Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Nastriekaný vládny špeciál je už v Bratislave: FOTO Toto je nová pýcha našej letky!

Vládne lietadlo Fokker 100 nachádzajúce sa na bratislavskom letisku Zobraziť galériu (4)
Vládne lietadlo Fokker 100 nachádzajúce sa na bratislavskom letisku (Zdroj: Foto: Zdeno Hornak )

BRATISLAVA - Bratislavské letisko skrýva vo svojich hangároch lietadlo vládneho špeciálu. Na svoju prvú cestu si však musí počkať. Technické úpravy mu to nedovoľujú. Pozrite si, ako vyzerá lietadlo, ktoré vyváža slovenské politické špičky.

Podľa našich informácií sa na letisku hlavného mesta v týchto chvíľach už nachádza jedno z dvoch vládnych lietadiel Fokker 100, ktoré má doplniť letecký špeciál. Potvrdil to aj hovorca MVSR Petar Lazarov: "Jedno z lietadiel bude dodané až na konci roka. Druhé sa nachádza na bratislavskom letisku," Podľa jeho slov, nové vládne lietadlo Fokker nachádzajúce sa v hangároch bratislavského letiska je natreté, avšak je potrebné vykonanie technických úprav. 

Kedy sa lietadlo dočká svojho prvého vzletu je ešte neznáme."Dátum a čas prvého letu ešte nie je známy," potvrdil Lazarov. 

Nastriekaný vládny špeciál je
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Foto: Zdeno Hornak )

Ministerstvo vnútra kúpilo okrem Fokkerov aj Airbus A319 od švajčiarskej firmy Comlux Management AG za sumu 42 miliónov eur. Airbus bol predtým registrovaný u podnikateľov z Kataru. Konkrétne na firmu Kharafi Group, ktorá sa zaoberá obchodom či cestovným ruchom. 

Väčší letecký špeciál teda doplnili dve zhruba 25-ročné lietadlá Fokker 100. Ohľadom nich sa podľa ministra rokovania ešte neskončili, ich nasadenie oddiali generálna oprava. "Keďže sa nám podarilo presadiť, že za túto cenu chceme lietadlá po generálnej oprave, tak sa museli nájsť voľné servisné kapacity," ozrejmil Kaliňák s tým, že kúpna zmluva bude uzatvorená až následne. Fokkery by malo Slovensko od rakúskej spoločnosti Mjet získať za zhruba päť miliónov eur.

Nastriekaný vládny špeciál je
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: flyfokker.com)

Lietadlo Airbus má mať dolet okolo 9000 kilometrov. Bude sa ním tak dať dostať aj na východné pobrežie Spojených štátov amerických. Z Los Angeles do Londýna doletí nový vládny špeciál za 10 hodín. Tento stroj má nalietaných 4 400 hodín a takmer 1 400 pristátí. Vyrobený bol v roku 2005 a do prevádzky vstúpil o rok neskôr.

Nastriekaný vládny špeciál je
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: flyfokker.com)

Interér Airbusu disponuje dvomi VIP kabínkami. V jednej je dokonca kúpeľňa s vlastnou sprchou. Miesto je tam zatiaľ pre 34 pasažierov. Miesto na spanie je tam len pre 28 pasažierov.

Viac o téme: LietadloLetiskoFokker
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu