Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Obludný postup polície? Arab mal týrať Slovenku, vyšetrovateľ postupoval podľa šaríe

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Trikrát podala trestné oznámenie pre týranie, no aj tak stále nemá pokoj. Žena, ktorá žila s manželom zo Saudskej Arábie na Slovensku, od neho ušla a spolu s tromi deťmi sa pred ním ukrýva. Podľa informácií televízie JOJ je však zarážajúce, že polícia posledný prípad klasifikovala iba ako priestupok a odôvodnila to tým, že islamské manželstvo a zákony znevýhodňujú ženu rôznymi spôsobmi.

Symbol boja proti teroristom z Daeš: FOTO Kurdská Angelina Jolie dala prednosť smrti pred útlakom

Manželstvo je údajne dlhodobo nefunkčné a Slovenka radšej pred nezhodami aj s deťmi utiekla. Jej muž v reakcii nahlásil na polícii, že je nezvestná a tvrdí, že práve ona ho týra, pretože nesúhlasí s rozvodom. "Má akútnu depresiu, vymýšľa si," vysvetlil muž pre TV JOJ. Podľa ženy jej však fyzicky ubližoval, napríklad tak, že ju vytrhol z postele počas spánku, ťahal ju za vlasy, kopal do nej, bil ju, sotil ju do steny a kričal, že ju zabije.

Žena sa obrátila na políciu prvýkrát v roku 2010, potom o pár mesiacov neskôr a opäť v roku 2012. Zarážajúce na celej veci je policajné uznesenie, v ktorého odôvodnení sa píše, že islamské manželstvo a zákon o rodine znevýhodňuje ženu rôznymi spôsobmi, muž môže potrestať ženu v prípade nezhôd fackami alebo ignorovaním.

Slovenský vyšetrovateľ uplatnil islamský právny systém šaría, aj keď obaja manželia žijú na Slovensku. "Na základe vašeho e-mailu a uznesenia, ktoré ste poslali, označil generálny prokurátor postup polície za obludný. Vo veci začal ihneď konať. Požiadal krajskú prokuratúru o prešetrenie tohto prípadu," informovala televíziu hovorkyňa generálnej prokuratúry Andrea Predajňová.

Krajská prokurátorka už prijala ženu, aby ju vypočula. "Po kontakte s generálnym prokurátorom som si vyžiadala spis a vo veci postupu polície som ihneď začala konanie. Ide o starší spis, avšak zákonnosť postupu polície prešetríme. Zároveň som volala prokurátorovi z II., aby ju prijal a spísal s ňou trestné oznámenie," uviedla Iveta Kopčová, krajská prokurátorka v Bratislave.

Na situáciu už zareagovali na sociálnych sieťach aj známe tváre z politickej sféry. Takýto status zverejnil vo svojom profile napríklad Juraj Miškov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu