Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Projekt, ktorý nemal v Československu obdoby: Unikátne FOTO zaniknutej nitrianskej lanovky

Nitrianska lanovka na Zobor. Zobraziť galériu (5)
Nitrianska lanovka na Zobor. (Zdroj: Peter Lovás)

NITRA – Keby v minulosti neprestala premávať mestská lanovka na Zobor, na Slovensku by sme narátali až 60 funkčných lanoviek. S príchodom éry samostatného Slovenska, pred približne dvadsiatimi rokmi, dostal projekt červenú a všetky pokusy o jeho oživenie zlyhali. Ostali len čiernobiele fotografie a spomienky na pozoruhodné technické dielo.

Legendárnou a neprehliadnuteľnou dominantou mesta Nitra je vrch Zobor, vysoký zhruba 587 metrov. Zobor je v rovinatom okolí Nitry taký výrazný, že slovné spojenie „mesto pod Zoborom“ sa už dávno stalo bežnou súčasťou jazyka, prízvukuje Andrej Bisták, doktorand Stavebnej fakulty STU v Bratislave, ktorý sa zaoberá konštrukciou a prevádzkou lanoviek na Slovensku ako redaktor portálu Lanovky.sk.

Záhada najväčšej lanovkovej tragédie na Slovensku: Štyria študenti zahynuli po hrozivom páde

Z vrcholu sú za pekného počasia výhľady do širokého okolia i na panorámu mesta a preto niet divu, že na Zobore 13. novembra 1970 sprístupnili 1 359 metrov dlhú dvojsedačkovú lanovku. „Trasa lanovky vychádzala z mestskej časti Zobor a končila na južnom predvrchole Zobora, Pyramíde, v nadmorskej výške 553 metrov,“ približuje Bisták.

Projekt, ktorý nemal v
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Peter Lovás)

Podľa odborníka sa lanovka už v čase výstavby svojím  mestským charakterom vymykala z bežného rámca domácich zariadení lanovej dopravy, ktoré boli vo vtedajšom Československu skôr doménou horských oblastí. Jej prednosťou boli počas jazdy nadol do Nitry neobvyklé a neopakovateľné výhľady na veľkú časť mesta vrátane Nitrianskeho hradu a širokého okolia.

Projekt, ktorý nemal v
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Peter Lovás)

„V prvej polovici 90. rokov (presný dátum nie je známy) bola prevádzka lanovky ukončená a zariadenie odvtedy chátralo, až sa stalo neprevádzkovateľným. Aj keď sa vyskytli viaceré pokusy o opravu či rekonštrukciu lanovky, ani jeden z nich nebol úspešný a na jeseň 2009 bola pôvodná lanovka demontovaná,“ dopĺňa Bisták.

Dodnes nie je celkom známe, čo bolo príčinou zániku nitrianskej lanovky. Podľa oficiálnej verzie ju uzavreli „z technických príčin“. A to aj napriek tomu, že na nej v roku 1991 vykonali kompletnú výmenu pohonu.

Projekt, ktorý nemal v
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Peter Lovás)

V roku 2011sa Nitrania rozhodli v rámci mestského projektu postaviť lanovku na Zobor opäť. Hoci projekt sprevádzalo veľké nadšenie a lanovka mala premávať už v lete 2012, nikdy sa nerealizoval. „Či sa na Zobor opäť vyvezieme lanovkou, a pritom zažijeme jedinečné výhľady, aké poznali generácie pred nami, zostáva prinajmenšom otázne,“ dodáva odborník na lanovky. 

Projekt, ktorý nemal v
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Peter Lovás)

Viac o téme: LanovkaNitraZobor
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu