Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Lipšic sa kajá pred národom: VIDEO Veľká spoveď o detailoch tragickej nehody!

Daniel Lipšic vystúpil na tlačovke, aby prehovoril o tragédii. Zobraziť galériu (8)
Daniel Lipšic vystúpil na tlačovke, aby prehovoril o tragédii. (Zdroj: SITA/Marko Erd)

BRATISLAVA - Poslanec Daniel Lipšic prežíva najťažšie chvíle svojho života. Včera v noci zrazil 72-ročného chodca, ktorý na následky zranení zomrel. Dnes na tlačovej konferencii detailne opísal, ako videl celú tragédiu a čo robil tesne po zrážke.

Na začiatok vyjadril ľútosť z toho, čo sa stalo. "Je mi veľmi, veľmi ľúto, čo sa stalo. Už na mieste som vyjadril ľútosť synovi a poprosil som ho, aby moje ospravedlnenie tlmočil celej rodine. Osobne som mu ponúkol pomoc, ktorá bude v mojich silách. Aj dnes som komunikoval so synmi zosnulého pána," povedal s tým, že bol v Poluse, "bol som si kúpiť nové šanóny, pretože mi pribúda právnych káuz. Bol som v Ševte, mám o tom aj účtenku," dodal.

Lipšic sa kajá pred
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA/Marko Erd)

Ako to videl tesne po nehode

Lipšic detailne popísal, ako videl nehodu. "Vracal som sa domov z obchodu o ôsmej večer. Išiel som rýchlosťou 50 kilometrov za hodinu. Zosnulý pán mal tmavé oblečenie, zbadal som ho úplne v poslednej chvíli a zrážke som už, žiaľ, nevedel zabrániť. Okamžite som zastal a hneď som k nemu pribehol. Bol pri vedomí, mal otvorené oči a hmatateľný pulz, ale nekomunikoval. Zavolal som záchranku a podľa ich inštrukcií som mu podal prvú pomoc. Po pár minútach mi začali pomáhať dvaja chodci. Krátko na to prišli záchranári, ktorí na to prevzali starostlivosť o zraneného. Podrobil som sa dvom dychovým skúškam. Požiadal som o krvné testy. Po tom, čo ich spracovalo laboratórium, výsledky sa ukázali ako negatívne," vyhlásil dnes na tlačovke.

Lipšic sa kajá pred
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA/Marko Erd)

Ako sám tvrdí, počas jazdy netelefonoval. "Počas jazdy som nepoužíval mobilný telefón, polícia to vie zistiť z výpisov," tvrdí. Zúčastnil sa aj rekonštrukcie, či sa dalo nehode zabrániť. "Privolaný znalec spravil fotodokumentáciu s použitím figurantov, či bola v danej chvíli možné ich vidieť. Závery budú zverejnené vo vyšetrovacom spise," povedal Lipšic.

Lipšic sa kajá pred
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA/Marko Erd)

Vzdá sa mandátu?

Na otázku, či sa vzdá poslaneckého mandátu, nepriamo odpovedal, že sa podrobí všetkým vyšetrovacím úkonom a bude sa snažiť pomôcť pozostalým. To, či sa nehoda stala na priechode pre chodcov alebo mimo neho, Lipšic nevie. "Podľa polície to bolo v blízkosti priechodu, určí to znalecký posudok," dodal s tým, že je zástancom, aby zákon platil pre každého.

Lipšic sa kajá pred
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA/Marko Erd)

Pozrite si záznam z tlačovej konferencie Daniela Lipšica

V minulosti podľa vlastných slov nemal žiadnu vážnejšiu dopravnú nehodu. Mal iba menšie dopravné priestupky, ktoré okamžite zaplatil a nepoužil poslanecký preukaz.

Lipšic na svojej Škode Superb vo večerných hodinách zrazil na Vajnorskej ulici v Bratislave 72-ročného chodca. Seniora previezla rýchla zdravotná pomoc do nemocnice v Ružinove, kde v nočných hodinách zraneniam podľahol.

Lipšic sa kajá pred
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: foto: tip citatela)

Dával prvú pomoc, bol ešte pri vedomí

Dopravnú nehodu vyšetruje polícia. Bratislavská policajná hovorkyňa Lucia Mihalíková priblížila, že podľa dosiaľ vykonaného vyšetrovania viedol 43-ročný vodič auto značky Škoda Superb po Vajnorskej ulici v ľavom jazdnom pruhu smerom do centra mesta. "V čase, keď som sa mu snažil dať podľa pokynov záchranárov prvú pomoc, bol pri vedomí," opísal a povedal, že bude čeliť spravodlivosti. "Ja sa nebudem vyviňovať, budem niesť plnú zodpovednosť ako ktorýkoľvek iný človek, ktorému sa to mohlo stať," zdôraznil poslanec.

Lipšic sa kajá pred
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: foto: tip citatela)

Nenafúkal, vyšetrujú to ako prečin usmrtenia

Na zistenie prítomnosti alkoholu u chodca bol nariadený odber krvi. U Lipšica bolo požitie alkoholických nápojov na mieste vylúčené vykonanou dychovou skúškou. "Presné príčiny, okolnosti, ako aj miera zavinenia dopravnej nehody sú v súčasnosti predmetom prebiehajúceho vyšetrovania," doplnila policajná hovorkyňa. Polícia v tejto súvislosti začala stíhanie vo veci prečinu usmrtenia.

Lipšic sa kajá pred
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: foto: tip citatela)

Viac o téme: TragédiaSmrťDôchodcaDopravnáChodecDaniel Lipšic
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu