zo známych osobností sa v sieni objavil aj Ján Figeľ, bývalý šéf KDH či Ján Klepáč, člen prezidentovho tímu.

Slovensko sa rozlúčilo s
Zobraziť galériu (86)
 (Zdroj: TASR)

10:30 Blízki priatelia a hostia rodiny začali kondolovať rodine Michala Kováča. Exprezidentova žena sedí na vozíčku.

Slovensko sa rozlúčilo s
Zobraziť galériu (86)
 (Zdroj: TASR)

Sprievod, ktorý povezie rakvu prezidenta

Štátny pohreb Michala Kováča

Kto príde na pohreb

Na Hrade sa dopoludnia s Kováčom rozlúčia bývalí predsedovia parlamentov a vlády SR, generálny prokurátor Jaromír Čižnár, predsedníčky Najvyššieho súdu SR a Súdnej rady SR Daniela Švecová a Jana Bajánková, slovenský eurokomisár Maroš Šefčovič, náčelník Generálneho štábu OS SR Milan Maxim, členovia vlády SR, podpredsedovia NR SR, exprezidenti Rudolf Schuster a Ivan Gašparovič, zahraničné delegácie, predsedníčka Ústavného súdu Ivetta Macejková, predseda vlády Robert Fico, predseda NR SR Andrej Danko a prezident Andrej Kiska.

Andrej Kiska pri podpisovaní
Zobraziť galériu (86)
 (Zdroj: SITA)

Mečiara nepozvali

Na pohrebe sa zúčastnia aj zahraniční hostia, a to český prezident Miloš Zeman, český exprezident Václav Klaus, bývalý prezident Maďarska Pál Schmitt, štátny tajomník Kancelárie prezidenta Poľskej republiky Krzysztof Szczerski, predseda Spolkovej rady rakúskeho parlamentu Mario Lindner, bývalý prezident Rumunska Emil Constantinescu aj minister obrany Rumunska Mihnea Motoc. Niekdajší úhlavný politický nepriateľ Vladimír Mečiar na pohreb nepríde.

Sprievod sa pripravuje
Zobraziť galériu (86)
Sprievod sa pripravuje  (Zdroj: Jan Zemiar)

Prvý trapas

Včera v Rytierskej sieni sa vyskytla prvá protokolárna chyba. Na prezidentovu rakvu nepoložili štátnu vlajku Slovenskej republiky, pretože farby neboli v správnom poradí - biela - modrá - červená. Trapas si uvedomili, sieň na chvíľu uzatvorili, aby priniesli správnu vlajku.

Zle položená vlajka

Slovensko sa rozlúčilo s
Zobraziť galériu (86)
 (Zdroj: SITA, TASR)

Slovensko sa rozlúčilo s
Zobraziť galériu (86)
 (Zdroj: SITA, TASR)

Chybu napravili, takto to má vyzerať správne

Slovensko sa rozlúčilo s
Zobraziť galériu (86)
 (Zdroj: SITA, TASR)

Od Bratislavského hradu do Prezidentského paláca

Prvá časť pohrebu bude na Bratislavskom hrade, kde smútiaca rodina začne prijímať kondolencie. Na hrade sa okrem iných očakáva prítomnosť slovenského prezidenta Andreja Kisku, predsedu slovenského parlamentu Andreja Danka, premiéra Roberta Fica, exprezidentov Ivana Gašparoviča a Rudolfa Schustera či slovenskej vlády.

Nácvik vojakov na ulici Palisády
Zobraziť galériu (86)
Nácvik vojakov na ulici Palisády  (Zdroj: facebook, twitter)

10:30 Začiatok kondolencie
10:30 – hostia rodiny
11:00 – bývalí predsedovia parlamentu a vlády SR
11:10 – generálny prokurátor
11:10 – predsedníčka Najvyššieho súdu SR
11:10 – predsedníčka Súdnej rady SR
11:15 – eurokomisár za SR
11:15 – náčelník Generálneho štábu OS SR
11:15 – Vláda SR
11:25 – podpredsedovia NRSR
11:30 – Rudolf Schuster
11:30 – Ivan Gašparovič
11:30 – zahraničné delegácie
11:35 – predsedníčka Ústavného súdu SR
11:37 – predseda Vlády SR
11:38 – predseda NRSR
11:40 – prezident SR
11:45 – truhlu s ostatkami prezidenta Michala Kováča naložia na lafetu

Vlajky na pol žrde v Prezidentskom paláci
Zobraziť galériu (86)
Vlajky na pol žrde v Prezidentskom paláci  (Zdroj: SITA, TASR)

Počas štátneho pohrebu budú o 12.00 h mimoriadne, na päť minút, zvoniť zvony v celej Bratislave. Smútočný sprievod sa v tomto čase začne presúvať z Bratislavského hradu na predné nádvorie Prezidentského paláca. Cestu Palisádami budú lemovať príslušníci Ozbrojených síl SR.

Auto, v ktorom prevezú rakvu Michala Kováča
Zobraziť galériu (86)
Auto, v ktorom prevezú rakvu Michala Kováča  (Zdroj: Jan Zemiar)

Približne o 13.00 h po hymne SR a minúte ticha, počas poslednej rozlúčky na nádvorí Prezidentského paláca zaznie 20 delostreleckých sálv z nábrežia Dunaja. Na zádušnú omšu v Dóme sv. Martina je podľa Krpelana pozvaná aj verejnosť. Pri chráme bude umiestnená veľkoplošná obrazovka, ktorá bude vysielať celý priebeh štátneho pohrebu od 11.00 hodine.

Slovensko sa rozlúčilo s
Zobraziť galériu (86)
 (Zdroj: SITA)

Zádušnú omšu bude celebrovať arcibiskup Stanislav Zvolenský. Slovom budú na prezidenta Michala Kováča spomínať prezident SR Andrej Kiska, bývalý poradca prezidenta Kováča Pavol Demeš a nevlastný brat prezidenta, historik Dušan Kováč. S hudobnou vsuvkou vystúpi sopranistka Simona Šaturová. Prvé čítanie bude mať herečka Monika Hilmerová.

Lafeta s vojenským vozidlom

Počas smútočného sprievodu bude zahalená štátnou vlajkou a bude ju ťahať vojenské vozidlo. Prevoz pozostatkov na lafete s vojenskými poctami zodpovedá historickým tradíciám bývalého spoločného štátu Čechov a Slovákov, ale aj spôsobu vzdania úcty v iných krajinách. Okolo lafety budú pochodovať príslušníci Čestnej stráže prezidenta Slovenskej republiky.

Slovensko sa rozlúčilo s
Zobraziť galériu (86)
 (Zdroj: Kancelária prezidenta)

20 sálv z dela

Na záver smútočného sprievodu budú pochodovať tri vojenské útvary: 60 vojakov pozemných síl, 60 vojakov vzdušných síl a 60 vojakov špeciálnych síl. Počas poslednej rozlúčky na nádvorí Prezidentského paláca, po hymne a minúte ticha, približne o 13:00, vypália z nábrežia Dunaja 20 delostreleckých sálv.

Slovensko sa rozlúčilo s
Zobraziť galériu (86)
 (Zdroj: Kancelária prezidenta)

Štátny smútok

Ministerstvo vnútra vyzvalo všetky štátne orgány a inštitúcie, ako aj orgány územnej samosprávy na úpravu vlajkovej výzdoby na znak štátneho smútku. Štátne vlajky by mali byť spustené do pol žrde a vyvesené budú aj čierne zástavy. Zakázané sú hazardné hry. Slovenské národné divadlo (SND) si napríklad uctí pamiatku prezidenta Michala Kováča vyvesením čiernej zástavy a spomienkou na túto významnú osobnosť v dejinách Slovenskej republiky.

Slovensko sa rozlúčilo s
Zobraziť galériu (86)
 (Zdroj: SITA)

Dopravné obmedzenia

Dopravné obmedzenia budú podľa nich nevyhnutné počas smútočného sprievodu z Bratislavského hradu do Prezidentského paláca, následne do Dómu svätého Martina a v okolí Ondrejského cintorína na Ulici 29. augusta. K čiastočným dopravným obmedzeniam môže dôjsť pri presune zahraničných delegácií z letiska na Bratislavský hrad v dopoludňajších hodinách.

Prezident Slovenskej republiky Andrej
Zobraziť galériu (86)
 (Zdroj: TASR)

V čase od 11.30 do 13.30 h budú pre cestnú dopravu úplne uzatvorené Palisády, Hodžovo námestie, Staromestská ulica a Banskobystrická ulica; taktiež v tomto čase nebude prejazdná Štefánikova ulica. Doprava bude odkláňaná na Pražskej ulici, Mýtnej ulici, Kollárovom námestí a v Petržalke počas uzatvorenia Mosta SNP z Panónskej cesty na Einsteinovu ulicu. V uvedenom čase nebude premávať ani bratislavská MHD.

Kováč s manželkou
Zobraziť galériu (86)
Kováč s manželkou  (Zdroj: SITA)

Uzatvorenie Staromestskej ulice potrvá do ukončenia zádušnej omše v Dóme sv. Martina približne do 16.00 h. Časový posun podľa hlavného mesta i polície nie je vylúčený a bude závisieť od vývoja dopravno-bezpečnostnej situácie.

Profil Michala Kováča

Politik a bankár Ing. Michal Kováč, CSc. bol v rokoch 1993-1998 prvým prezidentom samostatnej Slovenskej republiky. Michal Kováč sa narodil 5. augusta 1930 v obci Ľubiša v okrese Humenné. Vyštudoval Obchodnú akadémiu v Humennom (1946-1950) a Vysokú školu ekonomickú (VŠE, dnes Ekonomická univerzita) v Bratislave (1950-1955).

Michal Kováč
Zobraziť galériu (86)
 (Zdroj: SITA)

Na VŠE zostal pôsobiť ako asistent (1955-1956), v rokoch 1956-1967 bol jej externým pedagógom. V tom istom čase pôsobil aj v Oblastnom ústave Štátnej banky československej (ŠBČS, 1956-1965). V rokoch 1965-1966 prednášal v Bankovej škole na Kube, v rokoch 1967-1969 bol námestníkom Živnostenskej banky v Londýne v Spojenom kráľovstve.

V roku 1969 ho z Londýna odvolali, v roku 1970 vylúčili z Komunistickej strany Československa (KSČ). Stal sa radovým bankovým úradníkom v ŠBČS, v pobočke Bratislava-mesto. V bankovníctve pracoval do roku 1989. Popritom bol vedeckovýskumným pracovníkom Výskumného ústavu pre financie a úver, neskôr pracovníkom Ústredného ústavu národohospodárskeho výskumu (1978-1989), kde sa venoval problémom menovej politiky. V rokoch 1987-1989 tiež externe prednášal na Stavebnej fakulte Slovenskej vysokej školy technickej (SVŠT, dnes Slovenská technická univerzita - STU) v Bratislave.

Michal Kováč
Zobraziť galériu (86)
 (Zdroj: SITA)

Začiatok vojny s Mečiarom

Po novembri 1989 sa Michal Kováč angažoval v hnutí Verejnosť proti násiliu (VPN). V decembri 1989 sa stal ministrom financií, miezd a cien SR vo vláde národného porozumenia (vo funkcii bol do mája 1991, po odvolaní Vladimíra Mečiara z postu predsedu vlády podal demisiu). V rokoch 1991-1993 bol členom Hnutia za demokratické Slovensko (HZDS) a jeho podpredsedom pre ekonomickú oblasť.

 Jeho pôsobenie na poste hlavy štátu poznamenali nedorozumenia s premiérom SR a zároveň šéfom HZDS Vladimírom Mečiarom, prameniace z nesúhlasu prezidenta SR s niektorými činmi a rozhodnutiami vtedajšej vládnej garnitúry. Kováčova správa o stave spoločnosti, ktorú predniesol v marci 1994 v parlamente, mala za následok vyslovenie nedôvery Mečiarovi zo strany členov slovenského zákonodarného zboru a pád jeho druhej vlády. Po návrate Vladimíra Mečiara do premiérskeho kresla koncom roka 1994 a Kováčovom odmietnutí vymenovať Ivana Lexu do funkcie ministra pre privatizáciu nasledovalo každoročné znižovanie rozpočtových prostriedkov pre Kanceláriu prezidenta SR, ignorovanie jeho zahraničných ciest a návštev v regiónoch zo strany slovenskej vlády a štátnej správy. Jeho syn Michal Kováč ml. bol 31. augusta 1995 ilegálne zavlečený do Rakúska, kde ho zatkla polícia na základe zatykača Interpolu. Po uplynutí prezidentského mandátu Michal Kováč opätovne kandidoval na funkciu hlavy štátu v prezidentských voľbách 1999. Kandidatúry sa však v predvolebnej kampani 11. mája 1999 vzdal.

V prvých slobodných voľbách v júni 1990 bol ako kandidát VPN zvolený za poslanca Snemovne ľudu Federálneho zhromaždenia (FZ) ČSSR (Československej socialistickej republiky), resp. Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky (ČSFR, 1990-1992). Po parlamentných voľbách v roku 1992 bol členom Predsedníctva FZ ČSFR, dňa 25. júna 1992 ho zvolili za predsedu FZ ČSFR. V tejto funkcii pôsobil do zániku Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky (ČSFR) k 31. decembru 1992.

Ako kandidát HZDS bol Michal Kováč poslancami Národnej rady Slovenskej republiky (NR SR) 15. februára 1993 v druhom kole prezidentských volieb zvolený za prvého prezidenta samostatnej Slovenskej republiky. Hlavou štátu a súčasne hlavným veliteľom Ozbrojených síl SR bol od 2. marca 1993 do 2. marca 1998. Napriek tomu, že sídlom slovenského prezidenta nemal byť v budúcnosti Bratislavský hrad, svoj úrad začal vykonávať Michal Kováč práve v týchto historických priestoroch. Tu úradoval až do roku 1996, kedy sa presťahoval do Grassalkovichovho paláca, ktorý sa stal definitívnym sídlom slovenských prezidentov.
    
Michal Kováč bol spoluzakladateľom Nadácie Michala Kováča (1998) a venoval sa aj práci v Nadácii Václava Havla. Bol čestným predsedom Centra pre európsku politiku a čestným členom Hospodárskeho klubu (NEF). Bol spoluzakladateľom Nadácie na podporu slovenských študentov študujúcich v ČR a českých študujúcich v SR. V roku 1994 mu v Spojených štátoch amerických (USA) udelili Cenu Inštitútu pre štúdie Východ-Západ za mimoriadny prínos k medzinárodnému porozumeniu a počas oficiálnej návštevy Poľska získal Veľký kríž za zásluhy o Poľskú republiku (1994).

V roku 1995 dostal v USA Cenu Americkej advokátskej komory - Právnej iniciatívy pre strednú a východnú Európu - za mimoriadny prínos k budovaniu právneho štátu, ako aj Cenu Lions Clubu. V roku 1997 mu počas oficiálnej návštevy SR odovzdal prezident Poľskej republiky Aleksander Kwasniewski najvyššie poľské štátne vyznamenanie Rad Bieleho orla, veľmajster Zvrchovaného rádu maltézskych rytierov Andrew Bertie zasa Maltézsky kolár za zásluhy a prezident Bulharskej republiky Petar Stojanov ocenenie Orden Stará planina so šerpou. Bol držiteľom ďalších ocenení a vyznamenaní doma i v zahraničí. V roku 2003 pri príležitosti 10. výročia jeho inaugurácie vyšla kniha s názvom Nový štát a jeho prvý muž Michal Kováč očami svojich spolupracovníkov.

Bývalý slovenský prezident Michal Kováč zomrel 5. októbra 2016 o 19.50 h vo veku 86 rokov v Nemocnici svätého Michala v Bratislave na zlyhanie srdca. V nemocnici bol hospitalizovaný niekoľko dní. Najskôr bol v umelom spánku a na pľúcnej ventilácii. Potom sa však jeho zdravotný stav mierne zlepšil, preto ho odpojili od prístrojov a Kováč dýchal sám.

Potom však opäť začal mať problémy, zase bol v umelom spánku, lekári ho opäť dali na pľúcnu ventiláciu. Kováčovi začali zlyhávať orgány. Exprezidenta museli pre zdravotné problémy v priebehu niekoľkých mesiacov hospitalizovať viackrát, roky ho trápila aj Parkinsonova choroba. Michal Kováč bol ženatý. S manželkou Emíliou mal dve deti, synov Juraja a Michala.

Viac o téme: HradPrezidentArmádaŠtátny smútokMichal KováčLafetaŠtátny pohreb
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu