Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Na Slovensko dorazila pani Zima: FOTO Tatry ako z rozprávky a stále sneží!

Pohľad z webkamery na Lomnickom štíte Zobraziť galériu (6)
Pohľad z webkamery na Lomnickom štíte (Zdroj: vt.sk)

VYSOKÉ TATRY – V Tatrách už odušu chumelí a duje severák. Meteorológovia v horách lokálne predpovedajú až 20 centimetrov novej snehovej pokrývky. Zima k nám nečakane dorazila už na začiatku jesene a odborníci hovoria o nezvyčajnej situácii.

Na Lomnickom štíte v nadmorskej výške 2634  m. n. m. vo Vysokých Tatrách neustále pribúda nový sneh. Od pondelňajšieho večera (3. 10.) sa tu už vytvorila súvislá snehová pokrývka. Meteorológovia predpovedajú, že snežiť bude aj naďalej. Hranica sneženia sa však popoludní zníži.

Meteorológ, ktorý predpovedal najstudenšiu zimu storočia, opäť v akcii: Prekonáme ďalší rekord

Horská záchranná služba (HZS) na svojej internetovej stránke zároveň upozorňuje, že vo vysokohorskom prostredí bude popoludní fúkať búrlivý severný vietor s rýchlosťou cez 20 m/s, v nárazoch bude dosahovať rýchlosť aj 25 m/s. „V nadmorskej výške nad 1 800 m. n. m. sa nachádza snehová pokrývka. Zároveň upozorňujeme turistov, že vo Vysokých Tatrách sa začína stmievať po 18.00 h,“ upozorňuje HZS.

Záber z webkamery na Chopku. Zdroj: Jasna.sk
Zobraziť galériu (6)
Záber z webkamery na Chopku. Zdroj: Jasna.sk  (Zdroj: jasna.sk)

Na Slovensko dorazila pani
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: jasna.sk)

Aktuálne počasie na Lomnickom štíte si môžu ľudia pozrieť prostredníctvom kamier na internetovej stránke www.vt.sk v sekcii kamery. Na výber majú nielen aktuálny pohľad na počasie na tomto mieste, ale aj na Skalnaté Pleso, Tatranskú Lomnicu, Hrebienok, Solisko a na Štrbské Pleso.

Záber z webkamery na Lomnickom štíte. Zdroj: Vt.sk
Zobraziť galériu (6)
Záber z webkamery na Lomnickom štíte. Zdroj: Vt.sk  (Zdroj: vt.sk)

Prvý sneh napadol na Lomnickom štíte už 21. septembra.
Zobraziť galériu (6)
Prvý sneh napadol na Lomnickom štíte už 21. septembra.

Na severe a východe výdatné zrážky

„V uplynulých hodinách priniesla na sever nášho územia výdatné zrážky výšková tlaková níž, ktorá sa presúva z Maďarska nad rumunsko-ukrajinské pohraničie,“ upozornili na Facebooku meteorológovia zo Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ). Najviac podľa nich za uplynulých 24 hodín napršalo v Medzilaborciach, a to vyše 50 milimetrov zrážok. „Súčasne k nám od severu až severozápadu v prízemnom tlakovo poli zasahuje okraj tlakovej výše, od východu oblasť nízkeho tlaku vzduchu. Medzi týmito útvarmi silnie severný vietor, preto očakávame, že najmä na severných návetriach hôr spadne v najbližších hodinách najviac zrážok,“ doplnili meteorológovia.

V severných okresoch bude snežiť

„V nasledujúcich dňoch očakávame, že hranica sneženia v severnej časti Slovenska klesne na cca 700 metrov nad morom. V stredu a vo štvrtok spadne na severe 1 až 15 centimetrov nového snehu, v tatranskej oblasti ojedinele až 20 centimetrov. Uvedená výška snehu v tejto ročnej dobe nie je bežná a môže spôsobiť problémy, najmä na cestách,“ uzavreli meteorológovia z SHMÚ.

Reprofoto Wepowder.com
Zobraziť galériu (6)
Reprofoto Wepowder.com  (Zdroj: reprofoto Wepowder.com)

Zdroj: SHMÚ
Zobraziť galériu (6)
Zdroj: SHMÚ

 

 

Viac o téme: ZimaSnehPredpoveďTatry
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu