Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Počet okradnutých ľudí taxikármi rastie: Prinášame rady, ako sa nenechať nachytať!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Jan Zemiar)

BRATISLAVA - Mnohým Bratislavčanom, ale najmä zahraničným turistom, sa už stalo, že za jazdu taxíkom po meste zaplatili niekoľkonásobne viac, než predpokladali. Môže sa tak diať z viacerých dôvodov. Slovenská obchodná inšpekcia v tejto súvislosti radí, ako sa vyhnúť tomu, aby vás taxikár doslova zdral z peňazí.

Toto by naštvalo každého. Veziete sa v taxíku, na konci očakávate, že vás to bude stáť pár eur. Veď Bratislava predsa nie je New York, aby ste v ňom platili nejaké horibilné sumy. No niekedy to tak naozaj vyzerá; bežne sa totiž stáva, že od vás taxikár chce sumu, z ktorej sa vám zatočí hlava, a ktorá by vám za normálnych okolností stačila hádam aj na cestu do Nitry. Túto nepríjemnú skúsenosť bohužiaľ častokrát zažívajú aj zahraniční turisti, ktorí nie sú znalí miestnych pomerov a najmä snahy niektorých taxikárov, ktorí robia Bratislave nepekné meno. 

To budete čumieť: Zoznam najpodivnejších vecí, aké našli taxikári na zadnom sedadle

Jedným z orgánov, ktoré sú oprávnené kontrolovať činnosť taxislužieb, je Slovenská obchodná inšpekcia. Jej hovorkyňa uviedla, že podľa zákona je poskytovateľ služby povinný informovať o cene poskytovanej služby ešte pred realizáciou samotnej služby, t.j. uskutočnením prepravy. "Informáciu o tarife cestovného a jej umiestnení upravuje zákon č. 56/2012 Z. z. Vozidlo taxislužby musí mať na pravých predných dverách a vo vnútri vozidla taxislužby na mieste viditeľnom pre cestujúceho umiestnenú základnú sadzbu cestovného," vysvetlila pre Topky Danuša Krkošová. Upozornila pritom ale, že to neplatí pre prevádzkovateľov taxislužby, ak prepravuje cestujúcich podľa objednávky a na základe zmluvy, ktorá bude uzavretá pred začatím prepravy dohodnutou cenou.

Počet okradnutých ľudí taxikármi
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

SOI za prvý polrok 2016 zaevidovala 27 podnetov na taxislužby, z toho osem bolo prešetrených a päť sa ukázalo ako opodstatnených. Podnety boli zamerané na neprimerane vysoké účtovanie za krátku jazdu, nezapnutie taxametra či nesprávne účtovanie ceny. Slovenská obchodná inšpekcia preto spísala tipy pre zákazníkov, ako sa dá vyhnúť neprimerane vysokým cestovným v taxíkoch. 

Treba si vždy všímať, ako je vozidlo taxislužby označené, mal by byť na viditeľnom mieste cenník. Ďalej si treba vždy všímať výšku nástupného, cenník a informovať sa na jazdné za km, resp. aká tarifa bude pri danej jazde použitá a pod. Ak spotrebiteľ na prvý pohľad zbadá nesúlad napr. účtovaného nástupného (zobrazené na taxametri pri dostavení sa vozidla) s cenníkom a prítomný taxikár mu to nevie relevantne vysvetliť, radšej odporúčame ešte pred začiatkom jazdy z vozidla radšej vystúpiť. Treba si uvedomiť, že akonáhle spotrebiteľ taxikárovi zaplatí požadovanú sumu,  súhlasí s danou cenou a v tomto okamihu sa  medzi nimi uzatvára  zmluva o poskytnutí prepravy. Spotrebiteľovi musí byť vždy vydaný doklad o kúpe (bez požiadania). To znamená, že aj vodič taxislužby je povinný vydať cestujúcemu doklad o poskytnutí služby, z ktorého je okrem iného zrejmá cena za vykonanú prepravu. 

Počet okradnutých ľudí taxikármi
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Rady:

  • Cestujúci už pred začiatkom cesty zo zákona musí vedieť, ku komu do vozidla nasadá (identifikácia vodiča + identifikácia taxislužby).

Počet okradnutých ľudí taxikármi
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

  • Kompletný cenník musia mať taxislužby tak zvonku vozidla, ako aj vo vnútri.

Počet okradnutých ľudí taxikármi
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

  • Vozidlo musí mať taxameter a musí byť zapnutý počas celej cesty od samotného začiatku jazdy. V prípade nesplnenia všetkých troch vyššie uvedených znakov je ihneď na začiatku zrejmé, že taxikár nevykonáva svoju činnosť v súlade so zákonom a nie je vhodné vykonať jazdu s takouto taxi službou.
  • Spotrebiteľ si má nielen všimnúť, či má taxislužba viditeľný cenník, ale aj či mu ceny vyhovujú a ceny si má taktiež odkontrolovať. Taxikár musí spotrebiteľovi vždy vystaviť doklad o kúpe.
  • Vo všeobecnosti je známe, že je vhodné cestovať overeným taxislužbami, ktoré svoje podnikanie postavili na dobrom obchodom mene a nie na jednorázovej nevedomosti cestujúceho. Najmä v turisticky frekventovaných oblastiach (hlavné stanice, centrá) sa zdržiavajú taxikári, ktorí si bez väčších problémov účtujú 20,- € za jednokilometrovú jazdu, pričom tieto ceny zväčša majú aj jasne zverejnené. Zarábajú práve na nepozornosti a dobrej viere cestujúceho.
Viac o téme: TaxiTaxík
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu