Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Ministertvo obrany volá do služby: Armáda chystá veľký nábor!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Ministerstvo obrany chce do konca budúceho roka zvýšiť počet vojakov o 578 a zamestnancov ozbrojených síl pri výkone práce vo verejnom záujme o 833. Celkove by sme potom mali mať tabuľkovo 17 331 vojakov a 4 810 zamestnancov ozbrojených síl.

Vyplýva to z materiálu Celkové početné stavy vojakov a zamestnancov a počty hlavných druhov vojenských zbraní, vojenských zbraňových systémov a bojovej techniky v ozbrojených silách, ktorý už prešiel pripomienkovým konaním a ministerstvo obrany ho bude predkladať na vládu.

Dôvodom na toto navýšenie je okrem iného zvýšenie tabuľkových počtov 5. pluku špeciálneho určenia, práporu ISTAR a 23. motorizovaného práporu, reorganizácia vnútornej štruktúry Generálneho štábu Ozbrojených síl Slovenskej republiky a 13. mechanizovaného práporu ako aj vytvorenia roty bojového zabezpečenia a 3. tímu riadenia presunov. Za navrhovanými personálnymi zmenami je aj prepodriadenia stredísk prevádzky objektov z Agentúry správy majetku do pôsobnosti ozbrojených síl Slovenskej republiky v roku 2017.

K 31. decembru 2017 by mali mať vojaci podľa materiálu k dispozícii napríklad 58 mínometov, deväť húfnic,16 samohybných kanónových húfnic či 17 raketometov. V predloženom materiáli sa navrhuje, aby vojaci mali jeden protilietadlový raketový komplet stredného dosahu a päť kompletov blízkeho dosahu.

V prípade bojovej techniky sa navrhuje napríklad 22 tankov, 60 obrnených transportérov, ale aj 12 bojových lietadiel a 10 cvičných lietadiel. V materiáli sa počíta ku koncu decembra 2017 s dvomi strednými dopravnými lietadlami a siedmimi ľahkými strednými lietadlami. Viacúčelových vrtuľníkov by mali mať vojaci 14 a jeden cvičný. 

Viac o téme: VojaciArmádaMinisterstvo obrany
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu