Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

V Česku sa premnožil jedovatý pavúk, obete hryzie aj v spánku: Na Slovensku ho máme tiež

Pradiarka jedovatá Zobraziť galériu (2)
Pradiarka jedovatá (Zdroj: thinkstock.com)

PRAHA – Obyvatelia severných Čiech majú oči na stopkách. V prírode sa premnožila pradiarka jedovatá, považovaná za jedného z najútočnejších pavúkov rozšírených v strednej Európe. Strach ľudí z jej uhryznutia zašiel tak ďaleko, že úradníci v meste Doksy obyvateľov vyzvali, aby pavúky zabíjali. Odborníci však hovoria pravý opak.

Uhryznutie pradiarky jedovatej bolí. Miesto zvykne napuchnúť a jed môže účinkovať aj v podobe horúčky či zrýchleného tepu, píše český portál Idnes.cz. Hoci sa mesto Doksy v Libereckom kraji, kde sa pavúk objavil, rozhodlo pristúpiť ku krajnému riešeniu a ľuďom úradníci odporučili, aby pavúky zabíjali, odborníci tvrdia, že pradiarky nie sú nebezpečnejšie ako osa. Objavili sa ale aj prípady, keď jed pradiarky spôsobil lokálne ochrnutie. Pozor by si mali dávať najmä alergici, u ktorých môže byť reakcia na jed výraznejšia.

Ženu pohrýzol do pery

Premnoženie (najmä na severe Čiech) pavúka arachnológovia dávajú do súvislosti s klimatickými zmenami a otepľovaním. S pradiarkou sa stretla aj Češka Lada, ktorá sa ozvala redakcii Tn.cz a opísala svoj nepríjemný zážitok. „Asi pred dvomi mesiacmi mňa v noci poštípal na ústach. Ráno som sa prebudila a nevedela som, čo sa stalo. Strašne mi opuchli pery,“ popísala.

Odborníci lúštia záhadu, z ktorej behá mráz po chrbte: Máme sa báť, že v spánku zjeme pavúka?

Nočného útočníka však Lada čoskoro objavila. Počas dňa sa totiž blízko jej hlavy začal spúšťať na stôl pavúk. Dobre si ho obhliadla a vyhľadala na internete. Podozrenie padlo na pradiarku, a tak si žena poprezerala peru – našla na nej malú stopu po uhryznutí. „Bolo to veľmi nepríjemné a nebolo mi z toho dobre. Neviem, ako sa dostala do bytu, ale chodievam so psom, tak je možné, že sa niekde uchytil na srsti,“ zamýšľa sa Lada, ktorá si ani netrúfa predstaviť, čo by sa stalo, keby jej pavúk vliezol do úst a uhryzol ju tam. „To by som sa asi udusila,“ dodala.

Jedovaté pavúky žijú aj na Slovensku

Zisťovali sme, či žije spomínaný jedovatý pavúk aj na Slovensku a odpovede entomológa Vladimíra Janského z Prírodovedného múzea v Bratislave ľudí s arachnofóbiou nepotešia. „Na Slovensku sa vyskytuje niekoľko druhov pradiarok,“ povedal entomológ so spresnením, že sa zdržiavajú najmä v teplejších oblastiach, teda na juhu krajiny.

Podľa Janského žije vo svete približne 45-tisíc druhov pavúkov, z ktorých takmer každý disponuje jedovými žľazami na zabíjanie koristi. „U nás máme vyše 900 druhov jedovatých pavúkov,“ doplnil s tým, že ich jed môže byť viac či menej silný, nie však smrteľný. Dodal, že pavúky útočia len vtedy, keď sú v ohrození a bránia sa. Ak na ne narazíme doma, v ideálnom prípade by sme ich mali vyhodiť von do prírody, nie zabíjať.

V Česku sa premnožil
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Viac o téme: Pradiarka jedovatáJedovatý pavúk
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu