Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Viete, ako zvládnuť akvaplaning? Polícia radí, ako bezpečne jazdiť v jesennom období

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Polícia radí vodičom a ostatným účastníkom cestnej premávky, ako bezpečne jazdiť v jesennom období. Ako informovala hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Baloghová, všetci účastníci cestnej premávky sa v súvislosti s jesenným obdobím musia pripraviť na sťažené podmienky na cestách zapríčinené častejšími hmlami a dažďom a v dôsledku toho na mokrú či namrznutú vozovku.

Chodcov polícia vystríha pred náhlym vstupom na vozovku bez rozhliadnutia, zlým odhadom vzdialenosti a rýchlosti vozidiel, prechádzaním mimo priechodov pre chodcov alebo podceňovaním významu reflexných prvkov na oblečení. "Správnou reakciou je predvídať, prechádzať cez cestu na miestach na to určených, vyhýbať sa rizikovým úsekom, nepreliezať zábradlia, neriskovať," povedala Baloghová. Povinnosťou chodcov idúcich po krajnici alebo po okraji vozovky je podľa polície mať za zníženej viditeľnosti na sebe viditeľne umiestnené reflexné prvky alebo oblečený reflexný bezpečnostný odev nielen mimo obce, ale aj v obci. 

Cyklistom polícia vyčíta jazdu bez svetiel, bez reflexných prvkov, jazdu mimo obce bez prilby alebo jazdu po nesprávnej strane vozovky. "Výnimočná nie je ani jazda v skupinkách vedľa seba a jazda pod vplyvom alkoholu," uviedla Baloghová.

Cyklisti by podľa polície v záujme bezpečnej jazdy mali sledovať dianie okolo seba a využívať chrániče a reflexné prvky. "Ak rodičia berú dieťa na výlet bicyklom, dieťa treba mať vždy pred sebou na očiach, aby mohli jeho jazdu ovplyvniť prípadným upozornením. Treba dbať na to, aby jeho zdravie bolo dostatočne chránené prilbou, chráničmi na končatiny a reflexnými prvkami na odeve," vysvetlila Baloghová. 

Pokiaľ ide o vodičov, rizikami v jesennom období sú pre nich podľa polície napríklad akvaplaning, teda situácia, keď medzi pneumatikou a vozovkou je viac vody ako dezén zvládne. Auto v tom prípade na ceste začne "plávať" a stáva sa neovládateľným. Za tejto situácie polícia odporúča dať nohu dole z plynu, zošliapnuť spojku a vyrovnať volant až kým pneumatika dosadne na vozovku. Vodiči by si tiež mali dávať pozor na hmlu, cez cestu prebiehajúcu zver, vozovku znečistenú od poľnohospodárskych strojov. alebo na zberačov plodov, ktorí sa pohybujú na okrajoch ciest.

"V sťažených poveternostných podmienkach polícia odporúča najmä predvídať, prispôsobiť rýchlosť počasiu aj svojim schopnostiam, sledovať situáciu hlavne v okolí zastávok, škôl a nákupných centier, kde je zvýšený pohyb chodcov a cyklistov," dodala Baloghová. 

Pri dopravných nehodách tento rok prišlo podľa polície o život už 37 chodcov, 10 cyklistov, 19 motocyklistov a 94 vodičov a ich spolujazdcov.

Viac o téme: Jazda JeseňBezpečnosťPolícia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu