Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Tomáš sa bráni v škandále centra hrôzy: List Natálie, útok na matku - Sex je moja vec!

Erik Tomáš Zobraziť galériu (4)
Erik Tomáš (Zdroj: SITA//Ľudovít Vaniher)

BRATISLAVA - Po tom, čo vypukla kauza, že Ficov poradca mal radiť riaditeľovi resocializačného zariadenia v Galante ako zvládnuť mediálny tlak, reagoval samotný poslanec Erik Tomáš. Obvinil televíziu Joj z manipulácii a zverejnil Natáliin list.

Erik Tomáš v reakcii na obvinenia SaS uviedol, že dňa 28.8. 2016 Natália napísal šefredaktorovi Tv Joj list. Televízia ho neuverejnila a podľa Tomáša jednostranne informovala. "Chcem vám povedať, že si neprajem, aby ste uverejňovali akékoľvek informácie, moje osobné údaje a informácie o zdravotnom stave. Je to úbohé, nechutné. Zo strany mojej matky a jej manžela je to nechutné a choré uverejňovať môj intímny život. Je egoistické, to že matka to chce zverejniť. Mám pravá sa vyjadriť, ide jej iba o seba a jej muža. V resocializačnom centre sa cítim dobre, je mi tu dobre, nikto ma tu nezneužil, ani neznásilnil, napriek tomu Tv joj jednostranne informuje a útočí proti mne," citoval Tomáš z  Natáliinho listu, ktorý má vedenie galatského zariadenia a ktorého kópiu dostala televízia Joj. "Chcem zotrvať vo svojich funkciách a chcem ďalej pátrať po pravde a budem rešpektovať výsledky orgánov činných v trestnom konaní," uviedol Tomáš.  

Televízia sa bráni

Poslanec vysvetlil, že Natália list dala zamestnancom zariadenia, list bol naskenovaný a odoslaný mejlom. "Ide mi o pravdu, pre objektívne posúdenie veci, by mali vedieť ľudia naozaj všetko, to je princíp, ktorý mal byť platný od začiatku. List je pravý. Ak Tv Joj list mala, mala ho zverejniť," vyhlásil Tomáš. Radaktorka televízie sa ale na tlačovke bránila, že na zverejnenie Natáliinho listu nemali súhlas a odmietla Tomášovo tvrdenie, že by televízia informovala tendenčne a zaujato.  

Stretnutie s Tománkovcami na úrade vlády

Tomáš sa s manželmi Tománkovcami  stretol v Bratisalve na Úrade vlády v deň tlačovej besedy. Na záver stretnutia sa ho opýtali, či majú vystúpiť len s vyhlásením, alebo aj odpovedať na otázky. "Moja rada bola, aby odpovedali, ale len v takom rozsahu, aby neovplyvnili vyšetrovnaie a neporušili práva detí. Dal som im radu technického charakteru, čo som si myslel, že novinárska obec ocení, ale vidím, že ani to nie je dobre," povedal.  

Erik Tomáš
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA//Ľudovít Vaniher)

Stretnutie dohodla tretia osoba

Stretnutie sprostredkovala tretia osoba, o ktorej verejnosť nič nevie. "Necítim potrebu zverejniť meno toho, kto to bol. Je to radový zamestanenc úradu vlády, cítim potrebu ho nejakým spôsobom chrániť a nevtiahnuť ho do problému," uviedol Tomáš.

Tomášov názor na celú kauzu

"Po otvorenom liste za zachovanie zariadenia, nevidím túto tému čiarnobielo, som v strede. Ak niekto zlyhal, musí byť vyvodená zodpovednosť. Tú musia vyvodiť príslušné orgány, nie verejnosť a média. Chcem vyzvať všetkých, aby citlivo pristupovali k tejto téme, lebo nejde len o reputáciu zamestnancov, ale najmä o osudy detí," uviedol Tomáš  s tým, že poslankyňa Natália Blahová, ktorá ako prvá na kauzu zneužívania detí upozornila, nedala možnosť nikomu vyjadriť sa, hneď na začiatku všetkých odsúdila.   

Ako radil Tomáš Tománkovi

Peter Tománek sa po dňoch mlčania o kauze sexuálnych praktík detí, ktoré sa mali diať v jeho resocializačnom zariadení, rozhodol predstúpiť pred novinárov. Podľa zistení televízie Joj sa ešte pred mediálnym výstupom stretol s poradcom premiéra Erikom Tomášom, ktorý stretnutie potvrdil. Tomáš zároveň dodal, že on nebol iniciátor. Stretnúť sa chceli manželia Tománkovci, kontakt im sprostredkovala tretia osoba s dosahom na úrad vlády. Meno nie je známe.  

Opozícia chce odstúpenie Tomáša

Na kauzu sexuálneho násilia a zneužívanie detí v zariadení Čistý deň upozronila pred dvomi týždňami poslankyňa Národnej rady SR za stranu Sloboda a Solidarita Natália Blahová vo svojom blogu. Opísala desivé praktiky, ktoré sa podľa výpovede matky 14-ročnej Natálky diali v galantskom resocializačnom zariadení. 


Prečítajte si aj:

Očakávaná tlačovka riaditeľa ústavu hrôzy sa zvrhla na frašku: VIDEO Vyhrážky, mlčanie a útek!


Po zverejnení informácie, že riditeľovi centra mal radiť samotný poradca premiéra, volá s ostatnými straníckymi kolegami po tom, aby sa Erik Tomáš vzdal funkcie poslanca Národnej rady SR. Ako uviedli Blahová s Ľubomírom Galkom a Jozefom Mihálom dnes na tlačovke, kontakt Tomáša s manželmi Tománkovcami je potvrdením toho, že neziskovka, pod ktorú resacializačné zariadenia patrí, je napojené na vládnucu stranu Smer-SD. Tvrdia, že minulotýždňový mediálny výstup riaditeľa centra vznikol na úrade vlády. Tománek totiž nebol dostatočne oboznámený s obsahom svojho výstupu, čomu nasvedčovalo zajakávanie sa a že jeho prejav miestami pôsobil dojmom, akoby sám nevedel, o čom hovorí. 

Erik Tomáš
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA//Ľudovít Vaniher)

Podľa opozičných poslancov je takéto konanie premiérovho poradcu neprístupné. "Odporúčame premiérovi, aby odvolal Erika Tomáša z funkcie mediálneho poradcu," vyhlásil Mihál na tlačovke a doplnil: "Nepredpokladáme, že sa tak stane, lebo to by Fico už dávno mal konať. Erik Tomáš stratil morálny kredit na to, aby bol poslancom NR SR."  

Ak sa Tomáš nevzdá mandátu, poslanci za SaS budú iniciovať konanie parlamentného výboru pre nezlučiteľnosť funkcií, ktorý preskúma, či nedošlo k porušenie ústavného zákona o ochrane verejného záujmu. "Veríme, že výbor vyvodí konzekvencie," povedal Mihál s tým, že verejný funkcionár nemôže pomáhať tak, aby získal prospech on alebo iní. "Poradca premiéra radil osobe, ktorá je podozrivá zo závažných trestných činov,“ zdôraznil.

Zneužitie verejnej funkcie

Poslanci SaS ďalej uviedli, že týmto krokom došlo k porušeniu ústavného zákona, pretože verejný funkcionár nesmie pomáhať iným osobám v ich prospech. "Ide o zneužitie verejnej funkcie. Pomáhal osobe podozrivej zo spáchania závažných trestných činov," zdôraznila Bláhová a parafrázovala známy Ficov výrok. "Sexuálne zneužívanie detí nebolo nikdy tak blízko úradu vlády," vyhlásila s tým, že riaditeľ resocializačného centra v Galante je podozrivý, že kryl znásilňovanie a zneužívanie detí. Mediálny poradca premiéra Erik Tomáš tým, že sa s ním stretol, poskytol podľa Blahovej nepriamy dôkaz, že Čistý deň patrí do smeráckej klientely. Blahová je presvedčená, že stanovisko pre riaditeľa zariadenia, ktoré poskytol médiám, pripravovali na úrade vlády. "Prejavujeme úprimné zdesenie," povedala. Blahovú zaujíma, či sa Tomáš s riaditeľom centra Petrom Tománkom stretol na príkaz Fica, alebo či bol vtedy na úrade vlády. Podľa nej, ak by Tomáš išiel na stretnutie ako poslanec NR SR, mohol zorganizovať stretnutie v NR SR. "Ak ho potreboval skrývať na úrade vlády, dokazuje, že je do aféry zapletený," konštatovala. 

Podľa podpredsedu SaS Ľubomíra Galka to, akými pochybnými ľuďmi sa obklopuje Fico, vypovedá o jeho charaktere. "Je morálne rozložený. Je nebezpečný pre Slovensko a občanov. Fico nie je schopný posudzovať svoje konanie z morálnych hľadísk," vyhlásil. 

Tomáš problém nevidí

Erik Tomáš manželov Tománkovcov prijal na úrade vlády a stretnutie vzhľadom na celú kauzu nepovažoval za problematické. Potvrdil, že sa s vedením zariadenia stretol ako člen parlamentného sociálneho výboru. Stalo sa tak podľa neho na ich žiadosť. "Pre objektívne posúdenie veci som si chcel vypočuť ich pohľad, pričom rovnako tak som pripravený stretnúť sa aj s matkou Natálie, či inými nespokojnými rodičmi. Stretnutie s vedením zariadenia bolo pochmúrne. Videl som pred sebou sedieť nešťastných ľudí, ktorí sa 16 rokov snažili pomáhať problémovým deťom a zrazu ich automaticky označili za zloduchov," povedal. Podľa neho mu predstavitelia zariadenia predložili svoje argumenty a zároveň vyjadrili veľké znepokojenie z obrovského mediálneho tlaku, ktorý na nich zjavne doľahol. "Keďže mali pred sebou tlačovú besedu, na základe vlastných skúseností som im poskytol niekoľko technických rád tak, aby svojimi odpoveďami neovplyvnili vyšetrovanie a neporušili práva detí na súkromie," dodal.

Genéza prípadu

O prípade údajného znásilnenia neplnoletého 14-ročného dievčaťa v resocializačnom zariadení informovala poslankyňa Natália Blahová. V tomto zariadení boli podľa poslankyne aj iné znásilnenia a útoky. Blahová odmietla zverejniť mená útočníkov, údajne dvoch zamestnancov zariadenia - jedného už bývalého, a aj obetí. Ministerstvo práce v reakcii na zverejnenie kauzy začalo v zariadení v spolupráci s Generálnou prokuratúrou SR kontrolu. Kontrola sa začala v utorok 13. septembra bez prítomnosti klientov a zamestnancov, ktorí boli až do pondelka 19. septembra na pobyte v Chorvátsku. V súčasnosti je v zariadení 37 detí, z ktorých 33 bolo na pobyte v Chorvátsku. Opoziční poslanci medzitým upozornili na ďalšie prípady bývalých klientov a zamestnancov zariadenia, ktorí hovoria o zneužívaní chovancov. Polícia zriadila pre vyšetrovanie prípadu šesťčlenný vyšetrovací tím. Zariadenie nie je štátne, no má akreditáciu ministerstva. Akreditačná komisia odporučila ministerstvu sociálnych vecí odobrať Čistému dňu akreditáciu pre nedostatky, ktoré boli v stredisku v minulosti zistené. Deti by v takomto prípade boli premiestnené do iných zariadení. Riaditeľ resocializačného strediska Peter Tománek v súvislosti s kauzou údajného sexuálneho zneužívania jednej z klientok odmietol akékoľvek systémové zlyhanie zo strany strediska, ktoré vedie. 

Viac o téme: PoradcaMédiáErik TomášČistý deň
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu