Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Kiska vyjadril hlboký smútok nad úmrtím Peresa: Kládol na prvé miesto mier a toleranciu

Andrej Kiska
Andrej Kiska (Zdroj: SITA/AP)

BRATISLAVA - Prezident Andrej Kiska poslal sústrastný telegram prezidentovi Štátu Izrael Reuvenovi Rivlinovi k úmrtiu bývalého izraelského prezidenta Šimona Peresa. Vo svojom mene ako aj v mene občanov SR v ňom Kiska vyjadril hlboký zármutok nad úmrtím Peresa.

„V jeho osobe stráca nielen Izrael, ale celý demokratický svet významnú osobnosť novodobých dejín. Tento inšpiratívny a principiálny štátnik kládol na prvé miesto mier, toleranciu a porozumenie medzi ľuďmi a národmi. Šimon Peres sa navždy zapíše do histórie ako jeden z otcov nezávislého Izraela, nositeľ Nobelovej ceny mieru a zástanca mierového spolunažívania národov Blízkeho východu,“ uviedol Kiska v sústrastnom telegrame s tým, že vyjadril sústrasť jeho rodine aj občanom Izraelu. Informoval o tom Martin Lipták z tlačového odboru Kancelárie prezidenta SR. 

„Bol to jeden z mála ozajstných štátnikov, človek, ktorý si zaslúži rešpekt a všetkým tým, čo v živote urobil a na základe svojich životných skúseností dospel k neochvejnému presvedčeniu, že jediná cesta dopredu je mier. Snažil sa o dosiahnutie mieru vo veľmi zložitom regióne, ja úmrtie vnímam ako naozaj smutnú správu,“ povedal Lajčák na adresu Peresa. 

Bývalý izraelský prezident a nositeľ Nobelovej ceny za mier Šimon Peres zomrel po ťažkej chorobe vo veku 93 rokov. Peresa 13. septembra postihla silná mŕtvica s krvácaním do mozgu. Exprezident a laureát Nobelovej ceny za mier z roku 1994 bol dlhodobo rešpektovanou osobnosťou izraelskej politiky, jedným z najobdivovanejších symbolov krajiny a posledným živým spojivom so zakladateľmi štátu. Počas 70 rokov trvajúcej kariéry zastával prakticky všetky vysoké politické funkcie, pôsobil trikrát na poste premiéra a dlhší čas riadil i rezorty zahraničných vecí, obrany a financií. Úrad izraelského prezidenta opustil v roku 2014 po ukončení sedemročného funkčného obdobia. 

Lajčák považuje úmrtie Peresa za naozaj smutnú správu

Bývalý izraelský prezident a premiér Šimon Peres bol podľa šéfa slovenskej diplomacie Miroslava Lajčáka jedným z mála naozajstných štátnikov. Informáciu o jeho úmrtí považuje za naozaj smutnú správu.

"Bol jeden z mála ozajstných štátnikov. Človek, ktorý si zaslúži rešpekt všetkým tým, čo v živote urobil a predovšetkým, že na základe svojich životných skúsenosti dospel k neochvejnému presvedčeniu, že jediná cesta dopredu je mier a snažil sa o dosiahnutie mieru v tom veľmi zložitom regióne," povedal Lajčák.

Peres zomrel dnes vo veku 93 rokov po ťažkej chorobe. Informovala o tom spravodajská stanica BBC. Peresa 13. septembra postihla silná mŕtvica s krvácaním do mozgu. Exprezident a laureát Nobelovej ceny za mier z roku 1994 bol dlhodobo rešpektovanou osobnosťou izraelskej politiky, jedným z najobdivovanejších symbolov krajiny a posledným živým spojivom so zakladateľmi štátu.

Viac o téme: Miroslav LajčákAndrej KiskaŠimon Peres
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu