Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Kiska v srdci SNP: Nemôžeme chodiť so vztýčenou hlavou a tolerovať prejavy fašizmu

Prezident SR Andrej Kiska počas prejavu v rámci osláv 72. výročia Slovenského národného povstania v areáli Múzea SNP v Banskej Bystrici. Zobraziť galériu (5)
Prezident SR Andrej Kiska počas prejavu v rámci osláv 72. výročia Slovenského národného povstania v areáli Múzea SNP v Banskej Bystrici. (Zdroj: SITA)

BANSKÁ BYSTRICA – Nemôžeme a nesmieme mať na jednej strane štátny sviatok povstania proti fašizmu a zároveň štátnu toleranciu, benevolenciu k akýmkoľvek prejavom fašizmu. Zdôraznil počas dnešných centrálnych osláv 72. výročia Slovenského národného povstania (SNP) v Banskej Bystrici vo svojom príhovore prezident SR Andrej Kiska.

Do srdca SNP dnes pricestovali všetci traja najvyšší ústavní činitelia, prezident SR Andrej Kiska, predseda NR SR Andrej Danko a  premiér Robert Fico s viacerými členmi vlády. Zúčastnil sa i exprezident Ivan Gašparovič. Na oslavy, ktoré sa konajú pod záštitou predsedníctva SR v Rade EÚ, prišiel aj podpredseda Európskej komisie Maroš Šefčovič. Spolu so zástupcami vyše 30 veľvyslanectiev sa zúčastnili slávnostného aktu kladenia vencov.

Prezident SR Andrej Kiska
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Ako Kiska ďalej v príhovore upozornil, nemôžeme ľahostajne prehliadať názory, že 29. august 1944 bol čiernym dňom slovenských dejín. "Dnes nemôžeme taktizovať. Nedá sa chodiť na toto miesto, nedá sa so vztýčenou hlavou hlásiť sa k tejto skvelej kapitole našich moderných dejín a klásť vence k pamätníkom padlých, a zároveň tak nejako ľahostajne prehliadať názory, že vraj 29. august 1944 bol čiernym dňom slovenských dejín. Môžeme a musíme porozumieť príčinám otvorenej podpory neonacizmu, fašizmu, rasizmu a čoraz otvorenejšie šíreným prejavom nenávisti. Ale to neznamená uzatvárať kompromisy s ich nositeľmi alebo chápavo, či dokonca ospravedlňujúco odvracať zrak. Musí byť každému jasné, že podpora takýmto ideológiám a ich prejavom nie je vzdorom národa, ale hanbou človeka," dodal prezident. Prítomným účastníkom SNP poďakoval, lebo "oni netaktizovali, nečakali, čo sa stane, ale šli a bojovali, ďakujeme".

Prezident SR Andrej Kiska
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Kiska povýšil dvoch účastníkov SNP do hodnosti generála 

Pri príležitosti 72. výročia Slovenského národného povstania (SNP) dnes prezident SR Andrej Kiska povýšil dvoch účastníkov SNP do hodnosti generála. Hlava štátu týmto spôsobom ocenila činy nadporučíka Michala Petra (in memoriam) a plukovníka vo výslužbe Ľudvika Šestáka.

Prezident SR Andrej Kiska
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Michal Petro vstúpil do armády SR v roku 1940. Po odvelení na východný front dezertoval spolu s kapitánom Jánom Nálepkom. Vstúpil do československého armádneho zboru, v ktorom bol pobočníkom generála Ludvíka Svobodu. Neskôr, ako pobočník generála Jána Goliana, bol prevelený na povstalecké územie SR. Bol zajatý gestapom. Pravdepodobne bol popravený v koncentračnom tábore spolu s generálom Golianom a generálom Rudolfom Viestom.

Prezident SR Andrej Kiska
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Ľudvik Šesták vstúpil do armády SR v roku 1941. Z armády dezertoval a vstúpil do československého armádneho zboru. V bojoch bol ťažko zranený. V roku 1949 bol vyznamenaný československým vojnovým krížom.

SNP má veľkú hodnotu pre našu demokraciu, poukazujú SaS, OĽaNO-NOVA a KDH 

Slovenské národné povstanie (SNP) má obrovskú hodnotu pre našu demokraciu a v národnej histórii predstavuje pozitívny príklad, o ktorý sa dá oprieť v dnešných zápasoch s nepriateľmi slobody. V spoločnom vyhlásení pri príležitosti 72. výročia SNP to uviedli predstavitelia strán SaS a OĽaNO-NOVA.

Predseda liberálov Richard Sulík poukázal na spojitosť SNP s Pražskou jarou a Nežnou revolúciou. "Povstanie vnímame ako vystúpenie občanov proti totalitám," vyhlásil predseda liberálov. Zdôraznil zároveň, že ak majú tieto udalosti národnej histórie predstavovať hodnotu pre mladú generáciu, je potrebné zásadným spôsobom skultivovať domácu politiku. "Mravný relativizmus, pokrytectvo a oportunizmus rozleptávajú našu spoločnosť v základoch. Potom nechcime od mladých, aby na pomníkoch obetiam SNP či iných porazených totalít ronili slzy," povedal Sulík.

Poslankyňa hnutia OĽaNO-NOVA Veronika Remišová zdôraznila význam  SNP pre demokraciu a boj proti nebezpečenstvám, ktoré ju ohrozujú. "Dnes, keď sa rozmáha extrémizmus, je viac ako inokedy dôležité si pripomínať, že slovenský národ fašizmus odmietol aj za cenu mnohých obetí. Sme hrdí na to, že naši predkovia sa nebáli bojovať za slobodu a lepší život pre celú krajinu," povedala Remišová.

Na odkaz SNP pre súčasnosť poukázal aj predseda Kresťanskodemokratického hnutia (KDH) Alojz Hlina. "Opäť sa objavujú sily, ktoré sa zaštiťujú heslami o Bohu a národe, no v skutočnosti ich činnosť smeruje k pošliapaniu oboch týchto hodnôt, za ktoré bojovali a zomierali generácie Slovákov a Sloveniek," uviedol Hlina. 

Poslanec Európskeho parlamentu a člen Predsedníctva KDH Ivan Štefanec upozornil, že SNP predstavuje jasné prihlásenie sa Slovenska k európskym hodnotám. "Všetky zlomové okamihy našich moderných dejín sa niesli v znamení boja za viac slobody, viac demokracie a za ukotvenie Slovenska v progresívnej a modernej časti Európy. Niektoré z týchto zápasov sa skončili neúspechom, no dnes sme, aj vďaka obetiam našich predkov, súčasťou slobodnej, prosperujúcej a bezpečnej časti sveta," zdôraznil Štefanec.

Viac o téme: FašizmusAndrej Kiska
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu