Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Núdzové pristátie po leteckých dňoch na Sliači: FOTO najdrahšia európska stíhačka v problémoch

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Boris Dzurnák)

SLIAČ - Nečakané problémy. Jedna z najdrahších európskych stíhačiek musela počas leteckých dní na Sliači riešiť náhle problémy. Krátko po vzlietnutí sa stali diváci svedkami neplánovanej ukážky núdzového pristátia. Aj vďaka dobrej pripravenosti štábu sa celý incident skončil šťastne.

Krátko po štarte mala moderná stíhačka Eurofighter Typhoon nečakané problémy. Podľa našich informácií jej pri vzlete, ktorý nebol súčasťou programu, vypadla elektronika. "Počas pondeľňajších odletov účastnákov Medzinárodných leteckých dní SIAF 2016 došlo k udalosti, ktorá si vyžiadala návrat lietadla Eurofighter Typhoon nazad na Letisko Sliač krátko po jeho vzlete," potvrdil nám informácie hovorca leteckých dní Tomáš Kika. Personál však nečakanú udalosť nakoniec zvládol. Pilot lietadla postupoval podľa príslušných krokov, ktoré sú v takýchto situáciách predpísané.

Eurofighter Typhoon
Zobraziť galériu (3)
Eurofighter Typhoon  (Zdroj: Boris Dzurnák)

Eurofighter patrí k najdrahším stíhačkám vyrábaným v Európe. Našťastie sa núdzové pristátie vydarilo. Incident sa odohral predvčerom, teda pondelok. "V zmysle štandardných postupov pre takéto situácie boli pri pristátí k dispozícii záchranné zložky a mechanizmy. Pristátie prebehlo bez komplikácií, a akejkoľvek ujmy na zdraví či technike," dodal Kika. Ako je vidieť z fotky, príslušný personál bol v pohotovosti.

Núdzové pristátie po leteckých
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Boris Dzurnák)

Pre divákov dvojdňového podujatia bol pripravený bohatý program naplnený viac ako stovkou lietadiel na zemi a na oblohe z 13 krajín Európy a NATO. Návštevníci rozhodli v ankete o najlepšiu statickú ukážku, americkom bombardéri B-52, ktorý na letiskovej ploche dominoval nielen vďaka svojím rozmerom. Divákom a novinárom sa spomedzi množstva statických ukážok zapáčili aj SU-27 a vystavené kúsky v novom sliačskom Aerosalóne.

Eurofighter Typhoon
Zobraziť galériu (3)
Eurofighter Typhoon  (Zdroj: Boris Dzurnák)

"Oslave šiestych narodenín Medzinárodných leteckých dní mimoriadne prialo počasie a návštevnosť v sobotu lámala rekordy. SIAF sme spravili modernejší a pre všetkých, program bol tak pestrý, že sme museli rozšíriť jeho pôvodné časové rozpätie. Tohtoročné novinky ako mobilná interaktívna aplikácia SIAF, bezbariérový prístup až do kokpitu stíhačky, aerosalón a takmer stovka lietadiel vo vzduchu i na zemi sú výsledkom perfektnej spolupráce partnerov, organizačného tímu a obdivuhodného pilotného umenia tohtoročných účastníkov," povedal Hubert Štoksa, riaditeľ Slovenskej leteckej agentúry a SIAF 2016.

Viac o téme: SliačSIAFLetecký deň
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu