Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Prudký náraz na Dunaji: Havarovala výletná loď plná turistov, úradoval aj alkohol

Záchranárske jednotky na Dunaji pri mieste, kde dnes ráno havarovala výletná loď so 150 ľuďmi na palube. Zobraziť galériu (10)
Záchranárske jednotky na Dunaji pri mieste, kde dnes ráno havarovala výletná loď so 150 ľuďmi na palube. (Zdroj: Facebook/Prezídium Hasičského a záchranného zboru)

BRATISLAVA – Približne 150 ľudí sa malo nachádzať na výletnej lodi, ktorá dnes pri obci Vojka narazila do hrádze. Presné príčiny havárie zatiaľ nie sú známe. Na lodi mala viať švajčiarska vlajka.

Stali ste sa svedkami nehody? Napíšte nám viac na tipy@topky.sk

Polícia začala pre dnešnú kolíziu výletnej zahraničnej lode pri obci Vojka nad Dunajom v okrese Dunajská Streda trestné stíhanie vo veci trestného činu všeobecného ohrozenia. Povedala to trnavská krajská policajná hovorkyňa Mária Linkešová.

Polícia preveruje okolnosti, ktoré predchádzali nárazu lode. Škoda na hrádzi je podľa nej v sume 50 000 až 60 000 eur. Celú vec rieši ako podozrenie zo všeobecného ohrozenia.

„Do nemocnice sme prijali občana rumunskej národnosti, ktorý je pravdepodobne kapitánom lode,“ povedal Tomáš Kráľ, hovorca spoločnosti Svet zdravia, pod ktorú spadá dunajskostredská nemocnica. Tam prišiel podľa neho v sprievode polície. Podrobil sa krátkemu vyšetreniu, nepotvrdili sa u neho zranenia. „Absolvoval tiež dychovú skúšku, výsledky z nej dostane polícia. Rumuna z nemocnice prepustia, keďže nie je dôvod na hospitalizáciu,“ odvezú ho v sprievode polície.

Evakuácia nebola nutná

Výletná loď so švajčiarskou vlajkou a s kapacitou miest pre 150 pasažierov mala naraziť dnes nadránom pri obci Vojka na Dunajom. Pri kolízii nebol zranený žiadny pasažier a nebola nutná ani evakuácia cestujúcich.

Na mieste podľa službukonajúceho dispečera Operačného strediska Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru SR v Trnave zasahujú príslušníci z Dunajskej Stredy a Šamorína, boli pripravené aj dva autobusy pre potrebu prípadnej evakuácie. Loď má kapacitu 150 ľudí. „Potápač aktuálne zisťoval eventuálne poškodenia trupu pod vodou, žiadne nezistil,“ konštatoval dispečer.

„Hasiči zo Šamorína boli dnes pred piatou hodinou ráno vyslaní do Kyselice, kde do hrádze na Dunaji narazila výletná loď... Počas vyslobodzovania lode hasiči previezli všetky osoby evakuačnými autobusmi do prístavu. Po obhliadnutí lode potápačmi bolo zistené, že loď nemá žiadne poškodenia,“ uviedlo Prezídium Hasičského a záchranného zboru na Facebooku.

Breh po náraze lode.
Zobraziť galériu (10)
Breh po náraze lode.  (Zdroj: SITA)

Kapitán bol pod vplyvom alkoholu

U kapitána výletnej havarovanej lode so švajčiarskou vlajkou pri obci Vojka nad Dunajom v okrese Dunajská Streda zistili prítomnosť alkoholu. Na dnešnej tlačovej konferencii na mieste nehody to povedal minister dopravy Árpád Érsek (Most-Híd). „Vec bude vyšetrovaná ďalej,“ uviedol Érsek.

Prudký náraz na Dunaji:
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA)

Loď nemala podľa Érseka závažné poškodenia, a tak ďalej pokračovala v plavbe smerom na Budapešť. Na palube sa nachádzalo 150 ľudí, z toho asi 50 členov bola posádka, potvrdil minister životného prostredia László Sólymos (Most-Híd).

Prudký náraz na Dunaji:
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA)

Plavidlo narušilo pravý breh Dunaja. „Je prerazená horná asfaltová vrstva, tiež izolačná vrstva až po štrk,“ priblížil Sólymos. Rozsah poškodenia teraz budú na brehu zisťovať pracovníci vodohospodárskej výstavby. Bude musieť byť znížená hladina vody, nebezpečenstvo však podľa Sólymosa nehrozí.

 „Zníženie hladiny pri vodnom diele Gabčíkovo môže spôsobiť zmeny plavebnej dráhy,“ povedal Pavel Virág z Vodohospodárskeho podniku. Ak by bolo treba hladinu znížiť ešte viac, môže dôjsť k zastaveniu plavby na určitý čas. „O spôsobe a termíne opravy sa ešte rozhodne, no je to akútne,“ povedal Andrej Kasana z Vodohospodárskej výstavby. Zatiaľ si to podľa neho vyžaduje provizórne riešenia. Hrádza však je bezpečná, obyvatelia sa nemusia ničoho obávať.

Prudký náraz na Dunaji:
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA)

Kapitána museli hospitalizovať

Ako Topky informoval hovorca záchranárov Boris Chmel, „50-ročný muž bol v šoku a s vysokým tlakom prevezený do nemocnice v Dunajskej Strede.“

Prudký náraz na Dunaji:
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA)

Prudký náraz na Dunaji:
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Facebook/Prezídium Hasičského a záchranného zboru)

Prudký náraz na Dunaji:
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Facebook/Prezídium Hasičského a záchranného zboru)

Na Dunaji havarovala ďalšia výletná loď

Výletná loď s približne 230 ľuďmi na palube v noci na dnes havarovala aj v Mohansko-dunajskom prieplave v Bavorsku. Pri zrážke zahynuli dvaja členovia posádky. Loď narazila do mosta pri meste Erlangen, podľa doterajších poznatkov polície nikto ďalší neutrpel zranenia, informovala tlačová agentúra DPA. Príčina nehody nie je zatiaľ známa. Loď podľa policajného hovorcu vyplávala z Erlangenu na okružnú plavbu do Budapešti.
 

 

 

 

 

Viac o téme: NehodaHaváriaVýletná loďDunaj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu