Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Kiskova spoveď o tvrdých začiatkoch: Plač, bankrot a veľká lekcia z Ameriky!

Andrej Kiska
Andrej Kiska (Zdroj: SITA/AP)

BRATISLAVA - Nemal to zo začiatku ľahké. Andrej Kiska sa pri návšteve Spojených štátoch amerických rozrozprával o svojich podnikateľských začiatkoch. Pre americký portál Huffington Post vyrozprával svoj životný príbeh tak, ako pozná iba málokto.

Nikde ho nechceli, tak sa vybral do Ameriky

Rozprávanie začal, ako vyrastal v Poprade, kde býval v jednej izbe so starou mamou. Po páde komunizmu sa rozhodol niečo so svojím životom robiť. Vycestoval za veľkú mláku do Ameriky. Až 100 životopisov rozposlal do amerických firiem, no ani jedna sa mu neozvala. V roku 1990 sa vybral priamo do Spojených štátov amerických spolu s kamarátom. Bývali v dedinke pri meste Philadelphia. Ako sám Kiska prezradil, býval v hrozných podmienkach – malom, špinavom apartmáne bez postelí.

Pri narodení dcéry nebol

Osem mesiacov pracoval bez prestávky ako pomocník na stavbe, neskôr na pumpe. Pracoval 100 hodín, pričom zarábal 4 doláre na hodinu. S rodinou (manželkou a synom) komunikoval iba cez telefón v nedeľu. Keď sa mu narodila dcéra, ani ju nevidel. V článku priznáva, že si aj poplakal. Takýmto štýlom žil rok a pol. „Zistil som, že americký sen nie je pre mňa,“ cituje prezidentove slová portál.

Tvrdý bankrot

Napokon sa vrátil domov, keď mu na Slovensku ponúkla jedna firma pozíciu riaditeľa, no musel si za všetky úspory kúpiť dve percentá akcií tejto firmy. „približne po šiestich týždňoch firma zbankrotovala. Takmer som stratil všetky úspory, bol som bez práce a musel som sa postarať o rodinu,“ priznáva súčasný prezident. Od Američanov sa naučil jednu vec. „Odhodlanie byť sám sebe šéfom,“ prezrádza Kiska.

V roku 1992 založil firmu so svojim bratom a bratrancom. Tu sa začala písať úspešná kariera podnikateľa, ktorý sa neskôr začal pýtať, na čo mu je všetko bohatstvo. Preto sa rozhodol kandidovať za prezidenta. Ako to dopadlo, je už dnes všetkým jasné.

Viac o téme: PrezidentPríbehPodnikateľUSAAndrej Kiska
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu