Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Plot pri americkom veľvyslanectve rozhneval poslancov: O jeho budúcnosti sa bude znova rokovať

Ambasáda Spojených štátov amerických na Hviezdoslavovom námestí.
Ambasáda Spojených štátov amerických na Hviezdoslavovom námestí. (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Bratislavskí mestskí poslanci budú na štvrtkovom zastupiteľstve opäť rokovať o bezpečnostnom plote amerického veľvyslanectva na Hviezdoslavovom námestí v Bratislave. Zastupiteľstvo na júnovom zasadnutí rozhodlo, že ambasáda bude za pozemok pod plotom platiť ďalšie tri roky nájomné jedno euro za meter štvorcový za deň, čo pri výmere 1 318 metrov štvorcových predstavuje sumu približne 481-tisíc eur ročne. Dodatok k zmluve o nájme mal vstúpiť do platnosti pod podmienkou, že ho ambasáda podpíše do šesťdesiat dní od schválenia uznesenia.

Ako na dnešnom brífingu informovali bratislavskí mestskí poslanci z Klubu pre Bratislavu, ambasáda síce doručila Hlavnému mestu SR Bratislava podpísaný dodatok v uvedenej lehote, bolo to však po uplynutí doby nájmu, po 15. auguste tohto roka. Návrh uznesenia na štvrtkové mestské zastupiteľstvo opäť prichádza s možnosťou uzatvoriť nájomnú zmluvu na dobu určitú, na tri roky, do 15.augusta 2019, s opciou na dva roky, čo je do 15. augusta 2021.

Plot a zmluvu s americkou ambasádou dlhodobo kritizuje bratislavský mestský, staromestský miestny poslanec a predseda Klubu pre Bratislavu Martin Borguľa. Na poslancov sa chce vo štvrtok obrátiť s prosbou, aby ešte raz prehodnotili obchodovanie s námestím a aby sa zamysleli, či je plot dostatočne bezpečnostný prvok a či ho Američania potrebujú. „Skúsim poslancov presvedčiť, aby sme zmluvu neschválili,“ doplnil Borguľa s tým, že hovorí nezmysly ten, kto tvrdí, že plot pred ambasádou je bezpečnostný prvok. „Nie som proti Američanom, chcem len, aby plot z Hviezdoslavovho námestia zmizol. Nechcem, aby sa Američania premiestňovali, len nech dajú preč plot,“ uzavrel Borguľa. 

Americká ambasáda má mestské pozemky na Hviezdoslavovom námestí a Paulínyho ulici s rozlohou približne 1 300 metrov štvorcových prenajaté od roku 2005. Bezpečnostné opatrenia okolo budovy na Hviezdoslavovom námestí spravilo veľvyslanectvo v súvislosti s teroristickým útokmi v New Yorku z 11. septembra 2001. Vtedajší nájom bol stanovený na jednu korunu (v prepočte 0,03 eura) na rok za celý predmet nájmu. O odchode americkej ambasády z Hviezdoslavovho námestia sa hovorí už približne dva roky. Vtedy veľvyslanectvo žiadalo o predĺženie nájmu na mestské pozemky, desaťročná zmluva z roku 2005 totiž mala vo februári 2015 vypršať. Vtedajším bratislavským mestským poslancom sa však ďalšie predlžovanie nájmu pre bezpečnostné opatrenia ambasády nepozdávalo a navrhovali, aby americké veľvyslanectvo plot odstránilo alebo si našlo vhodnejšie miesto pre svoje sídlo. Ambasáda na základe viacerých rokovaní so samosprávou vyhodnotila svoje možnosti a rozhodla sa, že si buď nájdu, alebo postavia novú budovu. Takýto proces však trvá roky. 

Viac o téme: Hviezdoslavovo námestieAmbasáda Spojených štátov amerických
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu