Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Ďalšie odhalenie v kauze s CT-čkami: Predtým padla trojka Smeru Paška a Bugár hovoril o škandále

Juraj Blanár a Pavol Paška Zobraziť galériu (8)
Juraj Blanár a Pavol Paška (Zdroj: Miroslav Vacula)

BRATISLAVA - Vyzerá to, že v slovenskom zdravotníctve sa šafári s verejnými peniazmi vo veľkom. Iba pred dvomi rokmi otriasla Slovenskom veľká kauza predraženého CT-čka v piešťanskej nemocnici. Dnes je na svete nová kauza. Podobná tej spred dvoch rokov. Tento raz nejde o nemocnicu v Piešťanoch, ale o nemocnice na severe Slovenska. Župan Žilinského kraja a smerák Juraj Blanár im mal odklepnúť predražené nákupy CT-čiek. No kým pri piešťanskom Ct-čku padali hlavy, dnes je okolo kauzy ticho!

Pred dvomi rokmi padali kvôli kauze predraženého nákupu piešťanského CT-čka najväčšie hlavy smeráckej hierarchie, aspoň čo sa týka Pavla Pašku. Dnes je všetko inak. Poslanec Miroslav Beblavý upozornil, že žilinská župa pod vedením Juraja Blanára odklepla predražený nákup dvoch CT-čiek o 800 tisíc eur. O tieto peniaze daňovníci vôbec nemuseli prísť, keby sa podľa nezaradeného poslanca postupovalo podľa zákona. Ako pred dvomi rokmi, aj dnes ide o takmer 60% predraženie nákupu CT-čiek.

Predražený nákup mal pripraviť kasu o 825 tisíc eur
Zobraziť galériu (8)
Predražený nákup mal pripraviť kasu o 825 tisíc eur  (Zdroj: Facebook)

Smerácky inovátor obabral ľudí

"SMERácky inovátor vo verejnom obabrávaní Juraj Blanár nás takto pripravil na dvoch CT prístrojoch o 824 000 eur. Skutočná cena tak bola o 57% vyššia ako najvýhodnejšia ponuka. Je to rovnako ako pri piešťanskom CT, kde bol prístroj najprv kúpený za milión eur, ale v neskoršej súťaži už to malo byť 1,6 milióna eur. Človeku napadne, že v SMERe musia mať na to interný predpis," napísal Miroslav Beblavý.

Miroslav Beblavý
Zobraziť galériu (8)
Miroslav Beblavý  (Zdroj: SITA)

Blanár: všetko bolo v poriadku

Blanár sa bránil na blogu, ktorý zverejnil ešte v ten deň, teda včera. Pripomenul, že ŽSK obstarával cenu prístroja a päť rokov pozáručný servis. "Plus dva roky záručný servis, to znamená, na sedem rokov sme obstarávali kompletné celé CT, bez toho, aby sme potom do nich investovali rôzne poplatky za servisy. V zmysle zákona, po vyhlásení verejnej súťaže, mohli všetci uchádzači podať žiadosť o nápravu. V prvej fáze sa zúčastnili výberového konania štyria uchádzači. Mali možnosť vyjadriť sa po predložení ponúk ku kritériám, ku všetkému tak, ako je to nastavené. Konštatujem, že žiadna zo zúčastnených firiem nenamietala podmienky súťaže," podotkol Blanár.

Blanár si strieľa z ľudí, tvrdí Beblavý

Až po skončení elektronickej aukcie a vyhodnotení ponúk podľa neho jeden z uchádzačov podal žiadosť o nápravu voči kritériám. "Čo, samozrejme, už nemôže urobiť a žiadosť mu bola zamietnutá. Ak mal nejaké pripomienky voči kritériám, mohol ich podať v zákonnej lehote a žiadať o vysvetlenie stanovených kritérií. Ozval sa až potom, keď neuspel," uviedol predseda ŽSK.

Juraj Blanár
Zobraziť galériu (8)
Juraj Blanár  (Zdroj: SITA)

Beblavému sa však jeho odpoveď nepozdávala. "Kúpite CT o 57% predražené a jediný argument je, že inak by ste súťaž museli zrušiť!!! Blanár si musí o ľuďoch myslieť, že sú veľmi hlúpi," napísal Beblavý.

Skončil Paška, Zmajkovičová aj Zvolenská...a dnes?

Zaujímavé je, že pred dvomi rokmi, keď sa prevalila kauza predraženého nákupu piešťanského CT-čka, Smer pomaly, ale isto, vyvodil zodpovednosť. Piešťanská nemocnica podľa medializovaných informácií mala nakúpiť CT prístroj za 1,6 milióna eur, čo je o 600-tisíc viac, ako vysúťažilo predchádzajúce vedenie. Víťazom tendra sa stala spoločnosť Medical Group SK, kde v minulosti pôsobil aj predseda parlamentu Pavol Paška.

Zuzana Zvolenská ako ministerka zdravotníctva skončila kvôli piešťanskému CT-čku
Zobraziť galériu (8)
Zuzana Zvolenská ako ministerka zdravotníctva skončila kvôli piešťanskému CT-čku  (Zdroj: SITA)

Ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská a podpredsedníčka parlamentu a predsedníčka dozornej rady piešťanskej nemocnice Renáta Zmajkovičová po výzve premiéra Roberta Fica pre predražený nákup rezignovali na svoje funkcie. Ako predseda parlamentu skončil aj Paška, o ktorom sa špekuluje ako o šedej eminencii v slovenskom zdravotníctve.

Pavol Paška na emotívnej tlačovke oznámil svoje odstúpenie
Zobraziť galériu (8)
Pavol Paška na emotívnej tlačovke oznámil svoje odstúpenie  (Zdroj: Miroslav Vacula)

Bugár piešťanské CT kritizoval, dnes je ticho

Člen vládnej koalície, šéf Mostu a veľký kritik nákupov piešťanského CT, Béla Bugár pred dvomi rokmi vyhlásil, že "ten škandál nie je veľký len pre sumu, o ktorú niektorí členovia jeho strany a vlády okradli občanov, ale preto, lebo sa dotýka toho najdrahšieho, čo každý z nás má – zdravia a jeho ochrany."

Čo hovorí na predražené nákupy CT-čiek Blanárovej župy dnes? Ako člen vládnej koalície je oveľa zdržanlivejší. "O spomínanej záležitosti mám informácie len z médií. Dôležité je, že túto vec už začala preverovať polícia. Ak sa potvrdí, že došlo k pochybeniam, tak by mala byť vyvodená aj zodpovednosť," zareagoval pre Topky Bugár.

Poslanec zložil sľub, už mu hrozí koniec

Zarážajúce je, že iba včera zložil poslanecký sľub nový poslanec za Smer Vladimír Baláž, ktorý je podozrivý z obstarávania predražených zákaziek. "Riaditeľ Baláž tiež nakúpil rovnaké CTko ako župan Blanár od rovnakej firmy INTES Poprad. Použil iné triky, ale s rovnakým výsledkom," upozornil Miroslav Beblavý. Ako dodal, "dnes (včera - pozn. red.) sa tak do NR SR vráti ďalší SMERák, ktorý preukázateľne obral pacientov a daňovníkov tejto krajiny o peniaze a to pri porušení zákona."

Vladimír Baláž môže rýchlo ako poslanec skončiť
Zobraziť galériu (8)
Vladimír Baláž môže rýchlo ako poslanec skončiť  (Zdroj: Jan Zemiar)

Keď bol Baláž konfrontovaný s otázkami ohľadom predraženého nákupu, povedal, že keď sa obvinenia potvrdia, tak odstúpi. Podľa Beblavého treba vyvíjať tlak, aby bola vyvodená zodpovednosť ako v prípade piešťanského CT-čka. "Kauza piešťanského CTčka prišla Ficovi a Kaliňákovi vhod, aby mohol oslabiť Pašku. Naopak, Blanár je tvár SMERu, do ktorej vkladajú veľké nádeje, takže tu vyvodia zodpovednosť, len keď budú naozaj pod veľkým verejným tlakom. Preto ho ale treba vytvárať," zareagoval pre Topky nezaradený poslanec.

Viac o téme: Juraj BlanárMiroslav BeblavýPavol PaškaCT-čko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu