Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Šéf OĽaNO stráca nervy, napadol kolegu z opozície: Ďalšia rana pre duo Lipšic-Matovič

Igor Matovič.
Igor Matovič. (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Šéfovi Obyčajných ľudí svitla nádej. Ešte zďaleka nie je isté, či v parlamente skončí. Paradoxné je, že na to, ako sa zachrániť v parlamente, poukázal Miroslav Beblavý. Ten Beblavý, ktorého tvrdo skritizoval za jeho aktivity. Ďalším paradoxom v Matovičovom prípade nepozastavenia živnosti je fakt, že zákon, kvôli ktorému môže skončiť, navrhol jeho blízky kolega a spolupracovník Daniel Lipšic!

Miroslav Beblavý napísal včera podvečer blog, v ktorom načrtol, čo môže Igora Matoviča zachrániť od straty mandátu. "Ústavný zákon hovorí o zbavení mandátu za opakované porušenie zákona, neustanovuje však za aké obdobie," píše na blogu sme.sk nezaradený poslanec. Matovič je v parlamente od roku 2010. Ak by sa to posudzovalo odvtedy, musel by skončiť.

Iné však je, ak by sa chyby posudzovali iba za jedno volebné obdobie. "Druhá interpretácia však hovorí, že by sa to malo počítať osobitne za každé volebné obdobie. V tom prípade by zaplatil pokutu, ale mandát si zachoval, keďže prvé porušenie bolo v roku 2013. Len by si musel dať pozor, aby sa mu to v tomto volebnom období už nestalo."

Matovič by si mal však živnosť podľa neho zrušiť. Ak bude podľa Beblavého tvrdohlavý, nepomôže mu nikto. "Igor Matovič sa však môže sám pochovať. Ak bude detinsky trvať na pokračovaní v živnosti aj po rozhodnutí výboru, dopustí sa ďalšieho porušenia zákona a o mandát už príde na 100%."

Tvrdý postih navrhol Lipšic

Paradoxné je, že zákon, kvôli ktorému môže Matovič opustiť parlament, navrhol Daniel Lipšic, jeho blízky kolega. "Bol to Daniel Lipšic, kto ešte ako podpredseda vlády pri tvorbe tohto zákona ako prvý návrhol a presadil, aby sa strata mandátu vzťahovala na akékoľvek opakované porušenie zákona, dokonca aj to najdrobnejšie. Rozumiem tomu - inak by si milionári v politike mohli robiť, čo chceli, keďže pokuty ich nebolia," napísal Beblavý.

Napäté vzťahy s Beblavým

Matovič má s Beblavým napäté vzťahy. Naposledy napísal dlhý status, v ktorom ho skritizoval, že kryl podvody Radoslava Procházku a klamal. Na záver sa opýtal, o čo Beblavému ide. Teraz mu nezaradený poslanec blogom odpovedal a poradil, čo má spraviť ako prvé. "Tak mu odpovedám, že o právny štát a rovnosť pred zákonom. Bez ohľadu na to, či je práve v jeho prospech alebo neprospech. A jemu odporúčam trochu pokory, zaplatiť pokuty a najmä okamžite zrušiť živnosť," zakončil bývalý Sieťar.

Nepozastavená živnosť

Aktuálny podnet na Matoviča podali bývalí organizátori protestov Gorila Alena Krempaská a Peter Weisenbacher z Inštitútu ľudských práv. Upozornili, že Matovič má mať obnovenú živnosť na svoje meno, čo zákon neumožňuje. Matovič sa bráni tým, že živnostenské oprávnenie ešte neznamená, že jeho majiteľ aktívne podniká. Odvoláva sa na rozhodnutie Najvyššieho súdu SR, ktorý podľa Matoviča povedal, že samotné živnostenské oprávnenie ešte nemožno pokladať za podnikanie. "Nepodnikám," vyhlásil.

Ak výbor uzná Igora Matoviča opäť vinným z porušenia ústavného zákona, líder hnutia OĽaNO-NOVA by mohol prísť o poslanecký mandát. Rozhodne plénum parlamentu. Aby Matovič prišiel o kreslo, muselo by za to hlasovať aspoň 90 poslancov. Podľa nálad v koaličných a opozičných kluboch sa ukazuje, že by sa potrebných 90 hlasov na odobratie mandátu mohlo v pléne nájsť. Matovič by v takom prípade mal ešte možnosť obrátiť sa následne na Ústavný súd SR.

Viac o téme: ParlamentPodnikateľŽivnosťPoslanec Igor Matovič
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu